З дороги, porsche! що можуть найкрутіші маслкари xxi століття?

91

Класичні маслкари з потужністю “аполлон-11”, задніми ресорними залежними підвісками і вельми умовною керованістю були ідеальними автомобілями для стильної поїздки в пекло.

Вони — феномен національного масштабу і уособлення епохи антивоєнних демонстрацій, вільних вдач і молодих бунтарів, які проживали кожен день, як останній, під музику the doors. Щось більше, ніж просто доступні восьмициліндрові версії фастбеків, купе і кабріолетів.

Зараз все інакше. Сучасний muscle car поборов багато суперечностей. Він немислимий без задньої многоричажки і електронних асистентів, але при цьому не перетворився в комп’ютеризовану синтетику. Як і раніше може влаштувати водієві родео і обдарувати гамою яскравих емоцій. Як би дивно не звучало, детройтські м’язи стали ближче до повноцінних спортивних машин, а деякі такими є без всяких застережень.

Dodge challenger / charger srt hellcat

Хочете злякатися? проведіть вечір під»сіністер”. Кажуть, під час перегляду цього хоррора пульс зашкалює за 130 ударів в хвилину. Якщо потрібні відчуття гостріше, кращий варіант-покласти в кишеню ключ від challenger srt hellcat або лютого седана charger з аналогічною начинкою.

Маслкари з дикою кішкою на емблемі здатні перевернути світ адепта європейської рафінованості. Забудьте про їзду а-ля комп’ютерний симулятор і плюс-мінус однакові відчуття в широкому діапазоні швидкостей. “хеллкет” – справжній вбивця самовпевнених пілотів, і взагалі дітям не іграшка. Не іронізую! восени 2016 року малолітні злочинці викрали з дилерського центру три таких автомобілі. Далеко виїхати не змогли — розбили їх усі, не проїхавши і милі.

Порода! у шістдесяті dodge і їх аналоги від plymouth з двигунами 426 hemi і 440 (7,0 і 7,2 літра відповідно) входили в клуб самих злих маслкарів. Що випускається аж з 2008-го challenger-гідний продовжувач славних традицій, і до того ж ринковий унікум. Останні роки купе користується досить високим попитом і примудрилося випередити з продажу більш молодий chevy camaro шостого покоління! підтримати інтерес вдалося в тому числі завдяки запуску по-справжньому екстремальних модифікацій. Вони немов повернули ті старі добрі деньки і довели, що генетичний код не стерти навіть десятиліттями виробництва пересічних передньопривідників.

Нижньовальний компресорний двигун v8 hemi об’ємом 6,2 літра-найголовніша особливість. Почули про віддачу в 727 к. С.і 889 нм зазвичай захоплено закочують очі і забувають про дві тонни спорядженої маси. Обійдемося без реверансів. Srt hellcat – це не тільки дуже потужний, але і важкий автомобіль зі специфічною керованістю, далеко не ідеальною аеродинамікою і грубуватими манерами.

Повороти-не його стихія, зате на прямій dodge може! обіцяна виробником максималка в районі 320 км/год не дає спокою шибайголовам. Зарубіжні змі час від часу повідомляють про те, як копи зловили чергового психа, що вичавлював 250 км/год і вище.

Потужність божевільна, але хіба її буває занадто багато? влітку 2018 року компанія представила нову топ-версію srt hellcat redeye для «челленджера» і «чарджера». Адресована вона тим, хто не зміг придбати лімітований demon (про нього трохи нижче) і боїться занудьгувати зі звичайним hellcat, якщо подібне визначення взагалі доречно.

Redeye успадкував у демонічної модифікації двигун з величезним 2,7-літровим суперчарджером (у стандартного «хеллкета ” компресор на 2,4 літра), двома паливними насосами, посиленим шатунами і поршнями, доопрацьованим клапанним механізмом, більш продуктивним уприскуванням палива і системою мастила, а також зрушеною до 6500 об/хв відсіченням. Характеристики, правда, скромніше « “всього” 808 к. С. І 959 нм. За заводськими даними, купе набирає 97 км / год за 3,4 секунди і пожирає «квотер» за 10,8 секунди.

Dodge challenger srt demon і super stock

Мені, шанувальнику американської і австралійської автомобільної культури було б приємно у всіх фарбах і подробицях розповісти, як розгодовані «вісімки» з компресорами домінують в сутичці з європейською елітою. На жаль і ах-зараз в пошані повний привід. Поки задньопривідний маслкар бореться з пробуксовкою, хайтековий монстр прискорення типу bmw m5 cs або його конкурентів відлітає в космос. Ну а щоб знищувати все живе при наявності однієї провідної осі треба бути mclaren або ferrari.

Зате в заїздах з ходу (“рол-рейс”) і на проклеєному дрегстріпе детройтські м’язи показують себе у всій красі. Найбільший експерт з пропалювання ¼ милі-dodge demon. Уважний читач заперечить, адже спочатку мова йшла про машини з сучасних лінійок. “демон” ж дебютував в 2017 році і випущений тиражем в 3300 примірників. Все так. Але погодьтеся, не згадати один з найкрутіших маслкарів в історії-злочин!

З суперверсією крайслерівці вчинили чесно. Вони прекрасно знали про вроджені недоліки challenger і не стали вчити його повертати, а побудували дрегову кувалду для доріг загального користування. Двигун з виючим, немов привид, механічним компресором, який нагнітає у впуск майже 1 бар надлишкового тиску, фактично той же, що у redeye. На виході до 852 к. С. І 1044 нм. Not bad!

В ідеальних умовах автомобіль повністю виправдовує свою темну назву — розмінює 97 км/год за 2,3 секунди і показує рекордні для серійної техніки 9,65 секунди на квотері. Для повноти картини і більшого wow-ефекту demon розвиває на старті перевантаження в 1,8 g і відриває передні колеса від землі.

Мега-challenger зобов’язаний своєю динамікою не тільки надмірно потужної “вісімці”. Він полегшений на 105 кг.головне передавальне відношення збільшено до 3,09:1. Восьмиступінчаста автоматична коробка передач отримала модифікований гідротрансформатор. З’явилися чисто гоночні функції-трансбрейк (суть дреговий лонч-контроль для старту з 2350 об / хв), torque reserve (дозволяє нагнітачеві генерувати більший тиск на старті) і система відключення передньої осі для прогріву шин провідної осі пробуксовкою. Є й інші специфічні рішення для максимально ефективного ривка. Наприклад, пружини приблизно на третину м’якше, а спеціальна настройка в системі вибору режимів руху дозволяє затиснути задні і розпустити передні електроннокеровані амортизатори bilstein.

Більш компактні гальма з чотирипоршневими механізмами потрібні не для того щоб позбавляти невдалих гонщиків від мук в разі їх помилки. Просто штатні диски з передніми шестипоршневими супортами несумісні з 18-дюймовими колесами, взутими в напівсліки nitto nt05r.

Справа «демона» продовжує серійний challenger srt super stock. Він слабкіше суперверсії-мотор ” шість і два» видає 818 к.с. — але має все необхідне дрег-кару. Наприклад, torque reserve, функцію line lock для прогріву задніх шин, модифікований восьмиступінчастий «автомат», самоблокується диференціал і максимально розтискає відбій передніх амортизатори режим track.

Маслкар готовий показати 3,25 секунди до 97 км / год і 10,5 секунд на ¼ милі, якщо пілот все зробить правильно.

Ford mustang shelby gt500

Хто сказав, що mustang погано управляється? з десяток років тому американське видання motor trend протестувало версію boss 302 laguna seca. Результати ошарашивали! на автодромі “лагуна сека” фастбек випередив bmw m3 цілих 2,75 секунди і привіз середньомоторному audi r8 0,54 секунди.

Але одна справа boss 302 і зовсім інша — shelby gt500 на базі моделі п’ятого покоління. Цей хорошими манерами не блищав. Спадкоємець докорінно змінив ситуацію. Його чекали довго, і передчуття того варте. Представлене на початку 2019 року купе не тільки поклало на обидві лопатки всіх попередників. Воно перевершило за потужністю навіть середньомоторний суперкар ford gt! заодно озброїлося небувалим технологічним арсеналом.

Могутній автомобіль не має відношення до компанії shelby american легендарного гонщика і конструктора керролла шелбі, що побудувала в 1967-му оригінальний gt500. Над ним працювали фахівці заводського дивізіону ford performance.

Верхньовальний восьмициліндровий двигун predator (в перекладі з англійської – “хижак”) об’ємом 5,2 літра з механічним нагнітачем приголомшує своїми 771 к.с. І 847 нм. Але ще більше здивування викликає не стільки сіліща і спринт до 97 км / год за 3,6 секунди (результат тестів журналу car and driver), скільки інші особливості.

По-перше, наддувна «вісімка» готова крутитися від душі. Пік потужності доступний при 7500 об / хв. По-друге, вона працює в парі не зі звичайним гідромеханічним “автоматом”, а з першою в історії моделі mustang семиступінчастою роботизованою коробкою передач tremec з двома зчепленнями. За словами хлопців з car and driver, агрегат функціонує дуже швидко, точно і гідний вважатися кращою кп, яку тількиМожна зустріти на фордівської продукції.

По-третє, машина заточувалася не тільки під гонки по прямій, але і під трек. В оснащення входить система вибору режимів руху з настройками normal, sport, track, drag strip і slippery, а також адаптивні амортизатори, диференціал torsen, що самоблокується, і величезні гальмівні диски brembo. Діаметр передніх – 420 мм.при цьому пропонується пакет carbon fiber track package без заднього сидіння, зате з вуглепластиковими 20-дюймовими колесами, розвиненим аеродинамічним оперенням і покришками michelin pilot sport cup 2. Є і handling package, в який входить інший спойлер і регульовані опори верхніх стійок передньої підвіски.

До речі, величезна паща повітрозабірника – не дизайнерська фішка, а необхідність: у gt500 шість радіаторів.

Chevrolet camaro zl1

Індекс zl1 вперше з’явився в 1969-му на спеціальній версії camaro з алюмінієвим 7,0-літровим двигуном v8 потужністю 436 к.с. Без навісного обладнання (це так звана потужність брутто, sae gross horsepower). Версія призначалася для участі в гоночному дреговом класі nhra super stock і виявилася нечисленною. Випущено 69 примірників.

Сучасному zl1 нецікаво їздити виключно по прямій, хоча для жорстких прискорень у нього є все. “вісімка” lt4 об’ємом 6,2 літра з компресором відома по передньомоторному corvette z06 минулого (сьомого) покоління. На тлі суперників вона блідне — лише 659 к. С. Коробка передач – не блискавичний “робот«, а десятиступінчастий гідромеханічний»автомат”. Але в реальній сутичці chevy є дуже грізним суперником. На торішніх тестах car and driver він показав 3,4 секунди до 97 км / год і випередив shelby в ефективності гальмування. По бічних перевантаженнях майже паритет, хоча zl1 і тут взяв верх.

Сила супер-camaro в енергозброєності – він більш ніж на чверть тонни легше challenger srt hellcat redeye! але запорука перемоги також полягає в опціональному пакеті 1le з додатковими аеродинамічними компонентами, регульованою підвіскою і полегшеними колесами з шинами goodyear eagle f1 supercar 3r.

Позамежна потужність у відриві від можливостей шасі не є самоціллю для компанії chevrolet. Підтвердження тому – час zl1 1le на нюрбургрингу. 7 хвилин 16,04 секунди. Швидше ніж porsche 911 turbo s (992).

Відповідний висновок явно читається в згаданому вище порівняльному тесті camaro zl1 1le і shelby gt500: «на жаль, рульове управління mustang менш чутливе ніж у camaro, а шасі не таке цілісне. Zl1 стабільніше і краще реалізує потенціал завдяки більш широким шинам, точно працює протибуксововчной системі і відмінному електронноуправляемому диференціалу. При швидкій їзді shelby здається компактніше і легше ніж насправді, але він також трохи норовливий і в меншій мірі прощає водійські помилки. Вас постійно переслідує відчуття, що будь-який неточний маневр, найменша помилка і прорахунок в пілотуванні запросто приведуть до польоту в канаву».

А ось ще цікаві думки: “це витончені машини. Вище їх здібностей повертати і зупинятися лише неприборкана потужність і вміння знищувати шини. Але ми тут вибираємо переможця, і це camaro. Нам багато чого подобається в gt500-те, як він їде, дизайн салону і більш рафінований силовий агрегат. Але zl1 1le доступніше. Він порівнянний або випереджає shelby, пропонуючи набагато більше оснащення. Зекономлені гроші варто витратити на бензин і комплект «гудієрів». Вони вам знадобляться”.