Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

407

Як замінити ланцюг на мотоциклі? Поради по заміні ланцюга

Ех, зима. Для мотоцикліста цей період міжсезоння гірше смерті! Втім, якщо поглянути на іншу сторону медалі, виявиться, що цей період також може бути відмінним часом для будь-якого справжнього байкера. Поки не розтанув сніг, можна навести колісницю в порядок, почистити пір’ячко» і підготувати мотоцикл до наступного сезону. Багато хлопці просиджують вечорами в гаражах зі своїм любимим двоколісним другом.

Зазвичай такі посиденьки призводять до несподіваних знахідок того, що можна, вірніше потрібно виправити. Ось тривіальний приклад: ланцюговий привід. Пацієнт – дідок зі стажем – Honda CBR900RR 1994 року випуску. Дуже цікавий екземпляр. Піддослідний кролик і відроджений з небуття байк, якого врятував від забуття одна небайдужа людина.

Дивіться також: Догляд за мотоциклом | Як мити байк

Спортбайк практично відправився в утиль – він обріс брудом, шини прийшли в непридатність, технічні рідини почорніли і почали виїдати нутрощі мотоцикла. На одометрі було трохи більше 40 тис. миль (64.000 км). На думку багатьох, цей класичний спортбайк був безповоротно втрачений, але не для рукатих гуру, які знають толк в «залізі» та поводження з ним.

В ході відновлювальних робіт був позначений фронт діяльності: заміна рідин, відновлення електрики, дефектовка силового агрегату і ряд інших. За словами майстра, який займається проведенням робіт, в мотоциклі не було деталей і місць, де б не виявилися проблеми. Тим цікавіше.

Одним з пунктів порядку денного стала заміна ланцюгового приводу. Про хід роботи і її нюансах – детальніше у сьогоднішньому матеріалі.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Іржаві, жорсткі ланки ланцюга потребують заміни.

Ланцюг виглядала неабияк зношеної: на металевій поверхні ланок був іржавий наліт. Але зовнішні недоліки не були головною причиною стурбованості.

Увага майстра привернуло нерівномірне провисання і натяг ланцюга під час роботи. Цей симптом добре спостерігається в той момент, коли заднє колесо піднесено від землі, а двигун потихеньку працює на першій передачі. По мірі того, як ланцюг обертається, можна явно побачити, що її натяг нерівномірно і поступово змінюється від ослаблення до надмірного натягу. І так відбувається з кожним наступним обертом колеса. Нехороша ознака.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Мотоциклетні ланцюга при регулярному обслуговуванні їх компонентів приводу можуть використовуватися протягом приблизно 30 тис. кілометрів. У конкретному випадку, швидше за все, мотоцикл не обслуговувався останні кілька років життя взагалі. Тому, виходячи з нерегулярності робіт за нього, варто провести обслуговування ланцюжка. Що під цим «обслуговуванням» мається на увазі? Заміна, стовідсоткова заміна.

Подібного роду ремонт не можна назвати складним, але деякі нюанси, про які варто знати, ми з вами побачимо з прикладу. Давайте приступимо до заміни!

Купіть деталі

Перед тим, як почати розбирання, вам варто переконатися, що у вас є всі необхідні інструменти та деталі для проведення робіт. Як мінімум, вам знадобляться наступні матеріали:

Нова ланцюг

Нові передні і задні зірочки

Набір інструментів для розбирання ланцюга, ланцюга вичавка

Штангенциркуль для вимірювання

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

“Почекай, навіщо мені нові зірочки?” – новачок може задатися і таким питанням. Відповідаємо, що, як і з усіма вузлами, які мають контакт поверхні метал-метал, тертя між зірочками і ланцюговими роликами (пінами) зношує поверхні. Цей знос зірочок не обіцяє нічого хорошого, якщо нову ланцюг помістити на зношені зубці зірок.

У тому випадку, якщо ви не заміните зірочки, ви можете дуже швидко виявити, що ролики нової ланцюга будуть «з’їдені» задовго до терміну, встановленого виробником.

Заміна зірок і ланцюга забезпечить можливість рівномірного зносу даних компонентів, що максимально продовжить життя деталей.

Розбирання

Для зручності технічного обслуговування техніки ставимо мотоцикл на стійку підставку. Починаємо знімати старий ланцюговий привід. Першим ділом відгвинчуємо передню приводну зірку.

На деяких мотоциклах її фіксує величезна гайка зі стопорною шайбою, CBR, зірка прикручується до валу за допомогою невеликого болта.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Деревина: вибір професіонала.

Щоб послабити цей болт, потрібно було зафіксувати передню зірочку. Просто включити передачу, для того щоб забезпечити опір компресії двигуна, недостатньо. В хід пішов спеціалізований інструмент: дерев’яний клин, який встановлюється між колісними спицями та свингармом (заднім маятником) так, як показано на картинці. Це блокує заднє колесо на місці, не дозволяє ланцюга рухатися, тим самим утримуючи передню зірочку від повороту. Метод виглядає не дуже естетично, але це спрацювало, нічого не пошкодивши.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

З допомогою воротка з довгим плечем болт був скручений без особливих проблем. Цей крок важливо зробити перед тим, як почати витягувати ланцюг, оскільки фіксація заднього колеса – єдиний маловитратний шлях до відкручування болта або гайки приводної зірки.

Як тільки ви зробите задумане, настане час роз’єднувати ланцюг.

На цьому мотоциклі ланцюг стояла низької якості. Це легко визначити варіантом кріплення, яких скріплюються два кінця ланцюга. Спосіб кріплення – так званий «замок» на одному з ланок ланцюжка.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Даний вид з’єднання добре застосовувати на малопотужних машинах з невеликим об’ємом двигуна. На спортбайки з потужними моторами подібну ланцюг краще не ставити. Відомі випадки, коли «замок» злітав з пінів ланцюга і вона расклепывалась. Такого роду невдача може спричинити за собою серйозні наслідки: травмувати мотоцикліста і нашкодити мотоцикла.

Ланцюг, на яку буде проведена заміна, називають «нескінченної». У ній головна ланка заклепано точно так само, як і інші ролики в ланцюзі. Такий метод при правильній установці дає один дуже важливий плюс: ланцюг на мотоциклі не може расклепаться. Принаймні, в місці з’єднання двох її частин.

Після того, як з майстер-ланки був знятий затискач, за допомогою вичавки ланцюга пін був витягнутий. Ланцюг розділена. Для расклепывания ланцюга можна використовувати і болгарку, якій зрізається капелюшок осі…

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Тепер ланцюг можна зняти з мотоцикла. Оскільки проводиться заміна в тому числі і зірочок, заднє колесо також потрібно зняти. Але перш ніж знімати, непоганою підмогою до легкого відкручування сильно затягнені гайок задньої зірки може стати їх ослаблення до зняття заднього колеса. Для цього колесо блокується вже знайомим шматком дерева…

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Послабивши гайки зірочки, я зняв задню вісь і витягнув заднє колесо з заднього важеля.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Завжди приємно позбавити техніку від брудних, зношених частин.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Старі деталі зняті. Але перш ніж приступити до зворотного процесу складання, у вас буде прекрасна можливість почистити мотоцикл в тих місцях, куди довгий час не добиралися ганчірка і щітка.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Перед складанням цікаво порівняти старі і нові деталі. Дивлячись на фотографії нижче, стає зрозуміло, чому потрібно замінювати частини мотоцикла вчасно і не нехтувати заміною спільно працюючих елементів. Можна наочно переконатися, як зубці на старих зірок стали гострими, з більш широкими виїмками між кожним зубом. Це і є знос.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Нова (ліворуч) і стара (праворуч) зірка

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Порівняйте вигляд нової, ліворуч, та старої зірки приводу

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Нова проти старої ланцюга

Збірка (найважливіше)

Гаразд, вистачить наукового аналізу. Пора знову зібрати цю штуку. Спочатку на вал двигуна мотоцикла була встановлена передня зірка, потім на місце була поставлена задня зірка. Після заднє колесо було поміщено в маятник і зафіксовано очищеної і знову змащеній віссю, щоб колесо нікуди не вилітало.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Потім ланцюг була розтягнута від задньої до передньої зірки. Напрямок установки ланцюга не має значення. Є, звичайно, любителі виставляти ланцюг написами з лівої сторони, але в цьому немає ніякого сенсу, крім, можливо, естетичного…

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Натягуємо ланцюг таким чином, щоб її кінці зустрілися на задній зірці. Зубці задньої зірочки будуть підтримувати ланки ланцюга, що полегшить завдання по її подальшій збірці.

Збірка даного виду ланцюга дещо відрізняється від стандартної складання ланцюгів. Пін в ній запресовувати окремо з допомогою вичавки не потрібно. Алгоритм дій в даному випадку трохи інший:

Крок перший: для складання ланки спочатку встановлюються кільцеподібні ущільнення (вони входять в поставку нової ланцюга), як показано на малюнку:

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Мета цих про-рингів – мастило нутрощів пінів під час всього терміну служби ланцюга.

Крок другий: змастити внутрішню частину лінка консистентним мастилом.

Крок третій: збірка ланки. Вона відбувається, як показано на фотографіях нижче:

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Спочатку надягаємо скобу, потім запрессовываем її витягами.

Дивіться також: Чому в сучасних автомобілях велика витрата масла

Важливо не перетиснути і не недожать зовнішню скобу. Ланка повинна ходити легко, без заїдань. Порівняйте з іншими ланками ланцюга. Також не зайвим буде виміряти штангенциркулем товщину будь-якого ланки на ланцюги і ланки того, що ви тільки що запрессовали. Вони повинні мати однакову товщину, якщо в інструкції до ланцюга не зазначено інше.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Вимірювання ширини ланки за допомогою штангенциркуля

Ширина збігається? Відмінно! Тепер настав час розплющити клепки спеціальною насадкою за допомогою преса для заклепки. Таким чином ланка буде надійно закріплене і вже нікуди не вилетить з ланцюга.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

«Розплющування» також є важливою частиною роботи. Бувалі радять навіть капелюшки клепок після проведення процедури перевірити за допомогою штангена, так сказати, чи відповідають вони специфікації? При дуже маленькому пластина може зіскочити, при занадто великому діаметрі вона може розвалитися, оскільки метал буде ослаблений.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Ланка встало на місце.

Коли обидва штиря вірно розплющені, встановлення ланцюга можна вважати завершеною. Було не надто складно, чи не так?

Не забудьте затягнути болти і гайки передній і задній зірочок до необхідних виробником специфікацій крутного моменту. Дерев’яний брус вам в допомогу.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Затягування зірочок

Тепер настає ще одна кумедна частина роботи – виставлення належної слабини ланцюга і вирівнювання заднього колеса. Я завжди вважав це найбільш трудомісткою частиною заміни ланцюга. Навіть при наявності потрібних інструментів вам доведеться попотіти, щоб зробити все вірно.

Дивіться також: Mercedes-Maybach 2018, мабуть, кращий автомобіль в світі

Вирівнюємо заднє колесо, а потім регулюємо провисання ланцюга за допомогою натягу заднього колеса. Оскільки центруванням заднього колеса можна регулювати провисання ланцюга, просто повертаючи вісь регулювальних гвинтів на кожній стороні маятника з певним кроком, відстежуючи його за спеціальною шкалою.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Інструмент для допомоги по вирівнюванню заднього колеса. Одягаємо девайс на задню зірку і за допомогою виступаючою вперед штанги відстежуємо зміщення. Мета – поєднати штангу пристрою і чейнлайн.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Після того, як колесо було вирівняне, притягуємо гайку осі колеса, але не дуже туго, оскільки вісь все ще повинна бути в змозі рухатися вперед і назад, щоб забезпечити можливість регулювання ланцюга.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Ця процедура займе деякий час, щоб ідеально все зробити, але чим частіше ви будете цим займатися, тим швидше буде виходити. Зрештою, ланцюг отримає правильне провисання, а заднє колесо буде вирівняне. Після того, як ви зробили це, закрутіть задню вісь згідно специфікаціям і нанесіть мастило на нову ланцюг. Робота завершена.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Змащування ланцюга

Підрахунки

Вартість запчастин: $175 (9 тис. рублів)

Вартість інструментів: $60 (3.300 рублів)

Час роботи: 6 годин

Виглядати і відчувати себе добре

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Вартість цього ремонту сильно залежить від типу мотоцикла, на якому ви їздите, і якості використовуваних деталей. У продажу є ланцюзі як по 4 тис. рублів, так і дорогі екземпляри вартістю 11-12 тис. рублів.

Час, необхідний для проведення роботи, також може сильно відрізнятися в залежності від вашого досвіду і від того, наскільки попутно ви хочете очистити свій байк.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Заміна приводного ланцюга є одним з тих елементів обслуговування, що можуть бути виконані навіть початківцям мотоциклістом. Для виконання завдання потрібно мінімальна кількість спеціалізованих інструментів. Якщо ланцюг була не в найкращому стані, нова деталь зможе зробити ваш мотоцикл більш тихим і м’яким їзді.

Заміна мотоциклетної ланцюга крок за кроком

Скоро сезон, тому підготуйте свій мотоцикл заздалегідь, щоб він вас не підвів!