Чому замерзає незамерзайка

522

Чому замерзає якісна незамерзаюча рідина.

Напевно, цю зиму будуть ще довго згадувати всі автомобілісти нашої країни, яким погода піднесла несподівані сюрпризи. Особливо це стосується жителів центральних регіонів країни – їх у буквальному сенсі завалило снігом.

Але якщо зі снігом власники автомобілів ще якось справляються, розчищаючи кучугури, то з замерзанням незамерзаючої рідини, швидше за все, впоратися не можуть багато автолюбителів. Що робити в цьому випадку, напевно, знають багато. Хоча є ще чимало водіїв, які без поняття, що робити, коли замерзла система омивання лобового скла. Тим не менш рад з цього приводу в Мережі предостатньо. Але сьогодні ми вирішили поговорити не про це.

Ви коли-небудь замислювалися про те, чому ж замерзає незамерзаюча рідина? Причому навіть найдорожча? Зазвичай багато автолюбителів у цьому випадку думають, що купили неякісну незамерзайку. Але насправді найчастіше причина в іншому.

Адже, навпаки, більш небезпечна неякісна незамерзаюча рідина менше схильна до замерзання на відміну від офіційних аналогів.

Чому замерзає незамерзайка

Але тим не менш заборонена метанольная незамерзайка також іноді замерзає. Чому ж таке відбувається? Як може замерзати рідина, яка містить етанол або метанол, мають низьку точку замерзання? Давайте розберемося. Хоча відразу хочемо звернути увагу, що все це теорія, заснована на різних дослідженнях. Тому не судіть строго.

Напевно багато автовласників набували незамерзайку, яка розрахована на -30 градусів за Цельсієм, в надії, що їх система омивача лобового скла здатна працювати в сильний мороз. Але на практиці часто виходить, що омивач скла відмовляється працювати навіть при не дуже сильному морозі в 10-15 градусів. Найбільше це дратує, коли вранці сідаєш в машину і, вирушивши в дорогу, розумієш, що дорога незамерзайка просто-напросто застигла.

І подібних прикладів сотні тисяч. При цьому варто відзначити, що заборонена в Росії незамерзайка, що містить метанол, краще справляється з морозами і більш стійка при низьких температурах. Тим не менш, це не гарантує, що рідина, призначена для -30 градусів, не замерзне при -15-20 градусах. Особливо в нічні години, коли ваша машина стоїть біля будинку.

Чому замерзає незамерзайка

Ось припущення, чому так відбувається незалежно від виду незамерзаючої рідини:

Ми знаємо, що вода замерзає при температурі 0 градусів Цельсія. Якщо ж ми додаємо до води незамерзаючу рідину, то опускаємо температуру замерзання води. Таким чином, вода в бачку омивача не замерзає при негативних температурах. Це стає можливим завдяки вмісту в незамерзайке отруйного метанолу – спирту, одержуваного шляхом сухої перегонки деревини (використовується в дешевих заборонених незамерзаючих рідинах, які продаються на трасах і в багатьох автомагазинах). У незаборонені незамерзаючі рідини додається більш безпечний етаноловий спирт.

Давайте на прикладі метанолу спробуємо встановити, чому ж метанольная дешева незамерзайка час від часу замерзає в бачку омивача. Отже, відомо, що в 100% метанол замерзає при температурі -98 градусів. Однак при змішуванні з водою температура замерзання метилового спирту швидко підвищується. Наприклад, суміш метилового спирту з водою замерзає при температурі -26 градусів при вмісті метанолу близько 30%.

Але чому тоді дешева метанольная рідина склоочисника іноді замерзає при температурі -15 градусів?

Ми зв’язалися з хіміком, для того щоб отримати вичерпну відповідь на це питання. У підсумку він припустив, що незамерзайка (-30 градусів), яка містить 30% метилового спирту і воду, може замерзнути при більш високих температурах, якщо спирт з часом випарувався, що сприяє зменшенню концентрації метанолу в незамерзайке.

Чому замерзає незамерзайка

Незамерзайка може випаровуватися при неправильно завинченной кришці в пляшці, при не до кінця закрученою або защелкнутой кришці бачка омивача, при недостатньої герметичності системи омивача лобового скла, при пошкодженні бачка омивача і т. п.

Також ви повинні знати, що незамерзайка, що містить 30% метанолу і воду, замерзаюча при температурі -30 градусів, випаровується при температурі близько 30 градусів. Як бачите, така температура не рідкість для підкапотного простору.

В підсумку цілком природно, що незамерзаюча рідина, яка деякий час знаходиться в бачку омивача, при експлуатації машини починає поступово випаровуватися. А точніше, починає випаровуватися метиловий спирт. В результаті випаровування метанолу збільшується температура замерзання.

Ось чому залита нова незамерзайка через деякий час може несподівано замерзнути. І, як бачите, головна причина цього криється не в якості незамерзайки. Ні, звичайно, якщо ви, купивши незамерзаючу рідину і залив її в бачок омивача, майже відразу виявили, що рідина почала перетворюватися в желеподібну масу, то, найімовірніше, ви купили неякісну незамерзайку, температура замерзання якої не відповідає написи на пляшці.

Як боротися з замерзанням незамерзайки?

Чому замерзає незамерзайка

Багатьох автолюбителів, звичайно, частіше за все цікавить не причина замерзання незамерзаючої рідини, а що з цим робити і як боротися. У цьому випадку вам необхідно підлити в бачок з замерзлої незамерзайкой свіжу рідину. Бажано має максимально низьку температуру замерзання. Наприклад, якщо в бачку омивача вашої машини була залита незамерзайка, витримує морози до -20 градусів, то бажано додати нову рідину в бачок, яка не замерзає до -35 градусів або вище. Також ви можете придбати оригінальний концентрат незамерзайки, якими торгують багато дилерські центри. У цьому випадку в замерзлий бачок доведеться додати концентрат.

Правда, це не стовідсотковий спосіб розморозити замерзжую рідина склоомивача. Справа в тому, що в замерзлому бачку міститься стара рідину, де, найімовірніше, концентрація етанолу або метанолу знизилася із-за випаровування або спочатку концентрація спирту не відповідала точці замерзання рідини, зазначеною на тарі. Так що, додавши нову рідину, ви, в принципі, отримаєте розведену незамерзайку, яка все одно не буде мати необхідної концентрації метилового або етилового спирту, що, безумовно, не гарантує, що рідина знову не замерзне.

Але тим не менш це ненадовго допоможе вам реанімувати систему омивача лобового скла. Але як тільки рідина знову можна буде бризкати на скло, радимо вам витратити всі залишки старої рідини впереміш з новою. Спустошивши бачок омивача, залийте в нього нову незамерзайку.

Є ще одна порада, який допомагає розморозити замерзлу рідина склоочисника, популярний на просторах Інтернету, а також серед автолюбителів. Мова йде про додавання в бачок алкоголю. Наприклад, багато радять залити в замерзлий бачок омивача горілку. Так, це розморозить, швидше за все, незамерзайку. Але є один момент, на який ви повинні звернути увагу.

Чому замерзає незамерзайка

Хімічна модель етилового спирту

Додаючи горілку або спирт в бачок омивача, де замерзла метанольная незамерзайка, ви можете пошкодити лакофарбове покриття капоту та інших елементів кузова машини. Особливо якщо ви заллєте багато спирту або горілки. Адже в цьому випадку після розморожування незамерзаючої рідини концентрація спиртів стане дуже високою, що може стати причиною пошкодження фарби кузова.

Також пам’ятайте, що, додаючи алкоголь в бачок омивача, де замерзла незамерзайка, ви не отримаєте гарантії, що бачок не замерзне знову. Так, ви можете розморозити рідина склоомивача. Але, швидше за все, ненадовго. У підсумку, додаючи алкоголь, ви повинні зробити рідина більш концентрованою. Але, як ми вже сказали, це дуже небезпечно для лакофарбового покриття. Проте з меншою концентрацією спирту рідина буде замерзати навіть при температурі -20 градусів.

В принципі, теоретично в бачок омивача ви можете заливати і суміш спирту з водою. Але і в цьому випадку ви повинні знати, що для того щоб запобігти замерзанню саморобної незамерзайки, вам необхідно додати до спирт трохи води. Інакше рідина буде швидко замерзати. Наприклад, суміш спирту з водою в пропорції 60:40 дозволить отримати незамерзайку з температурою замерзання -23 градуси.

Якщо ж ви хочете, щоб саморобна незамерзаюча рідина витримувала більш низькі температури, то доведеться збільшити частку концентрації спирту. При цьому варто пам’ятати, що велика концентрація спирту може пошкодити фарбу машини. Так що вигідніше і дешевше купувати незамерзайку, ніж заливати рідину власного приготування.

Як розморозити форсунки омивача

Чому замерзає незамерзайка

Варто відзначити, що разом з замерзанню рідини склоомивача в зимовий час замерзають і форсунки омивача. На жаль, заміна незамерзайки на більш концентровану не завжди допомагає розморозити форсунки омивача. Що ж робити в цьому випадку?

Є безліч варіантів відігрівання форсунок. Один з кращих – це поставити автомобіль в тепле місце. Також для прочищення форсунок від льоду можна використовувати нагріту голку для шиття.

У тому числі відігріти форсунки склоочисника можна феном. З допомогою нього ви можете також відігріти всю систему омивача лобового скла, включаючи бачок.