“по морю, аки по суху”: оригінальні автомобілі амфібії притягують погляд

71

Після появи автомобілів багато конструкторів намагалися їх пристосувати для використання в абсолютно непридатних для цього умовах. Протягом всієї історії з різним ступенем успішності було проведено чимало експериментів з переробленими в човни машинами. Одні допрацьовували звичайні автомобілі, наділяючи їх плавучістю, інші ж створювали і зовсім щось неймовірне.

Газ-16

Однією з найцікавіших спроб створення амфібії був газ-16, розроблений в 1960-х роках. У ньому використовувалися вузли і компоненти з випускаються на той момент горьковским автозаводом автомобілів. В результаті у інженерів вийшло своєрідне їздяще-плаваюче купе, абсолютно футуристичного вигляду. В результаті повинна була з’явитися машина на повітряній подушці, що ковзає по поверхні води. У газ-16 не було спідниці, тому він пересувався у величезній хмарі з найдрібніших бризок.

У першого варіанту амфібії повністю була відсутня установка для горизонтального руху, тільки два вертикально спрямованих гвинта, вмонтовані в корпус на носі і кормі. У другому з’явилися два гвинти, що забезпечують горизонтальну тягу. Вони приводилися в рух двома двоциліндровими двигунами по 28 кінських сил. Вертикальні гвинти оберталися двигуном від» чайки «потужністю 195»коней”. Газ – 16 також мав колеса і міг пересуватися по дорогах. Колеса висувалися за допомогою спеціально сконструйованого гідравлічного приводу. На жаль, у конструкції була маса недоліків, і всі розробки врешті-решт просто припинили.

Зіл-135п

Коли командуванню потрібен був надійний військовий транспорт, здатний пересуватися як по суші, так і по воді, в 1961 році зіл приступив до розробки військової амфібії. Інженерам довелося вирішувати неординарні завдання, щоб якомога більше знизити вагу машини. У підсумку ж вийшла амфібія, вкрай незвичайна для свого часу.

Перш за все, зіл-135п відрізнявся безкаркасним корпусом. Сам корпус, включаючи і обшивку, виготовили з композитних матеріалів. Армовані полімери дозволили отримати досить велику міцність, при цьому вся конструкція залишалася порівняно легкою. Обшивку амфібії виготовили з сендвіч-панелей. Зовнішня частина панелі-армована скловолокном поліефірна смола, в середині знаходився пінополіуретан. В цілому ж амфібія більше нагадувала велику пластикову коробку з декількома ребрами жорсткості, поставлену на чотири осі. Для кріплення перекриттів, двигунів та інших сталевих частин використовувалася металева арматура.

Цілий ряд видань машину peugeot motor-boat car представляє в якості амфібії. Насправді цей автомобіль був випущений в 1926 році в peugeot nautic і жодним чином не має відношення до амфібій, а може пересуватися виключно по дорогах.

Проте автомобіль вийшов дуже видовищним. По суті, він являє собою автомобільне шасі, на яке поставили корпус від човна. Єдине призначення peugeot motor-boat car-реклама, іншого практичного застосування він не має.

У 1941 році суднобудівна компанія sparkman&stephens спільно з general motors почала випуск амфібій dukw. Вони призначалися для використання у другій світовій війні. Після того, як війна була завершена, а амфібії вже застаріли, частина з них частину техніки піддали конверсії і продали на «громадянку».

Придбала їх туристична компанія, яка спробувала пристосувати до роботи колишню військову техніку і тим самим привернути до себе увагу. Амфібії перетворилися на екскурсійні автобуси, а поїздки на них стали досить популярними. Компанія організувала екскурсії ride the ducks і проклала маршрути чи не по всій країні. Під час поїздки автобус пересувався як по суші, так і по воді.

Ще однією амфібією, що отримала таке ж застосування, є larc-v. Це більш сучасні машини і використовуються вони з 1965 року. Вони витримують навіть самі несприятливі умови, тому на них проводять екскурсії, в тому числі, і в ісландії.

Деякі машини своєю появою зобов’язані збігу дуже дивних обставин. Наприклад, sea ray bowrider побудував марк рей, який проживає в атланті, сша. У його дружини почалися проблеми зі здоров’ям, і вона вважала за потрібне відвернути чоловіка від догляду за собою. Тому жінка уклала зі своїм чоловіком парі про те, що той не зможе побудувати амфібію.

Правда, амфібією вийшла конструкцію назвати складно. Її основою стало шасі від gmc jimmy, з якого зняли практично всі, за винятком ходової частини. Зверху був встановлений колишній катер, куплений на звалищі. Придбання автомобіля, катера та їх переобладнання коштувало автору близько 10 тисяч доларів. Хоч “амфібія” і не вміє плавати, але привертає до себе загальну увагу своїм зовнішнім виглядом.

амфібію зробили з катера , поставивши його на гусениці.