Що таке ЕРА-ГЛОНАСС

379

Як працює система екстреного виклику в автомобілях?

Система екстреного реагування при дорожньо-транспортних пригодах російської розробки і отримала назву ЕРА-ГЛОНАСС, у всіх на слуху. Ще недавно цієї системи здатної викликати допомогу в нових вітчизняних автомобілях не було і в помині. Навіть якщо на іномарці і була передбачена і встановлена така кнопка «SOS», то ніякого відношення до вітчизняних технологій вона не мала.

Дивіться також: ЕРА-ГЛОНАСС: З 1 січня 2017 року буде заборонено ввезення автомобілів

Часи змінюються. Сьогодні нам хотілося б розповісти про подібну вітчизняній системі детальніше, бо це стосується всіх без винятку покупців автомобілів, як нових вітчизняних або іноземних машин, так і старих іномарок ввезених з-за кордону. Подивимося на ЕРА-ГЛАНАСС з технічної точки зору і відповімо на питання, які у вас напевно могли виникнути. А саме, як діє ця система, навіщо вона потрібна і хто її обслуговує, і ще, на які автомобілі така система встановлюється і як вона працює в екстреній ситуації.

Звідки з’явилася технологія ЕРА-ГЛОНАСС?

Що таке ЕРА-ГЛОНАСС

Давайте для початку повернемося в недалеке минуле, так би мовити здійснимо екскурс в історію. Можливо ви будете здивовані, але ЕРА-ГЛОНАСС – розробка зовсім не останніх років, вона заснована на технології, якій вже більше 40 років, і спочатку вона повинна була використовуватися у суто воєнних цілях, тобто як системи відстеження ворожих цілей. Але з-за того, що проект виявився вкрай серйозно розтягнутий у часі, то запустити його остаточно в нашій країні вдалося лише з приходом капіталістичних відносин. Для заробляння грошей дану військову технологію було вирішено перевести на цивільні рейки.

До речі сказати, «ЕРА-ГЛОНАСС» це абревіатура, яка розшифровується як «система екстреного реагування при аваріях – глобальна навігаційна супутникова система».

На які транспортні засоби встановлюється система ЕРА-ГЛОНАСС?

Що таке ЕРА-ГЛОНАСС

З 1 січня 2017 року на всіх транспортних засобах, що реалізуються на території Російської Федерації, тобто на нових/старих (ввезених з-за кордону) комерційних та легкових автомобілях повинен бути встановлений приймач системи російського аналога GPS.

Пускаемые в обіг автомобілі після першого числа січня місяця 2017 року повинні бути обладнані сертифікованим пристроєм. У ПТС робиться відмітка про встановлення пристрою.

Коли ЕРА-ГЛОНАСС була запущена в Росії?

Що таке ЕРА-ГЛОНАСС

Впровадження системи проходило в кілька етапів. По суті її установка на автомобілі почалася ще з 1 січня 2015 року, коли транспортні засоби, які вперше проходили схвалення на відповідність вимогам технічного регламенту, зобов’язані були оснащуватися передавачами супутникової екстреного зв’язку. Остаточно крапку було поставлено рівно через два роки після її впровадження, коли всі нові/старі (привезені з-за кордону) ТЗ допускалися до пересування по дорогах Росії і країнам Митного союзу повинні оснащуватися даним видом трансмітера. Тому датою запуску цієї системи можна вважати 1 січня 2017 року.

Навіщо владі потрібно було запускати систему ЕРА-ГЛОНАСС?

Що таке ЕРА-ГЛОНАСС

Точно також, як і зарубіжні аналоги система ЕРА-ГЛОНАСС була розроблена з однією важливою метою – знизити рівень смертності та кількість постраждалих у ДТП на автомобільних дорогах РФ, за участю переважної більшості нових автотранспортних засобів. Іншими словами можна сказати, за допомогою технології оповіщення безпека на дорогах має зрости, в тому числі і в комерційних вантажних перевезеннях.

Принцип дії ЕРА-ГЛОНАСС

Що таке ЕРА-ГЛОНАСС

Технологія ЕРА-ГЛОНАСС діє наступним чином:

Система включається двома способами, або від натискання на тривожну кнопку (кнопка з написом «SOS» у плафона освітлення) самим водієм/пасажиром або автоматично, у зв’язку з сильним ударом (фронтальних, бічних, ударом ззаду) або переворотом автомобіля. В залежності від показників датчиків автоматично визначається і ступінь тяжкості аварії.

Дивіться також: ЕРА-ГЛОНАСС зможе дистанційно відключати двигуни

Навігаційний модуль розташований у ЕРА-ГЛОНАСС визначає місце розташування потрапив в ДТП автомобіля за допомогою мереж ГЛОНАСС та/або через GPS. Якщо є стійка мобільний зв’язок, то інформація передається по каналах GSM.

Сигнал про лихо з даними про місцезнаходження передається за допомогою стільникового зв’язку в центральний центр збору даних.

Диспетчер колл-центру зв’язується з водієм за допомогою дзвінка на його пристрій, яке встановлене в автомобілі.

Якщо відповіді не послідувало або водій не зміг підтвердити, що він потрапив в ДТП, то диспетчер передає сигнал з відомостями про подію в службу негайного реагування:- рятувальникам, швидкої допомоги в ГИБДД.

Варто відзначити, що система спрацьовує при включеному запалюванні або протягом хвилини після його відключення.

При трапилося ДТП оператору зв’язку з цим також відправляється зашифрований мінімальний набір певної інформації:- координати автомобіля, VIN-номер, швидкість зіткнення, величину перевантажень, колір машини, тип палива, номерний знак і модель автомобіля. Система може навіть підрахувати кількість осіб, які перебувають в той момент в автомобілі, за кількістю застебнутих ременів безпеки.

Таким чином у водія залишається вибір. У тому випадку, якщо дорожня пригода виявилося не дуже серйозним, він може скасувати виклик або навпаки, покликати на допомогу в разі небезпечної для життя і здоров’я ситуації на дорозі.

Система оповіщення складається з наступних складових

1. Навігаційний модуль ЕРА-ГЛОНАСС

2. GSM модем

3. Тональний модем

4. Кнопка екстреного виклику

5. Мікрофон і динамік

6. SIM-карта для зв’язку з оператором колл-центру

7. Блок зв’язку

8. Посилена антена для прийому сигналу

9. Датчик ДТП (датчики, встановлені в «чорний ящик» в свою чергу відслідковують перевантаження при ударі.)

10. Акумуляторна батарея

Точність визначення місцезнаходження автомобіля до 15 метрів.

Систему ГЛОНАСС можна придбати окремо

Що таке ЕРА-ГЛОНАСС

Якщо Б/У автомобіль був придбаний за межами РФ, то його можна буде також обладнати системою ЕРА-ГЛОНАСС. Урізана «комерційна» версія даної системи оповіщення буде трохи відрізнятися від тієї повноцінної варіації, тобто своєю спрощеною системою виклику екстрених служб за допомогою натискання на кнопку виклику. Ймовірно це зроблено для того, щоб максимально знизити вартість покупки і установки системи.

Як потрібно діяти при покупці уживаної іномарки не на території Росії.

Алгоритм дій наступний:

1. Власнику автомобіля необхідно буде придбати систему екстреного сповіщення у АТ «ГЛОНАСС».

2. Автовласник зобов’язується встановити систему в сервісному центрі протягом 10 днів.

3. В Державну автоматизовану інформаційну систему (ГАІС) «ЕРА-ГЛОНАСС» вносяться номер кузова і id пристрою.

4. Після цього, з цим пристроєм автовласник отримує сертифікат безпеки конструкції транспортного засобу (СБКТС) у спеціальній лабораторії.

5. Потім слід отримання ПТС. Машину можна забирати з митниці.

6. 10 днів дається на встановлення системи оповіщення в сертифікованих АТ «ГЛОНАСС» сервісних центрах.

7. Завершує ці бюрократичні етюди сама постановка автомобіля на облік в Державтоінспекцію.

Вартість пристрою і плюс його встановлення обійдуться вам приблизно в 23 тис. рублів.

Дивіться також: ЕРА ГЛОНАСС на старі іномарки почнуть встановлювати з квітня 2017 року

Набір технічних засобів не вимагає обслуговування і розрахований на весь термін служби автомобіля. Плюс до цього, вся функціональність системи будуть перевірятися на техогляді.

Хто може встановлювати «ЕРА-ГЛОНАСС»?

Що таке ЕРА-ГЛОНАСС

Установкою займається тільки сертифікований центр. Після завершення установки власник автомобіля зобов’язаний надати документи про наявність терміналу в машині в сертифіковану лабораторію, яка займається видачею свідоцтв про безпеку системи, отримати паспорт автотранспортного засобу. В самому свідоцтві прописується ідентифікаційний номер апаратури.

Чи потрібно платити абонентську плату?

Що таке ЕРА-ГЛОНАСС

Абонентської плати за користування ЕРА-ГЛОНАСС немає і ця практика по суті не має аналогів у світі. В інших країнах схожі системи доступні тільки за додаткову плату.

eCall з Європи

Що таке ЕРА-ГЛОНАСС

До речі, якщо згадати про зарубіжні аналоги. Найближчим «родичем» ЕРА-ГЛОНАСС можна на скгодня вважати – eCall з Європи. Технічно eCall працює за схожою схемою. Ця система спрацьовує при дорожньо-транспортній пригоді також в автоматичному або в ручному режимі, відправляє в місцевий центр екстреної служби 112 пакет інформації, який включає в себе мінімальний набір даних: дата і час активації, географічні координати, курс, дані про транспортний засіб і про провайдера зв’язку.

ECall сумісний з вітчизняної «Ерою».