Справжній вен за ціною ларгуса: чи варто купувати citroen c4 picasso ii за 1 мільйон рублів

116

Друге покоління c4 picasso дебютувало в 2013 році і епатувало публіку набагато більш незвичайним дизайном, ніж у попередника. До нас машини доїхали в 2014, зате без особливих втрат: пропонувалася і семимісна версія grand picasso, і можливість вибору між бензиновим і дизельним моторами, і навіть ручна коробка передач в базовому виконанні. У 2016 році автомобіль переніс невеликий рестайлінг, який змінив список оснащення і подарував машині новий дизельний мотор на 120 к.с., який приєднався до вже наявного варіанту на 115 сил. Ну а в 2018 році, вже напередодні відходу з ринку, сімейство picasso змінило ім’я на space tourer. Продажі, само собою, не були занадто високими, хоча в хороші роки машини розходилися тиражем під тисячу штук. Особливо популярним був семимісний c4 grand picasso.

citroën c4 picasso 2013–н. В.

Ціни 2014 року викличуть у багатьох сумну усмішку: на старті продажів п’ятимісний c4 picasso можна було купити менш ніж за 900 тисяч рублів, а топове семимісне виконання укладалося в 1,2 мільйона. До рестайлінгу машини, зрозуміло, відчутно подорожчали: мінімальна ціна становила вже 1,6 мільйона, а максимальна комплектація вимагала вже 2 мільйонів. Ну а до 2019 року c4 spacetourer остаточно зміцнився біля позначки в 2 мільйони. Однак французьке походження машин в росії не дозволяє утримувати високу залишкову вартість, і покупцям на вторинному ринку це грає на руку, адже великий і багато оснащений автомобіль можна купити за мільйон або трохи дорожче. Єдина складність-убогий вибір: на момент написання матеріалу в продажу на авито було всього 23 автомобіля. Давайте подивимося, який варіант варто пошукати.

Враховуючи, що найстаріші машини досягли тільки семирічного віку, говорити про серйозні проблеми з кузовом передчасно. Практично всі вони відносяться до дрібних експлуатаційних дефектів, частково вирішувалися в рамках гарантії. Перефарбований капот-річ нерідка і нестрашна, як і відколи на крайках великих і широко розорюються дверей. Зароджується корозія на порогах за передніми колесами вже може бути підлікована обробкою і перефарбуванням, та й відколи на крайках арок теж зазвичай підфарбовують до того, як вони зацвітуть. Засмутити можуть об’ємні хромовані штрихи на фронтальній частині і багажних дверей: хром, як зазвичай, затирається і мутніє, а при пошкодженні може злазити пластами. Панорамний дах варто оглядати на предмет течі, що, втім, малоймовірно. Ну і п’ята двері вимагає уваги до нижньої кромки і ніші кріплення номера – тут є невеликий шанс виявити корозію, виповзають з-під молдинга. Але всі проблеми разом зустрічаються рідко і в цілому не варті того, щоб їх боятися. Хіба що лобове скло потрібно оглянути уважно: тріщин на ньому прощати не слід, воно тут величезне, панорамне і тому дороге.

citroën c4 picasso 2013–н. В.

І дорогим буде не тільки воно: свіжа і досить рідкісна машина очікувано практично не має варіантів неоригінальних кузовних деталей. Передній бампер-строго оригінальний і коштує під 30 тисяч рублів без урахування численних сіточок, молдингів і заглушок. Переднє крило теж коштує близько 30 тисяч, капот – ще 30 тисяч, а лобове скло – від 30 до 40 тисяч. Правда, скло все ж можна купити неоригінальним приблизно вдвічі дешевше. Але ось у випадку з фарами це не сильно допомагає: ксенонова фара в зборі від magneti marelli або polcar все одно обійдеться тисяч в 55-60. І з огляду на рідкість моделі в росії, при легкому дтп шукати передній бампер в зборі, фари, капот та інше навісне доведеться на зарубіжних розборках. Але там шанси на успіх цілком є: в європі ці мінівени продавалися по сотні тисяч машин на рік, а то й більше.

Citroen c4 picasso одним з перших приміряв модульну платформу емр2, хоча принципові схеми підвісок тут залишилися знайомими: макферсон попереду і скручувана балка ззаду. Ресурс ходової частини цілком пристойний за умови хороших доріг і відсутності перевантажень, до яких c4 має у своєму розпорядженні деяких власників. А ще підвіска залишилася цілком ремонтопридатною. Наприклад, передні кульові опори штатно кріпляться на болтах, що дозволяє без проблем поміняти кульову опору, яка навіть в оригінальному виконанні коштує 2 тисячі. Передній важіль може бути сталевим або алюмінієвим, але глобально на ціну це не впливає: найдешевші пропозиції все одно починаються з 2,5-3 тисяч. Хіба що за якісний алюмінієвий неоригінал доведеться віддати 8-10 тисяч проти 5-8 за сталевий. Але купувати важіль в зборі часто буде зайвим: запресований задній сайлентблок, як і передній, можна купити окремо за 300-900 рублів. Ну а стійки стабілізатора тут «загальнокорпоративні» і теж коштують від 300 рублів. Амортизатори можна знайти на будь-який смак: при ціні оригіналу в 15 тисяч за передній і 10 за задній аналоги починаються від 3 і 1,5 тисяч відповідно. Ну а обслужити балку, замінивши сайлентблоки, – справа недороге і нехитре. Хіба що про недешеві задніх ступичних вузлах, які змінюються в зборі, варто пам’ятати, особливо з поправкою на вищезгадані можливі перевантаження.

citroën c4 picasso 2013–н.в.

Гальма теж прості і не викликають нарікань. Тут, зрозуміло, застосовані дискові механізми по колу, причому досить великі. Попереду це вентильовані диски на 283 або 304 мм, а ззаду можна зустріти диски на 268 і 290 мм, нехай і невентильовані. Ціни на розхідники гуманні: задні диски коштують від 1,5 тисяч за штуку, передні – від 2,5 тисяч. При огляді варто перевірити роботу електромеханічного ручника і стан задніх гальм і магістралей: закисшие механізми можуть бути приводом для торгу. Рульове управління з електропідсилювачем зажадає більше уваги: саме по собі воно надійне, і проблеми з механікою зазвичай з’являються тисячам до 200 пробігу, але проблеми з підсилювачем – привід для торгу. Штатно рейка змінюється в зборі, і цінник у неї не просто шестизначний, а наближається до 200 тисяч, так що мова в будь-якому випадку буде йти про ремонт.

citroën c4 picasso 2013 – н.в.

Вибір коробки передач-перший тонкий момент при покупці c4 picasso. Ручна коробка пропонувалася і до, і після рестайлінгу, і її можна вважати «універсально безпрограшним» варіантом для тих, хто готовий перемикати передачі сам. До рестайлінгу вона пропонувалася з бензиновим мотором, а після-з дизелем, так що вибір є. До її надійності питань практично немає, а вартість утримання впирається хіба що в двомасовий маховик, який зажадає приблизно 25 тисяч рублів при заміні. Комплект зчеплення для бензинової машини можна купити тисяч за 10-12 без урахування гідравлічного вижимного підшипника, а для дизеля набір буде подорожче – близько 20, включаючи і оригінал, і заміни від valeo і sachs.

citroën c4 picasso 2013-н.в.

А ось двопедальні машини відрізняються набагато серйозніше. Для новачка абревіатури etg6 і eat6 звучать практично однаково, але агрегати за ними ховаються принципово різні. Коробка etg6-це роботизована трансмісія з одним зчепленням, яка встановлювалася і на перше покоління c4 picasso. Вона може докучати нерозторопною роботою і частими відмовами по електриці і керуючої гідравліки, однак ресурс механічної частини, включаючи підшипники, синхронізатори, зчеплення і вижимний підшипник, зазвичай пристойний. Само собою, зараз гарантії на неї ніхто дати не може, так що варто як мінімум провести ретельну дилерську діагностику і вивчити історію обслуговування.

Другий варіант трансмісії під назвою eat6-це класична гідромеханічна акп, «в миру» відома як aisin tf-82sc, найближча родичка tf-80sc, яку ставили на jaguar, volvo, mazda, opel, ford та інші машини. Конструктивно коробка вельми міцна і надійна, але чутлива до якості обслуговування. Агресивна їзда швидко засмічує масло продуктами зносу накладок блокування гідротрансформатора, а брудне масло, в свою чергу, негативно впливає на ресурс гідроблока. Так що тут теж слід закладати гроші на діагностику, випробувати коробку на ходу і вірити тільки підтвердженими даними про заміну масла. Але з урахуванням того, що агресивні водії зазвичай не купують citroen, а вже тим більше сімейний і семимісний, шанси знайти машину з ще живою коробкою цілком є. А при нормальному обслуговуванні вона може пройти 200-250 тисяч кілометрів до капремонту.

citroën c4 picasso 2013-н. В.

Наступний камінь спотикання при виборі вживаного picasso – це мотор. Вибір тут зводиться до двох варіантів: це 1,6-літрові бензинові двигуни ep6 сімейства prince і дизельні мотори dv6 того ж робочого об’єму. Про те, чому сімейство prince вийшло не дуже вдалим, ми розповідали докладно в окремому матеріалі, і для picasso другого покоління ці проблеми будуть цілком актуальними. При цьому старих бензинових двигунів сімейства ew друге покоління вже не отримало, так що варіантів, з якими можна прожити 5-7 роківБез серйозних вкладень, тут просто немає. Однак є і хороша новина: дизелі сімейства dv6 досить непогані і надійні, а їх потенційні проблеми обмежуються типовими дизельними особливостями. Увага до системи egr, паливної апаратури і наддуву при покупці має бути високим, оскільки грошей з часом попросять саме вони. Крім того, тут може бути і сажовий фільтр, а на рестайлінгових машинах з bluehdi – ще й система уприскування сечовини. Але якщо знайти спочатку живу машину і не економити на обслуговуванні, ресурс мотора точно перевищить 200-250 тисяч кілометрів.

citroën c4 picasso 2013–н.в.

Загалом, якщо розібратися, c4 picasso не так однозначно страшний, як здається на перший погляд. І у моторів prince, і у роботів etg6 є альтернатива. Головне-знайти оптимальне для себе поєднання двигуна і коробки: комбінації «дизель, але з роботом» і «автомат, але з бензиновим мотором» скорочують і без того убогий вибір. Однак знайти щось пристойне цілком можна. Наприклад, найдешевший в довгостроковому утриманні варіант-рестайлінгова машина з дизельним мотором і на механіці-приблизно ось така. Правда, ручна коробка зазвичай означає скромну комплектацію, але на тлі ларгуса такий citroen все одно здасться розкішним.

Ну а ті, хто не готовий відмовлятися від хорошого оснащення, можуть пошукати варіант з дизелем і автоматом від першого власника. І якщо автотека підтвердить безаварійну історію і пробіг, а діагностика не виявить проблем з мотором і коробкою, то на такій машині можна проїхати ще сотню тисяч кілометрів, не звертаючи уваги на нинішню кризу ринку нових машин.