Навіщо на японських автомобілях ставилися бічні двірники?

237

Японські «космічні» автомобілі з 1990-х з бічними склоочисниками

Всі ми знаємо, що у японців почуття гумору і ставлення до справи абсолютно інше, ніж у більшості інших жителів нашої планети. Історично так склалося, що до жаху відповідальні і працездатні японці, «заряджені» теоретичними знаннями професора Едварда Демінга, підходять до роботи на зовсім іншому рівні.

Дивіться також: Чому седани майже ніколи не мають задніх щіток склоочисників

У 80-і роки японська промисловість переживала бум розвитку. Інвестиції лилися рікою, піднімаючи всі сфери діяльності острівної держави на абсолютно інший рівень. Не залишилася осторонь і автомобільна промисловість.

Саме в ті часи японське якість і новаторські ідеї вийшли на абсолютно новий, можна сказати, космічний рівень. А чому б не поекспериментувати? Адже гроші текли рікою, а нереалізованих планів громаддя.

Ось, приміром, дивні щітки склоочисників для бічних вікон. З бічного дзеркала виходив привід щітки, форсунки для омивання бічних стекол були розташовані в тому ж місці. Що це, хитра задумка розважливих японських інженерів чи марення божевільного?

Швидше друге, ніж перше.

З точки зору безпеки в такої екстравагантної версії двірників просто не було ніякої потреби. Зважаючи аеродинамічних форм автомобілів кінця 80-х – початку 90-х років на бічних стеклах не накопичувалася волога, а краплі дощу, навіть якщо йшов тропічна злива, легко злітали зі скла.

Навіщо на японських автомобілях ставилися бічні двірники?

Але вгамуватися самураї вже не могли. Вони придумували все нові і нові опції, пояснюючи це благородними помислами: про безпеку вашої дбаємо, і гроші зовсім не «пиляємо». Тільки різноманітних версій склоочисників в ті роки розвелося величезну кількість:

Двірники фар

Класичні склоочисники вітрового скла

Склоочисники на бічних дзеркалах (Nissan Cima Y31/Leopard F30)

Бічні склоочисники (задумка та реалізація Toyota, застосовувалися Mark II X80 1988 року, Cresta і Chaser)

Задні склоочисники, які ставилися навіть на седани (подвійний на універсалі Mark II X70 або «сараї» Camry V30)

На одній моделі могло бути встановлено кілька десятків дуже технологічних, дуже круто виглядають, надійно реалізованих, але від цього не менш непотрібних автомобільних опцій, нічим не виправданих, в тому числі і логікою. В наші дні деякі автовиробники з Європи і США роблять щось подібне, але таких масштабів егоцентризму їм так і не вдалося домогтися, як це було в Японії минулого.

Навіщо на японських автомобілях ставилися бічні двірники?

Так навіщо потрібно було ставити двірники де попало, і чому це відбувалося саме у 80-ті роки? Вся справа була в економічному «міхурі», роздутому і благополучно подпитываемом до часу іноземними інвесторами, вливавшими в економіку Японії мільярди доларів. Японцям треба було показувати бурхливу діяльність, і вони це робили у всіх сферах.

Дивіться також: В чому різниця: купе, седан, хетчбек, універсал, позашляховик і кросовер

З приходом 1990-х «економічне диво» раптово пішов, а разом з ним злетіла вся непотрібна лушпиння уявного прогресу. В тому числі і двірники на дзеркалах і бічних стеклах.