З дна Баренцева моря підняли два американських танка: Відео

213

Танки M4 «Шерман» з дна моря: рідкісні кадри

Відлуння великої війни, що пройшла більше 70 років тому, на жаль, гучно лунає і в наші дні. Снаряди, що лежать у землі, як і раніше, становлять серйозну небезпеку. Тим не менше, час від часу пошукові експедиції роблять дуже цікаві з історичної точки зору і просто безцінні знахідки, яким можна тільки порадіти.

Дивіться також: Військова техніка: 20 найбільш дивовижних транспортних засобів

Влітку минулого року з дна Баренцева моря силами аварійно-рятувального загону Північного флоту були підняті два американських середніх танка M4 «Шерман». Ці бойові гусеничні машини були основною ударною танкової одиницею часів Другої світової війни і були випробувані в численних битвах. У тому числі танки поставлялися в СРСР.

З дна Баренцева моря підняли два американських танка: Відео

Цінні історичні знахідки були витягнуті з-під 50-метрової товщі північних вод з потопленого німецькими підводними човнами (U-995 і U-968) 20 березня 1945 року американського транспортного судна «Томас Дональдсон». На його борту було понад 13.000 тонн вантажу, у тому числі бойової техніки, продовольства та амуніції.

Складнощі, з якими довелося зіткнутися шукачам і морякам, не обмежувалися одними лише погодними умовами (Баренцове море відрізняється не тільки низькою температурою води, але і своїм мінливим штормовим характером). Незважаючи на певну популярність загиблого в кінці війни судна і збереглися в архівах відомості, потоплений корабель не могли знайти довгий час. 13 років тому мрія археологів збулася, але роботи по підйому техніки почалися зовсім недавно в рамках аварійно-рятувальних навчань. Так сказати, поєднуючи приємне з корисним!

З дна були витягнуті в загальній складності чотири танки і кілька американських зеніток, які, як і інші товари, що постачалися в рамках державної програми США Ленд-ліз.

Варто відзначити, що без серйозної технічної підготовки робити в даному морському квадраті нічого. Вага танка – більше 30 тонн, плюс заповнила внутрішній відсік вода додасть 8-10 тонн маси. Ланцюги для підйому повинні бути розраховані на дуже велике навантаження. Бували випадки, коли подібні закордонні експедиції терпіли фіаско у фінальний момент саме через слабку технічно-матеріальної бази.

Дивіться також: 10 божевільних позашляхових транспортних засобів

Для дослідження судна і підводних робіт залучено глибоководні водолази і спеціальні радіокеровані підводні апарати. 50 метрів холодних вод – це не жарти! У найближчі роки витяг найбільш важливих примірників техніки буде продовжено.

З дна Баренцева моря підняли два американських танка: Відео

Всього за три роки було випущено 49 тис. танків Sherman різних модифікацій. Калібри гармати: від 75 до 105 мм. Проти піхоти застосовувалися кулемети 12.7 і 7.62 мм. В рух 30-тонний танк наводився за допомогою 9-циліндрового карбюраторного мотора радіальної компонування з повітряним охолодженням потужністю 395 к. с.

Швидкість по шосе – 48 км/год, Швидкість по пересіченій місцевості – 40 км/год, Запас ходу (по шосе) – 190 км.