Чому Porsche 911? Історія імені спорткара.

239

У Porsche розповіли, як з’явилася назва моделі 911

Модель Porsche 911 понад півстоліття тому встигла зарекомендувати себе одним з кращих спортивних купе в світі. З плином часу до звання «кращого» додалося розуміння того, що ця модель стала повноцінною легендою. Зрозуміло, це було не просте збіг обставин. Все було скрупульозно розраховано. Всі, крім одного. Назва довелося обирати з тих варіантів, які були під рукою. Модель повинна була називатися трохи по-іншому.

Чому Porsche 911? Історія імені спорткара.

Недавнім доповненням до музею Porsche у Штутгарті, Німеччина, став чудово відреставрований Порше 901. Стоп! Який 901? Це помилка? Насправді немає і в офіційному відео Porsche пояснює звідки взялося невелика кількість «911-х» з назвою моделі «901».

Чому Porsche 911? Історія імені спорткара.

Пояснюється цей нюанс досить просто. Як і сьогодні, автомобілі Peugeot на початку 1960-х років використовували тризначні назви для своїх моделей. Наприклад, 203 і 403 моделі були популярні т. Французький автовиробник звичайно ж запатентував товарний знак автомобільних назв з трьома цифрами, з нулем посередині. Porsche по всій видимості цього не знав, і встиг побудувати 82 моделі під назвою «901», перш ніж Peugeot пред’явив німцям претензії, змусивши останніх змінити прізвисько свого скакуна. Як йдеться відео, Porsche не зміг відмовити Peugeot після того як останній відправив їм «доброзичливе, виразне лист». Було вирішено змінити назву моделі.

Дивіться також: Історія двох поколінь автомобіля Запорожець

Але на який? У компанії вирішили не морочитися з приводу таких дрібниць. Рішення виявилося простим, не витратним і елегантним. Оскільки пакет цифрових позначень був наштампован в достатній кількості, з трьох цифр 9,0,1, був вилучений нуль, а на місце нуля «901» встала одиниця. Так і вийшло звичну для всіх назву: «911».

Несподівана дорога знахідка. Нещодавно відреставрований 901, який з великими почестями був представлений в Музеї Porsche, був знайдений в покинутому сараї в Німеччині. Цієї 901-й моделлю виявився 57-й за рахунком автомобіль нової версії спорткупе.

Чому Porsche 911? Історія імені спорткара.

У 2014 році знімальна група виявила автомобіль в жахливому стані в сараї і зняла про нього сюжет. Пізніше Porsche придбав ледь живу машину і почав роботу по відновленню рідкісного автомобіля. На цей раз історію вдалося відновити! Відреставрована модель стане частиною спеціальної виставки “911 (901 № 57) – Підйом легенди”, 8 квітня 2018 року.

Чому Porsche 911? Історія імені спорткара.

Серед небагатьох 901-х, вважається самим рідкісним кабріолет, прототип якого Porsche доручив побудувати Karmann.

Аукціонний дім “Сотбіс” виставив цей унікальний автомобіль на торги в лютому 2017 року. Він був проданий за 649 600 євро, що було значно нижче оціненої компанією вартості в розмірі, мінімум 850 000 євро.