Штраф за відсутність ОСЦПВ може зрости до 5 тис рублів з весни

225

Штраф за відсутність поліса ОСАЦВ може зрости до 5000 рублів навесні 2018 року

Питання збільшення штрафу за відсутність поліса обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності обговорюється на найвищому рівні вже досить давно. Пропозиції звучали різноманітні, але найбільш логічним за своїм втілення стало підвищення штрафу за відсутність страхового поліса ОСАЦВ до 5000 рублів.

Дивіться також: Для порушників ПДР ОСАЦВ може подорожчати втричі

Не дивно, що законопроект від «Єдиної Росії» саме в такій формі потрапив на розгляд до Державної думи в січні 2018 року.

Штраф за відсутність ОСЦПВ може зрости до 5 тис рублів з весни

Головними аргументами, що звучать на користь підняття штрафної санкції у 6 разів – з 800 до 5000 рублів, можна вважати наступні:

— у автолюбителів, які не мають поліс ОСЦПВ, немає можливості покрити збитки по відношенню до третьої сторони;

— система врегулювання ДТП самими учасниками зіткнення, без втручання ГИБДД, по бланку європротоколу буде серйозно буксувати по мірі збільшення випадків її використання автомобілістами, оскільки вибити виплату з винної сторони без поліса ОСЦПВ можна буде лише через суд.

Попередньо постраждалій стороні необхідно зібрати доказову базу: провести експертизу, з найнятим адвокатом подати позовну заяву і довго чекати визначених законом грошей з-за судового процесу. І все це за свій рахунок, принаймні, поки що винуватець не виплатить позивачу всю суму;

— на суди лягає додаткове навантаження у вигляді розглядів по даних справах;

— при цьому експерти відзначають, що спокуса проігнорувати покупку поліса за 4, 5, 8 тис. рублів цілої армії автомобілістів все ж є. Адже керування транспортним засобом в період його використання, не передбачену страховим полісом обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортного засобу, або їзда за кермом особи, не вписаного в страховку, карається, на думку законодавців, занадто м’яко – всього 500 рублів (ч. 1 ст. 12.37 Кпап).

Керування ТЗ без поліса карається трохи дорожче – 800 рублів (ч. 2 ст. 12.37). Але додайте до цього можливість протягом 20 днів отримати знижку в розмірі 50%, і виявиться, що відповідальності немає взагалі практично ніякої.

Нагадаємо, що законодавці пропонують встановити єдиний для всіх випадків порушення штраф у 5.000 рублів, таким чином присунувши штрафну санкцію до середньої вартості поліса ОСАЦВ, яка в 2017 році коливалася у межах 5-6 тис. рублів в середньому по країні. Це, на їх думку, охолодить запал мільйонів автолюбителів, які продовжують ігнорувати придбання полісів ОСАЦВ. І їздити стане безпечніше, їздити стане веселіше…

Законопроект не ставить перед собою мету просто збільшити штраф. Основне завдання — це обов’язкове страхування все-таки стало обов’язковим.

Штраф за відсутність ОСЦПВ може зрости до 5 тис рублів з весни

До речі, експерти називають і іншу причину, яка, швидше за все, серйозно може вплинути на прийняття весняного рішення. РСА (Російський союз автостраховиків) заявив, що за підсумками минулого року збори премій знизилися на 3%, зменшилася і вартість поліса – мінус 4% до 5.8 тис. рублів, при цьому виплати по ОСАГО в 2017 році збільшилися на 10%. Ці фактори, як можна зрозуміти, серйозно впливають на виживаність страхових компаній, гроші звідкись їм потрібно брати, і реально діючий спосіб, по всій видимості, був знайдений.

Також нагадаємо, що ДАІ буде перевіряти поліс ОСАЦВ в електронному вигляді (Перший етап переходу до повністю електронним полісами ОСАЦВ (паперові поліси підуть у минуле) і переходу до накладення штрафних санкцій від співробітників ДІБДР до камер відеофіксації).