Тест: Як довго прогрівається салон в автомобілях взимку

444

Не всі автомобілі однакові при прогріванні салону на морозі.

Всі ми знаємо, що для прогріву квартири або будинку потрібно, щоб були гарячими батареї. І чим вони гаряче, тим тепліше в будинку. Але в автомобілях все не так. Адже нерідко коли в салоні повністю прогрітого авто дме лише злегка тепле повітря. Причому подібне може відбуватися без видимої причини. Але через час прогрівається салон машини. Причому у всіх автомобілів різний час прогріву салону. Хочете дізнатися, як швидко прогрівається салон різних автомобілів? Ось результати тестів, які провела німецька громадська організація ADAC.

Тести проводилися на спеціальному динамометрическом стенді в холодній камері при температурі -10 градусів за Цельсієм. Хочете знати, які автомобілі найшвидше (менше 10 хвилин) нагрівали на морозі салон до комфортної температури до +23 градуси, а яким для цього знадобилося майже 30 хвилин?

Дивіться також: 7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

Перш ніж перейти до підсумкової таблиці нагрівання салону автомобілів, що беруть участь в тепловому тесті ADAC, давайте дізнаємося, до якого висновку прийшли фахівці, що проводили випробування машин.

У будь автомобілів швидше нагрівається салон взимку?

Тест: Як довго прогрівається салон в автомобілях взимку

В результаті теплових випробувань на морозі фахівці ADAC встановили, що швидше всього салон нагрівається у бензинових автомобілів. Досить поглянути на підсумкову таблицю, в якій в Топі по швидкості нагрівання салону розташувалися бензинові авто.

Однак, як відзначають фахівці, в останні роки ситуація почала змінюватися. З кожним роком все більше дизельних автомобілів здатні нагрівати салон практично нарівні з бензиновими авто.

Але тим не менш дизельні машини все ще програють бензиновим, незважаючи на сучасні технології. Але це і не дивно, оскільки процес спалювання палива в дизельних моторах працює зовсім за іншим принципом порівняно з бензиновими двигунами. Справа в тому, що дизельний мотор краще використовує енергію, що міститься в паливі. Відповідно, витрата палива в дизельних моторах значно нижче, ніж у бензинових автомобілях. У підсумку це призводить до більш повільного прогріву мотора і, відповідно, салону у зв’язку з меншими тепловими втратами. Те ж саме стосується і електромашин, які взагалі не мають джерела тепла, крім як электротенов, які не здатні конкурувати з швидким прогріванням бензинових моторів.

Дизель – іноді погано, іноді добре

Тест: Як довго прогрівається салон в автомобілях взимку

Як ми вже говорили, у всіх автомобілях по-різному прогрівається салон. Це стосується і дизельних машин. Наприклад, під час тесту салон Renault Megane Grand Tour dCi навіть після 30 хвилин прогріву ще не досяг температури 22 градуси, тоді як салон дизельної BMW M550d прогрівся до температури +23 градуси вже через 10 хвилин.

Розмір машини не має значення

Тест: Як довго прогрівається салон в автомобілях взимку

Існує думка, що швидкість прогрівання салону автомобіля залежить від його розмірів і простору інтер’єру. Почасти це так. Але не завжди розмір автомобіля впливає на швидкість прогрівання салону. Наприклад, під час тестів ADAC з’ясувалося, що салон Fiat Panda 1.2 прогрівається так само повільно, як і салон Ford Fiesta 1.6 TDCi.

Середнє значення швидкості прогріву автомобілів

Тест: Як довго прогрівається салон в автомобілях взимку

В результаті теплових тестів ADAC з’ясувалося, що середня швидкість прогріву салону у багатьох автомобілях з -10 градусів до +22 градусів становить від 10 до 12 хвилин. І це вважається прийнятним результатом. Виробники ж тих автомобілів, які нагрівають салон повільніше, мають враховувати цей факт, щоб при розробці майбутніх моделей поліпшити роботу системи обігріву салону.

Методологія тесту на швидкість прогріву салону автомобілів

Тест: Як довго прогрівається салон в автомобілях взимку

Під час тесту в спеціальній камері при температурі -10 градусів фахівці ADAC заміряли швидкість нагрівання салону автомобілів до комфортної температури 22-23 градуси Цельсія. Для цього холодний автомобіль (автомобіль до початку тесту стояв у холодній камері не менше 12 годин) запускався при зовнішній температурі -10 градусів. Далі фахівці заміряли в чотирьох різних точках зміна температури в салоні (температура в салоні замірялася на рівні голови водія, тулуба водія, ніг і ступень).

Тест: Як довго прогрівається салон в автомобілях взимку

Випробування кожного автомобіля проводилися 30 хвилин.

Дивіться також: Універсал або позашляховик: У кого багажник більше?

Таблиця швидкості прогріву салону автомобілів

(в якості оцінки використовувалися бали)

Тест: Як довго прогрівається салон в автомобілях взимку

Тест: Як довго прогрівається салон в автомобілях взимку