З 18 березня водії зобовязані надягати світлоповертаючі жилети

225

Набув чинності пункт 2.3.4 Правил: Світловідбиваючі жилети стали обов’язковими для водіїв

З 18 березня 2018 року у водіїв з’явилася ще одна обов’язок – носити світлоповертаючі жилети заради своєї безпеки. Ініціатива була підготовлена МВС на початку осені цього року, і вже 16 грудня минулого року на офіційному сайті Уряду РФ з’явилася інформація про те, що ПДР були доповнені одним новим пунктом, який повинен допомогти знизити небезпеку травмування і смертності на дорогах країни серед водіїв, які вийшли на дорогу або перебували біля свого автомобіля на обочині заміської дороги в темний час доби або в умовах обмеженої видимості.

Дивіться також: МВС зобов’язало водіїв носити світловідбиваючі жилети

Згідно з постановою, набув чинності після закінчення 90 днів з дня його офіційного опублікування, в Правила був доданий новий пункт під номером 2.3.4:


Під час вимушеної зупинки транспортного засобу або дорожньо-транспортній пригоді за межами населених пунктів знаходитися на проїжджій частині чи узбіччі в темний час доби або в умовах обмеженої видимості в куртці, жилеті або жилеті-накидці з смугами світлоповертального матеріалу, що відповідають вимогам Госту 12.4.281-2014.

Нова норма по своїй морфології зовсім не нова. З 1 липня 2015 року діє схоже правило, що стосується пішоходів, яких зобов’язали надягати на одяг світловідбивачі при знаходженні на дорозі за межами населених пунктів, рух по узбіччю або перехід дороги і рух по ній в темний час доби або в умовах недостатньої видимості.

Нагадаємо, що штрафу в Кпап згідно з новим пунктом Правил для водіїв не прописано. Поки не прописано. Але, швидше за все, відповідальність буде еквівалентній тій, що вже діє для пішоходів – 500 рублів (ч. 1 ст. 12.29 Кпап).

За даними ДАІ, кількість потрапили під колеса автолюбителів із-за відсутності коштів найпростішої захисту, робить їх видимими на дорозі, в минулому році зросла на 4.8% і склало 386 випадків. А адже уникнути трагедій було нескладно.

Підсумок: купуємо світлоповертаючі жилети не заради галочки, а для власного блага.