Що таке чіп-тюнінг і як він застосовується в автомобілях

75

Найперші двигуни внутрішнього згоряння були прості і зрозумілі, але з появою електронних систем все сильно ускладнилося. У сучасних автомобілях практично кожен процес управляється за допомогою електроніки, навіть в бюджетних моделях стоять електронні блоки управління. З одного боку, це зробило життя автовласників складніше, з іншого ж, відкрило великі можливості по налаштуванню і розкриттю потенціалу машини.

Електронний блок управління

Прабатьком електронного блоку управління можна вважати електричну систему уприскування палива bosch d-jetronic, розроблену в другій половині 1960-х років. Вона була цілком аналоговою і працювала виключно завдяки логічним побудовам інженерів. Електронні системи з’явилися набагато пізніше, коли широко стали використовуватися напівпровідники. З цього моменту двигуни перестали бути тільки механічними, все перейшло на цифрове управління.

Завдяки появі ебу (електронного блоку управління) з’явилася можливість точно регулювати подачу палива в двигун. Видається їм потужність багато в чому залежить від дозування палива і кількісного складу паливно-повітряної суміші. За допомогою електронного блоку стали регулювати тиск в паливному насосі, кількість подається в двигун пального і нагнітається повітря. Весь процес контролюється цілим набором датчиків, що визначають температуру в двигуні і вихлопній системі, тиск повітря і палива, склад вихлопних газів і багато іншого. Регулювати роботу силового агрегату в реальному часі може тільки програма. Це стало великою підмогою для автовласників і одночасно-їх головним болем.

Автомобіль і чіп-тюнінг

Розробкою програмного забезпечення для двигуна займається безпосередньо виробник. Програма складається з урахуванням конструкції двигуна і його можливостей таким чином, щоб домогтися найбільш ефективної роботи. Якби цим все обмежувалося, чіп-тюнінг не користувався б такою популярністю. Насправді настройка двигуна спрямована не тільки на продуктивність. Багато в чому вона залежить від екологічних вимог того чи іншого регіону, комерційної зацікавленості виробника, а також від конструктивних особливостей автомобіля. В результаті ж автовласника далеко не завжди влаштовує робота його машини.

Як і будь-яку електроніку, ебу можна налаштовувати для досягнення кращих результатів в роботі двигуна. Ідея чіп-тюнінгу полягає в зміні стокових параметрів, встановлених виробником. Робиться це з різних причин.

збільшення потужності двигуна . Це найчастіша причина, по якій звертаються до цієї процедури. Двигун працює в режимі, який виробник вважає найбільш підходящим. Під час налаштування інженери беруть до уваги не тільки продуктивність, але і інші фактори, наприклад, механічний знос: якщо задіяти двигун на повну потужність, то він вийде з ладу ще до закінчення гарантійного періоду. Тому потужність грамотно обмежується для продовження терміну експлуатації. Кількість “додаткової” потужності, що витягується з силової установки, багато в чому залежить від автомобіля: розгону піддаються дизельні та бензинові мотори з наддувом, зі звичайними двигунами приріст мінімальний.

обхід екологічних вимог . Заміна сажового фільтра і каталітичного нейтралізатора – страшний сон будь-якого автовласника. Без цієї дорогої процедури автоматика не дозволить автомобілю взагалі їздити, блокуючи двигун. Під час чіп-тюнінгу відключаються функції, що контролюють датчик кисню і блокування двигуна після поломки нейтралізатора. Найчастіше виробники обмежують потужність двигунів, щоб скоротити викиди в атмосферу, якщо такі вимоги є в регіоні, для якого призначена машина. В такому випадку можна домогтися великого приросту потужності.

внесені в конструкцію модифікації . Нерідко автовласники змушені міняти недостатньо надійні або малопродуктивні деталі, наприклад, турбіну. Те ж саме роблять, якщо збираються наростити потужність силової установки. Будь-яка модифікація при цьому вимагає регулювання параметрів роботи двигуна, щоб той міг працювати в оптимальному режимі і показати всі свої можливості.

У будь-якому випадку, чіп-тюнінг вимагає великих зусиль від досвідчених фахівців. Силова установка-збалансований агрегат, його неточна настройка може спричинити за собою серйозні наслідки, від дискомфорту під час їзди до виходу з ладу двигуна. Тому, якщо вже захотілося поліпшити автомобіль і його «мізки», то на фахівцях не економлять.