Скаржитися на водіїв-порушників за допомогою відео стане простіше

228

Реформа відеореєстраторів: МВС офіційно

Урядом був схвалений проект поправок, внесений до Кодексу про адміністративні правопорушення Міністерством внутрішніх справ, суть якого полягає в тому, що ГИБДД отримує можливість штрафувати порушників правил дорожнього руху водіїв на підставі фотографій і відеоматеріалів, надісланих звичайними громадянами.

Про це ми вже не раз писали і ось тепер можливо потрібний, але по-своєму малоприємний (ябедничати все ж не добре) законопроект схвалений. Скоро будь-яка людина, у якого є мобільний телефон і тверда громадянська позиція може буде зняти на камеру пристрою правопорушення і надіслати матеріали «куди треба». В органах розглянуть відео – фотозаявление і приймуть заходи адміністративного характеру ліпший в кадр громадянин порушує правила.

Дивіться також: Фото та відео матеріали з відеореєстраторів офіційно визнані обов’язковими доказами

Єдине, що повинен буде зробити позаштатний борець з порушниками – зареєструватися на Єдиному порталі державних послуг, щоб вся схема запрацювала. Як планувалося раніше, проект пропонує спростити процедуру перевірки подібних заяви, співробітник ГИБДД не буде складати протокол як раніше. Доказом стануть самі матеріали, якщо громадянин, який зафіксував порушення, встановить на смартфоні особливу програму і надішле матеріали через сайт Держпослуг.

Проект закону

Тема з передачею даних реалізується в рамках доручення 2016 року, коли було запропоновано створити федеральну програму, яку можна завантажити на сайті держпослуг, отримати цифровий підпис і тоді викладати відео з порушенням ПДР при забезпеченні його коректності і захищеності.

Скаржитися на водіїв-порушників за допомогою відео стане простіше

“Це застосовне до цієї ідеї. Тобто ми зараз створюємо правову основу для використання захищеного програмного забезпечення, за допомогою якого можна фіксувати правопорушення в автоматичному режимі і виносити постанову про накладення штрафу”, – пояснив заступник голови комітету Держдуми В’ячеслав Лисаков.

Законотворці запевняють, що в ідеалі, після того як законодавча ініціатива запрацює, програмне забезпечення, яка спочатку буде розроблено під смартфони, непогано б зробити мульти-платформних, в тому числі і закачувати його на відеореєстратори. Тоді програма буде просто ідеально підходити під покарання порушників, навіть якщо поблизу немає співробітників ДІБДР і навіть камер відеофіксації.