Чому важливо пити воду за кермом? Дослідження Ніссан

230

Зневоднення за кермом можна порівняти з алкогольним сп’янінням

Nissan поспішає розповісти людям правду те, що перед тим як сідати за кермо їм слід випивати як мінімум півлітрову пляшку води, щоб не відчувати неприємні і досить небезпечні наслідки зневоднення, яке згідно з даними науковців-дослідників нітрохи не менш ризикове, ніж алкогольне сп’яніння.

Дивіться також: Nissan показав новий кросовер Qashqai перед прем’єрою [60 HD фото]

Дані були отримані в ході дослідження пройшов у 2015 році за фінансової підтримки Європейського інституту гідрації. На тлі минулого вивчення проблеми автовиробник повідомляє, що зневоднені водії в ході експериментів здійснювали вдвічі більше помилок на дорозі, ніж досліджувані контрольні автолюбителі з оптимальним на момент експерименту водним балансом. Виявилося, що незначне на перший погляд зневоднення еквівалентно вмісту алкоголю в крові 0,08 відсотка. Ефект у двох цих явищ схожий.

Також було з’ясовано, що більше двох третин погодилися на експеримент водіїв не могли розпізнати симптоми зневоднення, такі як втома, запаморочення, головний біль і сухість у роті, що укупі призводить до зниження часу реакції.

Чому важливо пити воду за кермом? Дослідження Ніссан

На основі даних дослідження, Nissan винайшов інноваційне рішення, яке могло б стати в майбутньому можливим автомобільним рішенням для сучасних “розумних” матеріалів”.

Технологія прийняла вид спеціального покриття здатного активно обчислювати наявність поту на кермі (система встановлена на Nissan Juke) і передніх сидіннях. Технологія отримала нехитре назву ‘SOAK’ (вымокший) і працює в загальному по не дуже складного принципом, яке попереджає водія про необхідність пити більше води при зміні потовиділення на руках і спині.

Чому важливо пити воду за кермом? Дослідження Ніссан

Розроблена спільно з голландським дизайнерським брендом Drug технологія покриття змінює колір при зіткненні з потом людини. Жовтіє при виявленні зневоднення, і стає синім, коли все в порядку, тим самим попереджаючи водія про необхідність випити води для відновлення балансу.

Чому важливо пити воду за кермом? Дослідження Ніссан

“У той час як багато спортсмени добре розбираються в підтримці гідратації, багато людей за межами спортивної сфери, як і раніше не знають про вплив зневоднення на фізіологічні показники”, сказав д-р Хардж Чаггар, медичний консультант Nismo. “Сприймає піт технологія, вбудована в автомобіль, новаторський шлях звернути на це увагу, допомагаючи запобігти шляхом попередження водія”.

Піде технологія в серію? Навряд чи. Принаймні планів на найближчі роки щодо реалізації цієї технології у Nissan немає.