Жертви пластичної хірургії: 10 седанів, яких не повинно було існувати

69

Peugeot 206 – один зі світових бестселерів кінця дев’яностих – початку двотисячних, який з’явився в 1998 році і в тому чи іншому вигляді виробляється досі. У двохтисячних він блищав на ралійних трасах, роздувшись в довжину і ширину для відповідності технічному регламенту. Він прекрасно виглядав в образі хетчбека, витончено перетворювався в кабріолет і навіть зміг трансформуватися в прийнятного виду універсал. Англійці видаляли з нього задній диван і переробляли його в «вен». Китайці прилаштовували до нього нову оптику і перейменовували його в citroen c2. Але найгірше в житті моделі сталося з нею в ірані, де до п’ятидверного хетчбеку за сприяння французького дизайн-центру (ось вже зрада!) приробили обвислий багажник. Своїм творінням в iran khodro залишилися задоволені і, цокнувши язиком, поставили машину на конвеєр, а потім налагодили експорт на ринки, де було достатньо людей, готових наступити на горло почуттю прекрасного на догоду практичності і дешевизни. У тому числі і в росію.

Renault clio symbol

Давайте будемо відверті: renault clio і в своєму первісному вигляді не був красенем. Дизайнер патрік ле кеман любив створювати екстравагантні машини-досить згадати абсолютно позакласовий renault avantime. І якщо в дорестайлінговом вигляді намальованого ним clio простежувалася ідея нового прочитання історичної спадщини renault 5, то рестайлінг остаточно посварив передню частину з її незграбними фарами і весь інший автомобіль в дусі біодизайну. Але контрольний постріл у серці автомобільних естетів французи зробили без сторонньої допомоги: вони просто вирішили зробити з clio седан для ринків країн, що розвиваються. Щоб хоч трохи відгородити хетчбек від того, що вийшло в результаті операції, седану крім чужорідного багажника приклеїли і додаткову назву symbol. І майже 10 років, з 1999 по 2008, примудрялися знаходити достатньо бажаючих підтримати насильство над автомобільним дизайном.

Ford fiesta

В peugeot і renault змогли одуматися і не повторювати своїх помилок, виключивши седани з кузовної гами наступних поколінь. Peugeot 207 і другий symbol не береться до уваги: перший був перелицьованим 206, а другий – самостійною моделлю. Але ось в ford ідея створення з компактного хетчбека седана для країн, що розвиваються жива вже багато років. Першим кургузий задраний багажник приміряло четверте покоління fiesta, і невибагливі покупці латинської америки і китаю переконали маркетологів ford в життєздатності цього франкенштейна.

За четвертим поколінням послідувало п’яте, ну а вінцем дизайнерської думки стало шосте. Його, до слова, навіть не посоромилися показати у вигляді концепту verve на автосалоні в детройті в 2008 році. Проблеми з пропорціями були видні вже тоді, а серійні машини лише підтвердили безглуздість кургузого багажника, що перетворює корму спочатку витонченого автомобіля в важке непорозуміння. Чи варто сотня-півтори додаткових літрів багажного обсягу того, щоб заплющуватися, підходячи до машини ззаду – питання персональне. А зайвим доказом того, що fiesta седан – це компроміс для небагатих ринків, служить нинішнє, сьоме покоління моделі, яке орієнтоване насамперед на європу і не має чотиридверної версії.

Peugeot 307

Наочний приклад того, що розробка седана «спеціально для ринків, що розвиваються» видно за версту – це peugeot 307. У його попередника, 306, була “повноцінна” трьохоб’ємна варіація, а ось 307 її спочатку не отримав. Але покупці в китаї були рішуче налаштовані її отримати, тому через три роки після дебюту до хетчбека, універсалу і чудового кабріолету (ми немов говоримо про 206, пам’ятаєте?) приєднався седан. Те, що він був бридким каченям на тлі родичів, навіть пояснювати зайве – просто погляньте спочатку на корму 307 cc, а потім на задню частину седана, немов вкрадену у якоїсь іншої машини.

Mazda 2

Ви ще не забули ford fiesta, про який ми говорили трохи вище? якщо ні, погляньте на цей автомобіль. Так-так, помилки бути не може, це все ті ж знайоме нескладні форми: друге покоління mazda2, що розділила не тільки платформу, але і ключові пропорції з fiesta, дебютувало слідом за нею.

Але якщо ви думаєте, що це було найстрашнішою помилкою японців, то не до кінця знаєте історію моделі. Адже в третьому поколінні бейдж-інжиніринг вийшов на новий рівень. Сама mazda2 переїхала на іншу платформу, а її новими родичами стали scion ia і toyota yaris ia. Пропонуємо вам самостійно вибрати самий негарний варіант з трьох некрасивих.

Suzuki dzire

Винуватці нашого розладу на цей раз-індійці з підрозділу maruti suzuki, які вирішили зробити для свого ринку седан з suzuki swift. Хетчбек був складний дуже непогано, а дизайнерська фішка у вигляді взаємно спрямованої передньої і задньої оптики виявилася така хороша, що навіть перекочувала на друге покоління моделі. Але нам спочатку потрібно закінчити з першим. Символічно, що саме в індії, де створюють кіно про чудесні возз’єднання споріднених душ, передню і задню оптику swift вирішили розлучити, додавши довжини за рахунок горбатого багажника. Ще більш символічно, що вийшов седан назвали dzire-тобто « “бажання”, хоча його зовнішність викликає небажання, подив і недовіру.

Maruti-suzuki swift dzire 2008-12

Але якщо вам здається, що зробити гірше вже не можна, то не поспішайте з висновками. До другого покоління» бажаний ” седан вирішили укласти в 4 метри довжини заради податкових пільг для машин такого розміру. І коли дизайн автомобіля диктується законодавчими обмеженнями, естетика остаточно пакує валізи. Та й логічно пояснити, навіщо автомобілю потрібна куцая наліпка на кормі, що імітує багажник, важкувато.

Ford ka

У ford ka завжди була важка доля. У першому поколінні він вийшов страшненьким і непоказним (причому з’явився пізніше кабріолет ситуацію не врятував). У другому поколінні він завжди залишався в тіні соплатформенного красеня fiat 500. Ну а до третього покоління він остаточно перетворився в безлику машину, лише гратами радіатора нагадувала про спорідненість з іншими моделями марки. І якраз до третього покоління його розжалували в автомобіль для країн, що розвиваються з усіма витікаючими з цього наслідками. Більш того, навіть в іпостасі седана йому не пощастило двічі: до бразильсько-мексиканської версії довжиною в 4,25 метра додалася окрема індійська, яку поклали в ті ж 4 метри, що і бідолаху suzuki. Загалом, якщо вам потрібно зробити з негарної машини ще й непропорційну, зверніться до індійського законодавства.

Ford figo aspire 2015-н. В.

Citroen c4

Якщо у ford ka доля була важкою з об’єктивних причин, то citroen c4 просто не дуже щастило. П’ятидверний хетчбек був занадто простим, трьохдверний з його зворотним нахилом заднього скла-навпаки, занадто екстравагантним… Мабуть, вирішивши, що втрачати вже нічого, французи почали прилаштовувати до хетчбеку багажник. На виході вийшло кілька різних варіантів для різних ринків: c4 sedan для європи, c4 pallas для бразилії, c-quatre і c-triomphe для китаю (там цифра 4 вважається нещасливою)… Об’єднує всі ці машини одне: чужорідно виглядає багажник. Воно і зрозуміло – адже спочатку його не було.

Chery qq6

Рейтинг найбільш некрасивих седанів можна було б легко скласти з одних тільки китайських автомобілів, адже якісь 15 років тому поняття дизайну в піднебесній практично було відсутнє. Але тут ми обійдемося прикладом, який досі шокує вразливих автолюбителів своєю присутністю на російських дорогах. Варто, звичайно, віддати належне китайцям: вони старалися. Адже якби вони приробили багажник прямо до хетчбеку chery qq, дизайн якого вони тактовно підбрили у ательє джуджаро, таку машину не купували б навіть в китаї. Тому до исходника просто домалювали дві одутлі опуклості і помістили в одну з них мотор, а в іншу багажник. Успіх чотириметрового автомобіля виявився неминучий: він доїхав не тільки до чилі і колумбії, але і до росії з україною. Справедливості заради варто відзначити, що це не седан, а справжнісінький ліфтбек. Правда, краси це йому не додає.

Volkswagen polo classic mk3

Хтось скаже: тут як на підбір французи, японці, китайці – не дивно, що склад збірної виродків формують саме ці любителі екстравагантного дизайну. Чи то справа суворі німці, які вміють малювати машини. Однак і тут ми вас розчаруємо: ось, наприклад, volkswagen polo classic, який разом перекреслив все те, що робили німці з моделлю до цього. Адже трьохоб’ємна версія була у polo і в першому, і в другому поколінні, але виглядали ці машини цілком гармонійно і складно. Але в третьому поколінні сталося щось непоправне, і з-під олівця дизайнерів вийшло це. І якщо ви сподіваєтеся, що це можна виправдати тим, що воно було моделлюДля ринків, що розвиваються, то поспішайте з висновками. Німці дійсно не соромилися пропонувати седан в європі.

volkswagen polo classic 2005-09

Volkswagen polo classic 2005-09

Mahindra verito vibe

Ну а на солодке – зворотний приклад. Ми вже розповідали вам, що logan став справжнім громадянином світу, випускаючись в безлічі країн під різними іменами. Однак індійці з mahindra вирішили розширити його мізерну кузовну гамму, додавши до седана хетчбек. Правда, в умовах мінімального бюджету вони не стали морочитися з дизайнерськими і конструкторськими вишукуваннями на зразок зміни нахилу задніх стійок і переробки задньої частини, а просто ампутували багажник і прикрили місце ампутації великими задніми ліхтарями. Вийшов mahindra verito vibe. І так зійде!