З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

744

Таблиця Менделєєва вихлопних газів

Зараз, завдяки ЗМІ, під пильною увагою громадськості знаходиться тема екології Планети, а саме її насичення і забруднення вихлопними газами автомобілів. Особливо уважно люди відслідковують і обговорюють такий розтиражований у пресі побічний результат загальної автомобілізації як «парниковий ефект» і шкоду вихлопних газів дизельних автомобілів.

Однак, як відомо вихлопні гази, вихлопним газам – ворожнечу, незважаючи на те, що всі вони небезпечні для організму людини та інших форм життя на Землі. Так що робить їх небезпечними? І що відрізняє їх один від одного? Подивимося під мікроскопом з чого складається сизий зміг вилітає з вихлопної труби. Вуглекислий газ, кіптява, оксид азоту і деякі інші не менш небезпечні елементи.

Дивіться також: Все що потрібно знати при використанні AdBlue в машині

Вчені зазначають, що екологічна обстановка в багатьох промислово розвинених країнах значною покращилася за останні 25 років. В основному це пов’язано з поступовим, але неминучим посиленням екологічних норм, а також перенесенням виробництв на інші континенти і в інші країни, в тому числі в Східну Азію. У Росії, Україні та інших країнах СНД, велика кількість підприємств була закрита із-за політичних та економічних потрясінь, що з одного боку створило надзвичайно складну соціально-економічну обстановку, але значною мірою поліпшило екологічні показники цих країн.

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Тим не менш, за даними науковців-дослідників, найбільшу небезпеку для нашої зеленої планети представляють саме автомобілі. Навіть при поетапному жорсткість норм викидів шкідливих речовин в атмосферу, у зв’язку із зростанням кількості автомобілів, результати цієї роботи, на жаль, нівелюються.

Якщо сегментувати загальну масу різноманітних транспортних засобів присутніх зараз на планеті, найбільш брудними залишаються дизельні мотори, особливо небезпечні автомобілі з даним типом палива перевищенням по оксиду азоту. Незважаючи на десятиліття розробок і запевнення автовиробників про те, що вони зможуть зробити дизелі чистіше, оксид азоту і дрібні частинки сажі, як і раніше, залишаються головними ворогами дизеля.

Саме в зв’язку з цими проблемами, пов’язаними з використанням дизельних двигунів, такі великі німецькі міста, як Штутгарт і Мюнхен в даний час обговорюють заборона на використання автомобілів, що працюють на важкому паливі.

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Ось вичерпний перелік шкідливих речовин, що входять до вихлопні гази та шкоди, що заподіюється здоров’ю людини при їх вдиханні

Вихлопні гази

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Гази – це газоподібні відходи, що виникають в процесі перетворення рідкого вуглеводневого палива в енергію на якій працює ДВС шляхом згоряння.

Бензол

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Бензол міститься в невеликих кількостях в бензині. Безбарвна, прозора, легко рухлива рідина.

Як тільки ви заповнюєте бак свого автомобіля бензином, перше з першим небезпечним для здоров’я речовиною, з яким ви будете контактувати, – це саме бензол, випаровується з бака. Але найбільш небезпечний бензол при згорянні палива.

Бензол є одним з тих речовин, які можуть викликати рак у людини. Тим не менш, вирішальне скорочення в повітрі небезпечного бензолу було досягнуто багато років тому за допомогою триходового каталізатора.

Дрібна пил (тверді частинки)

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Цей забруднювач повітря є невизначеним речовиною. Краще сказати, що це комплексна суміш речовин, яка може відрізнятися за походженням, формою і своїм хімічним складом.

В автомобілях сверхмелкий абразив присутня в будь-яких формах експлуатації, скажімо, при зносі шин і гальмівних дисків. Але найбільшу небезпеку представляє сажа від вихлопних газів. Раніше цим неприємним моментом в експлуатації страждали виключно дизельні двигуни. Завдяки установці фільтрів твердих частинок ситуація значно покращилася.

Тепер схожа проблема з’явилася і бензинових моделей, оскільки вони все частіше використовують системи прямого уприскування палива, що призводить до побічного виробництва ще більше дрібних твердих частинок, ніж у дизельних двигунів.

Однак, за даними науковців досліджують природу проблеми, всього 15% дрібного пилу, осаждающейся в легенях, виробляють автомобілі, джерелом небезпечного явища може бути будь-яка діяльність людини, від сільського господарства, до лазерних принтерів, камінів і звичайно ж сигарет.

Здоров’я жителів мегаполісів

Фактичне навантаження на організм людини від вихлопних газів залежить від обсягу трафіку і погодних умов. Той, хто живе на жвавій вулиці, піддається впливу оксидів азоту або дрібного пилу значно сильніше.

Вихлопні гази не однаково небезпечні для всіх жителів. Здорові люди практично ніяк не відчують «газову атаку», хоча інтенсивність навантаження від цього не знизитися, а от стан здоров’я астматика або людини із серцево-судинними захворюваннями може значно погіршитися через наявність вихлопних газів.

Вуглекислий газ (CO2)

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Шкідливий для всього клімату планети газ неминуче виникає при спалюванні викопних видів палива, таких як дизельне паливо або бензин. З точки зору CO2 дизельні двигуни трохи “чистішими”, ніж бензинові, тому що вони в основному споживають менше палива.

Дивіться також: Нова Audi Q5 в деталях

Для людини CO2 нешкідливий, але не є таким для природи. Парниковий газ CO2 відповідає за більшу частину глобального потепління. За даними Федерального Міністерства довкілля Німеччини, в 2015 році частка вуглекислого газу в загальному обсязі викидів парникових газів склала 87,8 відсотка.

З 1990 року викиди вуглекислого газу майже безперервно скорочуються, в загальній складності зменшившись на 24,3 відсотка. Однак, незважаючи на виробництво все більш економічних двигунів, зростання автомобілізації та збільшення вантажного руху нівелює спроби вчених та інженерів зменшити шкоду. Зважаючи на викиди вуглекислого газу залишаються на високому рівні.

До речі: весь автотранспорт, скажімо, Німеччини несе відповідальність “тільки” за 18 відсотків викидів CO2. Більш ніж у два рази більше, 37 відсотків, йде на викиди енергетики. У США картина протилежна, там найбільш серйозної шкоди природі завдають саме автомобілі.

Окис вуглецю (Co, чадний газ)

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Надзвичайно небезпечний побічний продукт горіння. Монооксид вуглецю являє собою безбарвний газ без смаку і запаху. З’єднання вуглецю і кисню виникає при неповному спалюванні вуглецевмісних речовин і є вкрай небезпечною отрутою. Тому якісна вентиляція в підземних гаражах і паркінгах має важливе значення для життя їх користувачів.

Навіть невелика кількість окису вуглецю призводить до пошкодження організму, кілька хвилин проведених в погано провітрюваному гаражі з працюючим автомобілем може вбити людину. Будьте гранично обережні! Не прогрівайте автомобіль у закритих боксах і приміщеннях без вентиляції!

Але наскільки небезпечний оксид вуглецю на відкритому повітрі? Проведений в Баварії експеримент показав, що в 2016 році середні значення, показані вимірювальними станціями, опинилися між 0,9-2,4 мг/м3, виявилися значно нижче граничних показників.

Озон

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Для обивателя озон не є якимось небезпечним або токсичним газом. Однак, в реальності це не так.

Під впливом сонячного світла вуглеводні і окис азоту перетворюється на озон. Через дихальні шляхи озон потрапляє в організм і призводить до пошкодження клітин. Наслідки впливу озону: місцеве запалення дихальних шляхів, кашель і задишка. При невеликих обсягах озону ніяких проблем з подальшим відновленням клітин організму не виникне, але при великих концентраціях цей безневинний з вигляду газ може спокійно вбити здорової людини. Не дарма в Росії цей газ віднесено до найвищого класу небезпеки.

Зі зміною клімату підвищується ризик появи високих концентрацій озону. Вчені вважають, що до 2050 року озонова навантаження повинна різко зрости. Для вирішення проблеми, оксиди азоту, що викидаються транспортом повинні бути значно скорочені. Крім того, факторів впливу на поширення озону досить багато, наприклад, розчинники у фарбах і лаках також активно сприяють виникненню проблеми.

Двоокис сірки (SO2)

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Це забруднююча речовина виникає при спалюванні сірки в паливі. Вона належить до класичних атмосферних забруднювачів, що виникають при процесі горіння, на електростанціях і в промисловості. SO2 є одним із самих головних “інгредієнтів” забруднюючих речовин утворюють зміг, також званий “Лондон зміг”.

В атмосфері діоксид сірки піддається ряду процесів перетворення, у результаті чого можуть виникнути сірчана кислота, сульфіти і сульфати. SO2 діє в першу чергу на слизові оболонки ока і верхніх дихальних шляхів. Що стосується навколишнього середовища, діоксид сірки може пошкоджувати рослини і викликати окислення грунту.

Оксиди Азоту (NOx)

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Оксиди азоту утворюються, головним чином, у процесі згоряння в двигунах внутрішнього згоряння. Дизельні автомобілі вважаються основним джерелом. Введення каталізаторів і сажових фільтрів продовжує збільшуватися, так що викиди будуть помітно знижуватися, але відбудеться це тільки в майбутньому.

Дивіться також: Що буде якщо електрокари будуть розвиватися як комп’ютери

NO2 є подразливим газом. Це призводить до подразнення очей і пошкодження слизової оболонки дихального тракту. Завдяки своїй бронхо-звужує характеристику, це особливо проблематично для астматиків та людей з хронічним обструктивним захворюванням легень.

З чого складаються» вихлопні гази автомобіля?

Дані вимірів показують, що в середньому в річному відношенні кількість NOx було перевищено на 57% від норми. Головними винуватцями залишається різноманітний транспорт. З 2010 року спостерігається лише незначне зниження тренда забруднення. З 1990 по 2015 рік викиди знизилися на 59%.