МВС посилить відповідальність за вживання алкоголю після аварії

238

П’яним водіям не вдасться піти від відповідальності

МВС не дасть випити водіям після аварії. Поправки в законодавство вводяться для виключення використання юридичної проломи, яка допомагає п’яним винуватцям ДТП уникнути кримінальної відповідальності.

Міністерство внутрішніх справ розпочало розробку законопроекту, в якому буде йти мова про внесення зміни до статті 264 Кримінального кодексу Російської Федерації, а саме в частині уточнення поняття особи, яка перебуває в стані сп’яніння.

Дивіться також: Як захиститися від покупки підробленого електронного поліса ОСАЦВ

У правозастосовчій практиці територіальних органів МВС Росії фіксуються випадки, коли особа, зупинила транспортний засіб на вимогу працівника поліції або після дорожньо-транспортної пригоди, в цілях виключення можливості встановлення факту керування транспортним засобом у стані сп’яніння демонстративно вживає алкоголь.

Такі громадяни, які сіли за кермо у нетверезому стані, свідомо йдучи на ризик притягнення до адміністративної відповідальності, встановленої ч. 3 статті 12.27 КоАП РФ, що говорить про заборону водієві вживати алкогольні напої та інші дурманні речовини після ДТП, до якого особа причетна, уникають набагато більш серйозного, кримінального переслідування.

Наприклад, чоловік потрапив у ДТП, і він знає, що буде притягнутий до відповідальності як винуватця аварії. У дорожньо-транспортній пригоді постраждали люди, а водій до всього іншого був п’яний, що тільки посилює провину.

МВС посилить відповідальність за вживання алкоголю після аварії

Що роблять деякі «великі комбінатори»? Саме: вживають алкогольні напої безпосередньо в полі зору співробітників поліції.

Навіщо? Тим самим, після виявлення факту вживання алкоголю, набирає чинності третя частина статті 12.27 КоАП:

Ч. 3 статті 12.27 КоАП РФ

3. Невиконання вимоги Правил дорожнього руху про заборону водієві вживати алкогольні напої, наркотичні або психотропні речовини після дорожньо-транспортної пригоди, до якої він причетний, або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу працівника поліції, до проведення уповноваженою посадовою особою огляду з метою встановлення стану сп’яніння або до прийняття уповноваженою посадовою особою рішення про звільнення від проведення такого огляду тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі тридцяти тисяч рублів з позбавленням права керування транспортними засобами на термін від півтора до двох років.

Після такого маневру співробітникам поліції нічого не залишається, як прийняти рішення про відмову в порушенні кримінальної справи за статтею 264.1 КК, а отже, виключити кваліфікуючу ознаку у вигляді вчинення злочину в стані сп’яніння, оскільки вживання особою алкоголю при описаних обставин унеможливлює встановлення факту перебування особи в зазначеному стані в момент зупинки транспортного засобу на вимогу співробітника поліції або дорожньо-транспортної пригоди.

Дивіться також: Новий закон про кримінальну відповідальність за управління автомобілем в стані сп’яніння з 1 січня 2015 року

Таким чином, МВС розраховує прирівняти розпивання алкоголю після аварії до випадків, коли водій сів за кермо у п’яному вигляді.