Уряд посилив нагляд у сфері безпеки дорожнього руху

232

Нові 6 категорій відповідальності на дорозі: Скоро

На порталі правової інформації 21 лютого було опубліковано постанову Уряду РФ №172, яким вносяться зміни в Правила безпеки дорожнього руху, а саме: з 1 березня 2018 року, тобто через сім днів після опублікування, набирає чинності положення про федеральному державному нагляді у сфері безпеки дорожнього руху.

Поправками вносяться зміни в діяльність юридичних осіб та індивідуальних підприємців, які здійснюють на території Російської Федерації експлуатацію автомобільних доріг, транспортних засобів, що виконують роботи та надають послуги з технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів, у відповідності з якими їх діяльність буде віднесена до однієї з 6 категорій ризику: Надзвичайно високою, Високою, Значною, Середньої, Середньої, Низької.

Кожна з присвоєних категорій ризику, сказано в офіційному документі, з 2019 року буде здійснюватися з різною періодичністю, наприклад:

а) для категорії надзвичайно високого ризику – один раз на рік;

б) для категорії високого ризику – один раз на 2 роки;

в) для категорії значного ризику – один раз на 3 роки;

г) для категорії середнього ризику – не частіше одного разу в 4 роки;

д) для категорії помірного ризику – не частіше одного разу на 5 років;

е) для категорії низького ризику – не частіше одного разу на 10 років.

Присвоєння категорії ризику та перегляд рішення про віднесення діяльності суб’єкта нагляду до категорії ризику буде здійснюватися на підставі рішення керівника (заступника керівника) територіального органу Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації, суб’єкту Російської Федерації за місцем реєстрації суб’єкта нагляду.

Дивіться також: Зміни в ПДР для водіїв-початківців

Однією з умов зниження категорії ризику є мінімізація допускаються організаціями або їх посадовими особами порушень обов’язкових вимог в області безпеки дорожнього руху.

Втім, у постанові уряду прописаний і протилежний алгоритм дій, наприклад, якщо суб’єкт нагляду отримав 2 і більше адміністративних постанови, передбаченого Кпап, його діяльність підлягає віднесенню до категорії високого ризику.

Уряд посилив нагляд у сфері безпеки дорожнього руху

При цьому, якщо такого рішення не буде прийнято, діяльність ІП або юр. ліц. буде автоматично зарахована до категорії низького ризику.

Дані, які будуть зберігатися в територіальних органах МВС, будуть містити:

а) повне найменування юридичної особи, прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) індивідуального підприємця;

б) основний державний реєстраційний номер;

в) ідентифікаційний номер платника податків;

г) місце знаходження юридичної особи або індивідуального підприємця;

д) реквізити (дата і номер) рішення про присвоєння категорії ризику, вказівка на категорію ризику.

Інформація про суб’єктів нагляду, діяльність яких віднесена до категорій надзвичайно високого, високого і значного ризиків, буде розміщуватися на офіційному сайті ГИБДД.

Суб’єкти нагляду будуть розділені на кілька великих категорій, в тому числі: здійснюють експлуатацію автомобільних доріг, експлуатацію транспортних засобів, які виконують роботи та надають послуги з технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів.

Уряд посилив нагляд у сфері безпеки дорожнього руху

Кожна з категорій по різним критеріям, визначеним у «Додатку до Положення про федеральному державному нагляді у сфері безпеки дорожнього руху», буде відноситися до різних категорій ризику в залежності від того, наскільки впливає їх діяльність на громадську безпеку. Наприклад, до категорії «значного ризику» буде ставитися діяльність з експлуатації автомагістралей і швидкісних автомобільних доріг, до категорії середнього ризику – магістральної вулиці районного значення і так далі.

Також пункт 3 постанови уряду прописує відповідальність посадової особи (працівника) юридичної особи, індивідуального підприємця або його працівника за заподіяння шкоди різного ступеня тяжкості і нанесення матеріальної шкоди на рівні адміністративної, а також аж до кримінальної відповідальності.

Як сказано в документі, до 30 травня 2018 року Міністерству внутрішніх справ РФ пропонується затвердити нові форми бланків перевірки. Таким чином, імовірно, з літа цього року на дорогах РФ буде частково посилена перевірка діяльності юридичних осіб і громадян, які займаються підприємницькою діяльністю.

Дивіться також: Що робити, якщо на пошту прийшов штраф на давно проданий автомобіль?

«Реалізація зазначених заходів дозволить підвищити ефективність та відкритість наглядової діяльності МВС Росії, забезпечити концентрацію уваги на діяльності суб’єктів нагляду в залежності від дотримання ними вимог законодавства, знизивши адміністративне навантаження на сумлінних юридичних осіб і індивідуальних підприємців», –йдеться на сайті ГИБДД.