Крос-хетч citroen c3 став первістком нового бюджетного сімейства марки

62

Вже давно відомо, що марка citroen готує ціле сімейство недорогих моделей для ринків, що розвиваються: до 2024 року в гамі буде три компакта, їх виробництво налагодять в індії та бразилії, а первістком стала представлена сьогодні «п’ятидверка», якій присвоїли індекс c3. І тільки ім’я і ріднить цей автомобіль з єврохетчем. Відзначимо, індійський ринок французький бренд почав освоювати лише в цьому році, сьогодні там продають дорогий (і непопулярний) кросовер c5 aircross. У бразилії марка присутня вже давно, але і там вона відчуває себе, м’яко кажучи, не дуже: в місцевій гамі залишився тільки c4 cactus (і він сильно відрізняється від покійного «старосвітського» кактуса). Загалом, на новий c3 покладені великі надії. Всі характеристики компанія не розкрила, так що повноцінна презентація ще попереду. Ну а поки нам пропонується оцінити дизайн «іншого» c3.

Дивно, але, незважаючи на чорний пластиковий обвіс по периметру кузова і рейлінги на даху, citroen не вважає новинку кросовером: в релізі йдеться саме про хетчбек, хоча його вигляд все ж «натхненний suv». Передню частину зробили в стилі останніх c4 і c5 x, тобто новинці теж дісталася багатоярусна оптика і діодні смужки, які є як би «продовженням» фірмового подвійного шеврона. Для моделі передбачена двоколірна забарвлення.

На даний момент озвучені габарити тільки варіанту для індії: довжина «їх» нового c3 дорівнює 3,98 метра (там машинам довжиною до чотирьох метрів покладені податкові пільги), колісна база – 2,54 метра, заявлений дорожній просвіт – вельми гідні 180 мм.

Про «візку» поки ні слова. Індійські змі вважають, що в основі citroen c3 лежить платформа cmp (common modular platform), на якій також базуються свіжі citroen c4, peugeot 208 (для південної америки його виробляють в аргентині) і opel mokka. Але не виключено, що це спрощена версія глобального «візка». Аналогічним чином концерн volkswagen надійшов з платформою mqb-a0: її спростили спеціально для індії, перетворивши в mqb-a0-in (первістками цього «візка» стали паркетники skoda kushaq і vw taigun). Ну і нагадаємо, що європейський хетчбек c3 побудований на старій платформі pf1, при цьому по довжині і розміру колісної бази «старосвітська» модель майже збігається з новим крос-хетчем (3996 і 2539 мм відповідно).

У салоні-усічене рульове колесо, бічні дефлектори обдування зробили вертикальними, плюс для передньої панелі можна буде замовити кольорові вставки. Також новий с3 отримав мультимедійну систему з 10-дюймовим тачскріном, що підноситься над панеллю. Про решту оснащення ще не розповіли. Об’єм багажника – 315 літрів.

Про мотори citroen також повідомить пізніше, в кожному регіоні буде своя гама. Індійські профільні медіа пишуть про бензинову «трійку» 1.2 («атмосферник» і турбоверсія), а бразильці пророкують своєму хетчу атмосферний двигун 1.6, який знайомий по іншим місцевим моделям колишнього концерну psa (разом з fca ця компанія злилася в альянс stellantis), і «турботройку» 1.0 від кросовера fiat pulse. Привід же в будь-якому випадку тільки передній.

Новий citroen c3 встане на конвеєр в кінці поточного року, старт продажів намічений на першу половину 2022-го. Офіційно оголошено, що хетчбеки бразильського виробництва ще з’являться в аргентині, чилі, колумбії, перу, уругваї та еквадорі. Про плани поставляти машини з індії в інші країни не повідомили, але c3 індійської збірки цілком може дістатися до пар. А ось поява новинки в росії малоймовірно.

Що ж стосується інших бюджетних моделей citroen, то, за неофіційними даними, це будуть седан і «справжній» кросовер.