Cupra показала новий позашляховик для чемпіонату extreme e

80

Команда abt cupra xe, як і інші учасники серії extreme e, виступає на прототипі odyssey 21 від spark racing technology. Позашляховики розрізняються між собою зовні, але технічно ідентичні. Баггі з трубчастою рамою з легованої ніобієм сталі оснащені двома електромоторами з комбінованою віддачею 558 сил, батарей на 54 кіловат-години (використовуються тільки 40 квт•год), і здатні розганятися з місця до ста за 4,5 секунди.

1 / 2

Нинішній прототип abt і cupra називається e-cupra abt xe1. Новий, ймовірно, отримає ім’я другого серійного електрокара марки-купеобразного кросовера tavascan. Він вийде на ринок в 2024 році і в деякому роді буде схожий на мюнхенський концепт. Поки ж cupra хвалиться тим, що повністю переглянула дизайн передньої і задньої частин автомобіля, а корпусу фар, з трикутниками ходових вогнів, як у хетчбека urbanrebel, роздрукувала на 3d-принтері.

1 / 2

Такі деталі можна виготовити всього за шість годин. У cupra вважають цю особливість конструкції своєю конкурентною перевагою: заміна фар в разі аварії займе зовсім небагато часу, як і їх адаптація до зміни положення джерела світла. Ще одна “фішка” tavascan extreme e concept, але вже пов’язана з екологією, — це кузовні панелі з біокомпозиту, у складі якого є волокна льону. Такий же porsche використовує на своєму 1100-сильному mission r.

Виграшу в масі біокомпозит не дає — він важче звичайного вуглепластика на десять відсотків. Зате при виробництві композит виділяє на 85 відсотків менше co₂, що дуже близько до початкової концепції чемпіонату extreme e: ініціатори серії збираються влаштовувати заїзди в місцях, найбільш сильно порушених зміною клімату. Так, остання гонка пройшла в гренландії-там, за даними наса, за останні 15 років розтануло п’ять трильйонів тонн льоду.

Джерело: cupra