Яким міг стати Москвич-2141

418

Концепт-кар АЗЛК-2141: Таким міг бути новий Москвич.

Ви коли-небудь замислювалися, що могло б бути, якби завод АЗЛК не збанкрутував? Як би виглядали сьогодні нові автомобілі Москвич?. Звичайно, уявити це в наші дні практично неможливо. Але якщо ви самі особисто б побачили різні концепції раніше розробляються автозаводом АЗЛК Москвич, то ви змогли б тоді, напевно, в сьогоднішній час собі уявити, як могла б виглядати сучасна продукція АЗЛК. Ми дамо вам таку можливість і розповімо цікаву історію про автомобілі Москвич, який сьогодні міг би бути схожим на один із самих приголомшливих футуристичних автомобілів і зміг би здивувати багатьох автолюбителів в нашій країні.

Чи знаєте ви, що легендарний дизайнер-художник і футуролог Сід Мзс, виявляється був причетний до розробки нових моделей Москвич, які повинні були змінити модельну лінійку автомобіля Москвич-412.

У результаті його участі у розробках на ринок вийшов знаменитий Москвич-2141Алеко, який, на превеликий жаль в кінцевому підсумку виявився точною копією автомобіля Simca 1307, який був випущений компанією Chrysler Alpine для європейського ринку в 1975 році. Але невже відомий на весь світ Сід Мзс вирішив скопіювати європейську Simca 1307, щоб без особливої праці представити проект Москвич-2141? Звичайно ж це не так.

Яким міг стати Москвич-2141

Насправді Сід Мзс розробив даний Москвич-2141 зовсім з іншим зовнішнім виглядом. І треба визнати, цей дизайн був приголомшливий. Шкода звичайно, що ця машина так і не стала серійної. Інакше б на заході епохи автозаводу АЗЛК ми побачили б зовсім іншу автопродукцию. І хто знає, як далі би все склалося, можливо б інші, нового покоління Москвичі не дозволили б в 90-ті роки збанкрутує автозаводу. Адже Сід Мзс створив концепт АЗЛК-2141, який мав приголомшливий зовнішній вигляд, і можливо тоді б при надходженні цих машини в продаж після початку їх серійного випуску, покупці з гідністю оцінили б той дизайн автомашини. До речі і цілком можливо, що в цьому випадку Москвич зміг би затьмарити популярність автомобілів Лада. А з цього випливає наступне, що сьогодні ринок вітчизняних машин міг би виглядати зовсім інакше.

Хто ж такий Сід Мзс? Цей художник-футурист і дизайнер придбав світову популярність в проектуванні автомобілів після створення ним концепт-арту, для таких фільмів як той, що Біжить по лезу бритви і Чужі і Трон. Так само Сід Мзс створив дизайн і космічних кораблів для фільму Стар-трек (Зоряний шлях).

Мабуть сьогодні можна стверджувати, що цей дизайнер і художник-футурист є найвідомішим у світі художником по створенню малюнків майбутнього.

Але незважаючи на його популярність мало хто в світі знає, що Сід Мзс був причетний до створення автомобіля Москвич-2141. На жаль ця його спроба створити приголомшливий Російський автомобіль провалилася. І все із-за політики нашої держави і автозаводу. У підсумку, ми маємо замість оригінального індивідуального автомобіля Москвич огидну копію французького автомобіля, з якої і вийшли на авторинок.

Як же так? Невже Москвич-2141 це підробка? Про це нижче.

Яким міг стати Москвич-2141

Москвич був одним з найбільших автовиробників в нашій країні (за часів Радянського Союзу — СРСР). Довгий час автозавод АЗЛК Москвич випускав незграбні автомашини з простим стилем і з консервативної конструкцією. Вся конструкція створювалася з заднім приводом і поставлялася на авторинок.

До 1970-х років автозавод Москвич” з міністрами Уряду вирішили, що країні терміново потрібен новий легковий автомобіль. У результаті почалося проектування нової задньопривідної моделі. До превеликий жаль розробки нового легкового автомобіля зайшли в глухий кут. Особливо після того, як міністр Автопромисловості розкритикував всі напрацювання конструкторів заводу «АЗЛК», наказавши почати все з чистого аркуша.

В результаті, керівництво автозаводу відмовилося від ідеї створити щось індивідуальне і оригінальне. Так весь світ побачив автомобіль Москвич-2141Алеко, який, за своєю суттю був точною копією Simca 1307. І що найцікавіше, цей клон сподобався не тільки міністру автопромисловості СРСР, але й іншим членам Уряду. Так почалася історія серійного Москвича-2141.

Яким міг стати Москвич-2141

Але чи знаєте ви, що Москвич-2141 міг дійти до серійного випуску з дивно фаталістичним зовнішнім виглядом?

Справа в наступному. Коли міністр автопромисловості розкритикував всі напрацювання майбутньої моделі і наказав таким чином керівництва автозаводу АЗЛК почати розробку новинки з чистого аркуша, то в процесі розробки машини наша країна звернулася за допомогою до знаменитого майстра автодизайну- Раймонду Лоуі, який погодився спроектувати для нас майбутній Москвич нового покоління.

Яким міг стати Москвич-2141

Далі Лоуі попросив очолити проект майбутнього Москвича дизайнера і художника Сід Мзс. У підсумку, Сід Мзс створив захоплююче-красивий концепт хетчбека, який поєднував в собі популярний у той час (1970-ті роки) для цього кузова стиль, де простежувалися і були помітні його футуристичні лінії, які дуже любив і любив знаменитий дизайнер.

Яким міг стати Москвич-2141

Судячи з усього, хтось із Міністерства автопромисловості був натхненний французьким автомобілем Simca 1307. Можливо той, хто курирував проект роботу і зарубіжних дизайнерів на рівні Уряду попросив проектувальників, взяти за основу майбутнього нового Москвича саме проект автомобіля Simca 1307 або його кузов.

Подивіться на робочі проекти концепції Москвича-2141, які створив дизайнер Сід Мзс і ви реально побачите багато схожого з моделлю Simca 1307. Зверніть свою увагу, що концептуальні малюнки Москвича-2141 створені закордонним художником, мають ті ж форми і пропорції, що і французький хетчбек. Але незважаючи на це концепція АЗЛК-2141 мала свій індивідуальний стиль і чистий футуристичний дизайн. І по-іншому бути не могло. Адже концепт малював легендарний футуролог і художник – Сід Мзс.

Доречі хочемо сказати, що в дизайні концепту Москвича-2141 були деякі асиметричні деталі кузова, завдяки яким фахівці легко могли зрозуміти, що дизайн автомобіля був створений дизайн-студією Раймонда Лоуі.

Яким міг стати Москвич-2141

Найбільш вражаюча частина дизайну концепту Москвич-2141 на наш погляд, знаходиться з боку машини, де бічна лінія автомобіля бере свій початок з передньої частини машини і опускається вже в районі передньої двері, утворюючи таким чином дві паралельні лінії, одна з яких проходить під бічними стеклами машини, а інша – нижче ручок дверей.

І що цікаво, згідно концептуального опису малюнка, бічна смуга, виділяє дверні ручки повинна була відповідати кольору внутрішньої обробки автомашини, але на нашому прикладі, як можна переконатися, колір цієї смуги – коричневий. Відповідно, згідно специфікації концепту, колір оздоблення інтер’єру автомобіля повинен був бути переважно коричневим.

Цей бічній дизайн зі зміненою висотою бічної лінії кузова навіть сьогодні виглядає сучасно і досить-таки круто. З одного боку вийшла смуга, яка йде уздовж дверних ручок дверей, тримає на собі погляд, а з іншого боку та ж смуга виглядає ніби, як-би безлико і майже непомітно, що не створює такого відчуття, що вона зайва. Плюс до всього цього, цікаве рішення дизайнера Сід Мзс, яке пов’язує колір бічної смуги з кольором інтер’єру. Адже треба погодитися, що ця оригінальна ідея і сьогодні виглядає по сучасному красиво.

Зверніть увагу на дизайн передньої частини концепт-кара Москвич-2141. Ви помітили цікаву особливість автомобіля? У ньому відсутня решітка радіатора. Саме ця особливість і дозволяє стверджувати, що дизайн майбутнього Москвича трохи випереджав свій час. Адже, хочемо нагадати, що ця машина проектувалася ще в 1970-е роки. А щось таке схоже з’явилося на авторинку лише в 80-ті – 90-ті роки. Згадайте ранні моделі Saturn і Volkswagen Passat або ряд інших автомобілів General Motors і ви реально зрозумієте, що концепт створений Сід Мзс у 70-ті роки реально випередив свою епоху.

Яким міг стати Москвич-2141

До речі, в зарубіжних архівах є і малюнки самого Раймонда Лоуі, який також робив свої начерки майбутнього нового Москвича. Єдине тільки, що нам незрозуміло, коли Лоуі робив всі ці ескізи. На жаль, такою інформацією ми не володіємо. Не відомо, коли малюнки були ним зроблені: до візуалізації автомобіля АЗЛК-2141, які особисто робив Сід, або вже після його візуалізації.

Можливо спочатку начерки і перші грубі ескізи зробив сам Раймонд Лоуі, а далі вже їх візуалізував художник Сід Мзс.

В архівах містяться і проміжні ескізи, які були створені для того, щоб вирішити питання з оптикою, яку для освітлення, треба встановлювати на автомобіль.

Яким міг стати Москвич-2141

Швидше за все, як ми вважаємо, більшість робіт було зроблено дизайнером Сід Мзс. Справа ось в чому. Більшість інших створених ескізів Мзс показують нам велике розмаїття ідей, які були пов’язані з нецентральним і асиметричним дизайном. А такий дизайн робив тільки Сід Мзс. Тобто, навряд чи Раймонд Лоуі був автором ідеї зробити майбутній Москвич футуристичним, він завжди пропонував більш класичний дизайн.

Яким міг стати Москвич-2141

Зверніть увагу ще на один ескіз концепту автомобіля 2141. На цьому малюнки в очі відразу кидаються асиметричні деталі екстер’єру, як в передній частині машини, так і збоку. Наприклад, на ескізі видно, що капот машини мав різну площину за рахунок перепаду висоти. Також, поруч з передньою фарою художник пропонував встановити синю панель, яка руйнувала б типову для автопромисловості симетрію.

Зокрема, зверніть увагу на задню D-подібну стійку, на елемент, якій на ескізі позначений червоним кольором. На жаль ми не можемо знати, що це за елемент. Цілком можливо, що це габаритний ліхтар, а може бути це просто яскраво-червона декоративна панель стійки автомобіля, яка також вносить в бічній стиль машини асиметрію.

В архіві також існують ескізи Москвича-2141 з проектування внутрішньої частини автомобіля. Це говорить про те, що закордонні дизайнери працювали над майбутнім Москвичем не короткий час, як вважали багато автоексперти. Відповідно проектування внутрішньої частини концепту зарубіжними художниками однозначно могло означати тільки одне, що спільний проект майбутнього фаталистичного Москвича-2141 зайшов досить далеко.

Яким міг стати Москвич-2141

Природно все говорить про наступне, що неймовірне поєднання незвичайного партнерства: дизайнера Раймонда Лоуі, художника Сід Мзс, а також представників Уряду СРСР, повинно було привести до створення одного з найдивовижніших серійних хетчбеків в світі.

До превеликий жаль наша країна (та весь світ) так і не побачила серійний Москвич-2141 з неймовірно красивим зовнішнім виглядом, що звичайно дуже шкода. Адже нашим вітчизняним автомобілям в ті роки, як і в наступні (аж до недавнього часу) дуже не вистачало красивого авторського дизайну. І хто знає, як би виглядали сьогодні всі вітчизняні автомобілі, якщо б футуристичний концепт Москвича-2141 став далбнейшем серійним автомобілем. Адже в цьому випадку, той гарний хетчбек можливо міг би надати дуже істотний вплив на всіх автодизайнерів працюють в ті роки на вітчизняних автозаводах, що в кінцевому підсумку могло б безумовно вплинути на саму зовнішність наших радянських автомобілів.

Яким міг стати Москвич-2141

Так, зрозуміло всім, що найімовірніше красивий Москвич ні як не зміг би по надійності і якості змагатися із зарубіжними моделями. Але все-ж, якщо брати і міркувати з точки зору дизайнерського стилю, то він точно заявив про себе на весь світ. Треба визнати, всі концептуальні малюнки майбутнього АЗЛК-2141 були приголомшливі.

Але на жаль, що сталося те сталося. У підсумку, до серійного виробництва дійшов зовсім інший автомобіль Москвич-2141, який всім нам знайомий своїм нудним і убогим дизайном, який по своїй суті являктся точною копією французького хетчбека Simca 1307.

Чому ж тоді цей красивий концепт так і не став серійним? Адже закордонні дизайнери зробили приголомшливо-гарний автомобіль.

Так, це все так. Але в ті роки наш уряд не горіло бажанням у створенні красивих автомобілів. Наша держава не прагнуло проводити дорогі автомобілі зі складним технічним дизайном. Ви самі повинні розуміти, що для виробництва такого футуристичного Москвича потрібні були гроші, які в нашій країні були в ті роки на вагу золота (Прим. Авт.: «хай живе планова економіка»).

Яким міг стати Москвич-2141

В результаті, керівництво нашої країни по всій видимості прийняло рішення,- максимально спростити дизайн автомобіля Москвич-2141 з однією метою, щоб здешевити собівартість майбутнього хетчбека.

Так як, на прохання нашого уряду і міністерства автопромисловості дизайнери при розробці машини взяли основу автомобіля Simca 1307, то в результаті спрощення дизайну автомобіля, на авторинок по суті і вийшла та сама копія автомобіля Simca 1307.

Але зарубіжні дизайнери до цього вже були не причетні. Адже адаптацією дизайну Simca 1307 для серійного Москвича-2141 займалися вже інші люди, тобто російські дизайнери працюють в той час на автозаводі АЗЛК.

До речі, цілком можливо, що на той час у нашому керівництві хто-то дійсно був фанатом автомобіля Simca 1307, і в кінцевому підсумку така любов до неї і визначила долю нашого нудного «Москвича-2141».