Тест галогенних ламп Н4

281

Яка галогенна лампочка краще: Тест-драйв лампи Н4.

Зимовий час найкращий сезон для тіста автомобільних ламп ближнього світла. Від ламп ближнього світла залежить не тільки як зовні буде виглядати ваш автомобіль в темний час доби, але і залежить ваша безпека на дорозі. Але які лампочки ближнього світла купити? Напевно, для багатьох любителів купівля галогенних ламп непросто головний біль. На жаль лампи це не шини і диски, які не раз за сезон випробовуються різними автомобільними журналами.

На щастя декілька зарубіжних автожурналів проводять тести, в тому числі і галогенних ламп, завдяки яким ми можемо дізнатися, які джерела світла можна придбати. Ось тест 21 галогенною лампи H4, які були протестовані журналом Auto Motor Und Sport з 2014 по 2017 року.

Незважаючи на те, що світ вже давно живе в 21 столітті і, по всій видимості, цей цифровий вік, стане епохою світлодіодів, по всьому автомиру досі масово поширені звичайні галогенні лампи. Так, весь світ говорить про світлодіодах, а багато автомобільні компанії вже давно оснащують свої автомобілі дорогими адаптивними високопродуктивними світлодіодними джерелами світла. Але тим не менше, переважна більшість автомобілів сьогодні намагаються пролити світло на нічну дорогу за допомогою галогенних ламп.

Але чи здатні галогенні лампи змагатися за якістю і рівнем освітленості з сучасними світлодіодами, які постійно стрімко дешевшають? На це питання вирішили відповісти фахівці одного німецького журналу спільно з Німецькою асоціацією інспекції автомобільних транспортних засобів (DEKRA), яка є лідером в Німеччині за перевірку технічного стану автотранспорту.

Тест галогенних ламп Н4

На тесті була представлена 21 галогенна лампа Н4 покращеної яскравості (як заявляють виробники).*

*Чому були випробувані саме лампи покращеної освітленості? В першу чергу для того, щоб перевірити їх перевага перед звичайними галогенними джерелами світла і з’ясувати чи справді ці лампи яскравіше звичайних.

Bosch Longlife Daytime

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: близько 500 рублів

Дальність світла: 86 метрів

Результат тесту: рекомендується

Компанія Bosch обіцяє що лампи Bosch Longlife Daytime Н4 пропрацюють більше 3000 годин, що цілком достатньо на весь термін служби автомобіля. До речі з усіх ламп в цьому тесті Bosch Longlife Daytime мають за запевненням виробника найтриваліший термін служби.

Для лампи підвищеної яскравості вартість 500 рублів за 2 штуки, ціна цілком відповідає ринку. Наприклад, багато конкуренти цієї лампи коштують більше.

Під час тесту фахівці встановили, що з-за збільшеного терміну служби постраждала яскравість лампи в порівнянні з іншими конкурентами.

Хоча розподіл світла відмінне, все одно лампи Bosch Longlife Daytime Н4 б’ють недалеко і працюють недостатньо яскраво. Діапазон 86 метрів не є кращим значенням серед багатьох высокоярких автомобільних галогенних ламп Н4. У підсумку, як відзначають фахівці ці лампи більше призначені для використання переважно в місті.

Bosch Plus Gigalight 120

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 1000 рублів

Дальність світла: 100 метрів

Результат тесту: рекомендується в першу чергу

Модель лампи Bosch Plus Gigalight 120 світить як мінімум на 100 метрів, що дуже непогано для ламп Н4 ближнього світла. Завдяки конструкції лампи світло виходить від цоколя має форму рівного конуса і не дає відблисків.

Ідеальна лампа для темних доріг. Лампи Bosch Plus 120 Gigalight є одними з п’яти ламп Н4 в даному тесті, які отримали вищі оцінки в випробуванні німецького автожурналу. Середня вартість комплекту ламп для ближнього світла становить 1000 рублів. Єдиний мінус цих лампочок невеликий термін служби, що становить всього 350 годин.

Bosch UltraWhite 4200K

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 950 рублів

Дальність світла: 96 метрів

Результат тесту: рекомендується в першу чергу

Для тих хто не любить жовтий колір ближнього світла компанія Bosch розробила модель ламп Bosch Ultra White 4200 K, які світять білим світлом (3 640 Кельвінів). Хоча на моделі ламп присутній позначення 4200 K, яке може збити з пантелику автолюбителя. Адже можна спочатку подумати що лампи мають температуру світіння 4200 Кельвінів. Так що чисто білий світло ближніх фар, звичайно, не розраховуйте. Але в порівнянні зі звичайними лампами колір світіння Bosch Ultra White 4200 K набагато біліше.

Дальність світла в цих лампах становить 96 метрів.

Bosch Xenon Silver

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 1200 рублів

Дальність світла: 75 метрів

Результат тесту: рекомендується в першу чергу

Ці лампи дають білястий яскравий і рівний світло, який на думку експертів добре освітлює дорогу в будь-які погодні умови. Яскравість і розподіл світла на вищому рівні.

Bosch Plus 90

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 1100 рублів

Дальність світла: 70 метрів

Результат тесту: рекомендується

Лампи Bosch Plus 90 теоретично повинні бути краще ніж Bosch Xenon Silver. Але під час тесту з’ясувалося, що це не так. Так, лампи дають широкий і яскравий світ, але дальність світла помітно поступається лампам Bosch Xenon Silver.

Osram Silverstar 2.0

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 700 рублів

Дальність світла: 91 метрів

Результат тесту: рекомендується

Лампи Osram Silverstar 2.0 показали в тесті хороші середні результати. Лампи мають нормальну яскравість і дають цілком рівномірне світіння. Головний мінус цих ламп в не дуже якісних характеристиках світла понад 50 метрів, незважаючи на дальність світла в 91 метрів.

Термін служби ламп Silverstar 2.0 становить 300 годин. Але всі мінуси нівелюються низькою вартістю ламп. Так середня вартість в Росії двох ламп становить всього 700 рублів. Порівняно з лампами Н4 від Воѕсһ лампочки Osram Silverstar 2.0 більш вигідні.

Osram Night Breaker Laser

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 1100 рублів

Дальність світла: 91 метрів

Результат тесту: рекомендується в першу чергу

Це найбільш яскраві лампи Н4 для ближнього світла, які пропонує компанія Osram. Добре спроектований конус лампи, дає однорідний пучок світла, який б’є на 95 метрів. Це одні з кращих ламп в даному тесті. Термін служби ламп становить 400 годин.

Osram Original

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 340-400 рублів

Результат тесту: рекомендується

Для тих хто любить звичайні класичні дешеві лампи Osram Original саме те що потрібно. Лампи Osram Original дають звичайне нормальне розподіл світла з не дуже великою дальністю і мало чим за характеристиками відрізняються від таких же ламп інших виробників (Bosch, Osram, Philips або GE). Сильна сторона ламп це її баланс: діапазон світла, яскравість, розподіл світла і термін служби. Це відмінний вибір для тих автолюбителів, які не хочуть купувати топ-преміальні лампи.

Osram Night Breaker Unlimited

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 1000 рублів

Результат тесту: рекомендується

Ці яскраві лампи, що дають світіння денного світла. Лампи дають біле світіння, ніж аналогічні джерела світла у конкурентів. Хоча чекати від ламп кращого освітлення дороги не варто.

Philips Vision + 30%

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 700 рублів

Дальність світла: 95 метрів

Результат тесту: рекомендується в першу чергу

Термін служби цих ламп становить 700 годин, що досить непогано. У всіх діапазонах лампи в тестах дали відмінні результати. Експерти також відзначили надзвичайно тепле світіння. Дальність світла становить 95 метрів. Ці лампи займають третє місце серед кращих в тесті.

З урахуванням невеликої ціни, а також того, що ці лампи дають на 30% більше світла в порівнянні зі звичайними, і з урахуванням хороших характеристик, придбання цих джерел світла для ближнього світла фар є одним з кращих виборів сьогодні на ринку.

Philips Racing Vision + 150%

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 1000 рублів

Дальність світла: 97 метрів

Результат тесту: рекомендується в першу чергу

Ці лампи підвищеної яскравості світять з температурою 3620 Кельвінів і б’ють майже до 100 метрів. По дальності світла ці лампи поступилися тільки Bosch Plus 120 Gigalight. Крім білого світіння лампи Philips Racing Vision + 150% дають гармонійне красиве освітлення дороги. Єдиними мінусами ламп є ціна і термін служби, що становить всього 350 годин.

Philips LED Retrofit

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 8710 рублів

Дальність світла: 115 метрів

Результат тесту: рекомендується в першу чергу

Philips LED Retrofit – це найдорожчі автомобільні лампочки Н4 в даному тесті. Ці лампи в два рази яскравіше найдорожчих галогенних ламп, а також мають велику дальність свічення, яка становить 115 метрів.

Лампи Philips LED Retrofit дають неймовірно біле світіння 6550 K. Такого білого ви не зможете досягти у своїх фарах ближнього світла ні з однією іншою галогенною лампою.

Philips Long Life Eco Vision

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 580 рублів

Результат тесту: рекомендується

Не чекайте від цих недорогих ламп якихось суперяскравих характеристик. Природно ці звичайні лампи дають менш яскраве світло, а також не так добре розподіляють пучок світла порівняно з високоефективними дорогими лампами.

Але перевага цих ламп все-таки є. І ще якесь. Термін служби ламп Philips Long Life Eco Vision складає до 3000 годин! Так що по довговічності перед вами – вічні лампи.

Philips X-treme Vision + 130%

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 1250 рублів

Результат тесту: рекомендується в першу чергу

Діапазон освітлення ламп Philips X-treme Vision + 130% знаходиться у високих значеннях. Як зазначили експерти, ці лампи дають відмінне освітлення правого краю дороги навіть у повній темряві. Це дуже високоефективні преміальні лампи. Але висока ефективність ламп має свою ціну. Наприклад, за 2 шт. ви заплатите в середньому 1250 руб.

Xenon Blue Design

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 450 рублів

Результат тесту: умовно рекомендується

Дешеві лампи Н4 незважаючи на яскраве назва світять тьмяно. Втім за ці гроші ви отримаєте відносно непогане світіння. Дальність світлового пучка становить 88 метрів.

Але ми не рекомендували б автолюбителям набувати галогенні лампи, які у своїх назвах мають слово “Ксенон”. Адже це чистий води маркетинг, який покликаний заманити споживача. Самі розумієте що за 450 рублів за пару ламп ви навряд чи отримаєте освітлення, яке дають дорогі лампи.

Base Tech H4

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 2 євро

Результат тесту: не рекомендується

На щастя, ці дешеві лампи не представлені на Російському ринку. Інакше наші автолюбителі купували собі ці дешеві джерела світла. За результатами зарубіжних тестів ці лампи показали найгірший результат і не рекомендовані для покупки. З іншого боку, а чого очікувати від лампочок які стоять за 1 євро?

Jurmann H4 100 Вт

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 900 рублів

Результат тесту: не рекомендується

За результатами тестів ці лампи провалили випробування з-за своїх низьких характеристик. Головний мінус – блакитна колба, яка поглинає велику кількість світла. У нашій країні ці лампи не представлені. Але в тест ці лампочки включені для того, щоб застерегти автолюбителів від покупки цих джерел світла на китайських сайтах.

MTEC Super White

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 800 рублів

Результат тесту: не рекомендується

Чергові китайські лампи з блакитним колбою, що як і в Jurmann H4 100 Вт поглинає світло від джерела. Також ці лампи мають дуже маленький термін служби. Але головне їх складання крива, що дає неправильну геометрію світіння.

Carlex (ATU)

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 8 євро

Результат тесту: умовно рекомендується

Ці лампи недоступні для придбання в Росії, оскільки офіційно не представлені на ринку. До речі, як бачите, ці лампи пройшли випробування, хоча і отримали від експертів посередні оцінки, проте на відміну від MTEC Super White і Jurmann H4 100 Вт лампочки Carlex (ATU) рекомендовані, хоча б умовно до купівлі. Так що дешеві лампи не завжди вкрай погані.

Super Star blau 100/90 Watt

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 12,5 євро

Результат тесту: не рекомендується

Експерти проводили тест ламп набули лампи Super Star blau 100/90 Watt на eBay. У підсумку, незважаючи на чималу вартість, лампи показали результати, які показують лампи вартість менше 6 євро. До речі, виробник ламп на упаковці обіцяє яскраве біле світіння. Так, лампи дійсно світять білим. Але ні про яку нормальної яскравості мова в даному випадку не йде. У Росії ці лампи офіційно не представлені.

NEOLUX Hammer Blue Light

Тест галогенних ламп Н4

Ціна за пару: 1100 рублів

Результат тесту: умовно рекомендується

Перед вами лампи з температурою світіння 3595 Кельвінів, що дає їм більш білий світ в порівнянні із звичайними лампами 3100 К.

На жаль, результати тесту цих ламп не дуже порадували експертів. Особливо враховуючи вартість ламп. Проте нічого небезпечного в цих лампах немає і вони дають цілком нормальне світіння. Але ціна не дала можливість експертам дати лампам нормальну оцінку.

За такі гроші лампи повинні давати більш якісні характеристики.

Підсумок

Галогенні лампи приречені найближчим часом на зникнення? Напевно, все-таки немає. Так, світлодіодні лампи мають безліч переваг перед галогенними джерелами світла. Особливо по дальності світла, енергоспоживання і, звичайно, терміну служби. Але вартість ламп не дозволяє їм витіснити з ринку класичні автомобільні лампочки. Приклад, Philips LED Retrofit, вартість яких становить майже 9.000 рублів!!!

А як же LED лампи вартістю 1.000 рублів? Звичайно, такі лампи не можуть змагатися з класичними галогенними джерелами світла, оскільки, як правило, такі дешеві світлодіодні лампи це китайська “кустарщина”, яка за характеристиками помітно поступається навіть звичайним дешевим автомобільним джерел освітлення. Тому експерти радять триматися подалі від дешевих світлодіодних ламп для фар.

Як проходив тест ламп?

Тест галогенних ламп Н4

Автожурнал ” Auto Motor Und Sport крім реальних випробувань на дорозі протягом тривалого часу (з 2014 по 2017 року) проводив тести ламп спільно з Німецькою асоціацією інспекції автомобільних транспортних засобів (DEKRA). Випробування проводилося у відповідності зі стандартом ЄЕК R 112. Так, фахівці перевіряли лампи на спеціальному стенді, на якому використовувалося обладнання для вимірювання різних характеристик освітлення (кути, дальність світла, розподіл світла під різним кутом тощо). Результати вимірів заносилися у комп’ютер, на якому відображалася крива світла.