Водіння автомобіля в сонному стані настільки ж небезпечно, як і у пяному вигляді

260

Чи знаєте ви, що керування машиною в сонному вигляді небезпечно?

Всі ми знаємо, що сідає за кермо в стані сп’яніння небезпечно, так як під дією алкоголю у водія знижується швидкість реакції. Також деякі медики радять не сідати за кермо відразу після щільного обіду, так як після цього багато людей стають дещо загальмованими. А як ви думаєте чи можна сідати за кермо в сонному стані?

Хтось скаже, що у нас з ранку півкраїни виїжджають на дорогу в сонному стані. І це дійсно так. Багато автолюбителів, дійсно, не виспавшись, рано вранці сідають за кермо і їдуть на роботу. Але чи небезпечно це? На жаль, про це змозі якось не прийнято говорити. Найчастіше ми чуємо теми про небезпеку керування автомобілем у п’яному вигляді. Але майже ніколи не чуємо від медиків та органів ДАІ про те, що сонний стан водія дуже небезпечно.

Водіння автомобіля в сонному стані настільки ж небезпечно, як і у пяному вигляді

Наприклад, нещодавно в США Центр з контролю і профілактики захворювань провів дослідження , в результаті якого було виявлено, що більше третини дорослих людей в США не висипаються, так як не отримують необхідну мінімальну кількість сну (щоб висипатися і не шкодити здоров’ю вважається що потрібно спати мінімум 7 годин).

У підсумку, згідно з дослідженням, з’ясувалося, що велика частина невыспанных водіїв вранці відправляється на роботу. І найгірше, що водії в сонному стані, згідно з іншим дослідженням, мають приблизно ту ж швидкість реакції, яка спостерігається у водіїв у стані сп’яніння.

У підсумку, згідно зі статистикою ДТП, в аварії часто потрапляють не тільки водії в стані алкогольного сп’яніння, але і автолюбителі, які знаходяться в сонному стані.

Так що це дослідження в США, звичайно, можна застосувати і для нашої країни, де також багато водіїв виїжджають щодня на дорогу в невыспанном стані.

Що ж робити? Як зробити так щоб люди в сонливом стані не сідали за кермо. На жаль, зробити це практично нереально. Наприклад, у деяких штатах США заборонено сідати за кермо в сонному стані. Але це ніхто не дотримується, так як поліція не може це проконтролювати, оскільки не існує точного приладу, здатного визначити в сонливом стані перебуває водій.

Водіння автомобіля в сонному стані настільки ж небезпечно, як і у пяному вигляді

Крім того, зазвичай, коли поліція зупиняє водія, у нього сонливість на короткий час знімається як рукою, оскільки факт зупинки автомобіля силовими органами, як правило, викликає у більшості автолюбителів сплеск адреналіну.

Так що органи ГИБДД, у разі якщо прийняти в нашій країні закон про заборону на управління автомобілем в сонному стані, навряд чи зможуть контролювати, як і поліція США, виконання цієї законодавчої норми автолюбителями.

Так що на законодавчому рівні проблему сонних водіїв не вирішити. Як же бути?

Водіння автомобіля в сонному стані настільки ж небезпечно, як і у пяному вигляді

Єдиний шлях вирішення цієї проблеми, це соціальна реклама по ТБ та в інтернеті, яка повинна докладно розповідати водіям про небезпеку керування автомобілем в сонному стані. Тобто, завдання органів ГИБДД і Уряду переконати громадян, що сідає за кермо в сонному стані так само небезпечно, як і управління машиною в п’яному вигляді.

З часом, таким чином, можна привчити багатьох водіїв у країні, що сідати за кермо в невыпспанном стані так само неприйнятно, як і управляти автомобілем в стані алкогольного сп’яніння.

На жаль, до такої культури автолюбителів Росії ще дуже далеко. Тим не менше це не означає що не потрібно нічого робити.

Так що радимо всім водіям почати з себе. Подумайте на дозвіллі про те, чи потрібно вам сідати за кермо в сонному стані.