Що робити і чого не робити, якщо на вас вискочив автомобіль зі зустрічки?

428

Чому не можна виїжджати на зустрічну смугу перед поворотом: Відео

Страшні кадри зафіксував відеореєстратор на одній з доріг Австралії. В результаті обгону автомобіля на забороненому ділянці двухполоски сталося жахливе лобове зіткнення двох транспортних засобів. Його можна було б уникнути, якби водій легкового автомобіля, який пішов на обгін, настільки самовпевнений.

По-перше, варто особливо відзначити, що «автогонщик» почав обгін на забороненому ділянці дороги. Як видно на кадрах з відеореєстратора, на дорозі накреслена подвійна суцільна лінія розмітки, що є інтернаціональним вказівкою на заборону виїзду на смугу зустрічного руху.

По-друге, завершення обгону практично співпало з початком лівого повороту, що посилило раніше вчинене порушення ПДР.

По-третє, водій седана допустив ще одну серйозну помилку: він розгубився, почав метатися по зустрічній смузі дороги, чим, у свою чергу, ввів в оману водія позашляховика, на шляху якого опинився.

Результатом стало брутальне лобове зіткнення. Сподіваємося, що обійшлося без жертв і серйозних травм.

Давайте трохи поміркуємо на тему екстремальних ситуацій на дорогах. Автомобіль на зустрічній смузі.

Що робити і чого не робити, якщо на вас вискочив автомобіль зі зустрічки?

Щиро хотілося б дати стовідсоткові поради про те, як уникнути ДТП. Але, на жаль, це неможливо. Вся справа в тому, що навіть в абсолютно однакових умовах водії можуть повести себе трохи по-різному. Саме це НЕБАГАТО і зіграє фатальну роль.

ПДР чітко прописують, як діяти в подібній ситуації. Пункт 10.1 ПДР РФ, другий абзац:

«При виникненні небезпеки для руху, яку водій в змозі виявити, він повинен прийняти можливі заходи до зниження швидкості аж до зупинки транспортного засобу».

Втім, маневрувати в разі небезпеки Правилами дорожнього руху також не забороняється.

Більш того, як стверджують професіонали, головне в даній ситуації – навіть не уникнути зіткнення (часу на це може не виявитися), а згладити удар, пройтися побіжно по борту автомобіля, спробувати з’їхати в кювет, якщо є така можливість. Причому йти, це підкреслюють професійні тренери шкіл екстремального водіння, бажано в лівий кювет (мова йде про правосторонньому русі), так як буде шанс трохи погасити швидкість, рухаючись по діагоналі дороги. Природно, в цей момент на зустрічній не повинно бути автомобілів, пішоходів та інших перешкод! Інакше наслідки будуть куди більш катастрофічними. Винним, якщо зіткнення відбудеться на зустрічній смузі, будете ви!

Що робити і чого не робити, якщо на вас вискочив автомобіль зі зустрічки?

Також винність ніхто не буде знімати при здійсненні рятівного для вас маневру, який привів до іншої аварії. Наприклад, ви змогли об’їхати раптову перешкоду на дорозі, але при цьому різко пішли вліво, частково виїхавши на смугу зустрічного руху, тим самим налякавши водія на зустрічній або зачепивши його автомобіль, і він, ідучи від можливої небезпеки, з’їхав у кювет. ДТП у наявності. Винним явно буде визнаний не водій із зустрічної смуги.

Що стосується гальмування, його, звичайно ж, потрібно застосовувати, але з розумом. Клинить колеса – дуже погана ідея. Це пропорційно повної втрати контролю над автомобілем.

Також зверніть увагу на статистику зіткнень на зустрічній смузі. Часто зіткнення відбувається на узбіччя зустрічної смуги.

Припустимо, що в небезпечну ситуацію з виїздом на зустрічну смугу руху потрапили два досвідчених водія.

Приклад: Двосмугова дорога, маневр обгону. Автомобіль не встигає завершити маневр, пішовши на свою смугу руху. Праворуч від нього інша машина. Що, найімовірніше, будуть робити досвідчені водії?

Що робити і чого не робити, якщо на вас вискочив автомобіль зі зустрічки?

Той, хто знаходиться на зустрічній смузі, максимально пригорнеться до машини праворуч, а інший, навпаки, зробить плавний маневр у бік своєї правому узбіччі. Тим самим їм вдасться більш-менш безпечно роз’їхатися, не зачепивши один одного. Зрозуміло, цей маневр буде тим безпечніше, чим нижча початкова швидкість руху автомобілів. Тому перевищувати швидкість, навіть на порожній дорозі, не варто.

Якщо копати глибше, то досвідчені водії можуть за секунди прорахувати майбутню траєкторію руху іншого автомобіліста за непрямими ознаками. Це значно підвищує шанс на виживання. Як вони це роблять?

Той, хто потрапляв у подібні халепи, знає, що це відбувається на інстинктах, за миті. Ознаки, що говорять про намір іншого водія, можуть бути абсолютно різні: його погляд, положення рук на кермі, крен кузова автомобіля, кут і напрямок повороту коліс. Все це зчитується за частки секунди, несвідомо, але працює дуже ефективно.

Як цьому навчитися? Досвід водіння по дорогах загального користування та періодичні тренування у школах вищої водійської майстерності.

Втім, від паникующего людини можна очікувати будь-яких неординарних вчинків.

На завершення невеликого наочного занурення в екстремальні ситуації на дорозі скажемо лише одне: сподіваємося, ВИ ніколи не потрапите в такі обставини. Будьте розсудливі за кермом, пильні, прораховуйте варіанти наперед і, якщо відчули небезпеку, зменшіть газ, приготуйтеся до будь-якого повороту подій! Пам’ятайте, ВАС чекають вдома!