Дорогі (але не пекельно дорогі) кросовери: огляд моделей і рекомендації експерта

68

Дев’ять позицій в десятці найбільш продаваних в росії люксових автомобілів зайнято mercedes-benz і bmw, сім з десяти відносяться до категорії кросоверів. У статистиці, що враховує тільки преміальні suv, продукція двох німецьких автогігантів трохи розбавлена лексусом.

Найпопулярніші моделі кросоверів в преміум-сегменті на первинному ринку рф в першому півріччі 2021 року

Один з найдоступніших варіантів у цій таблиці-mercedes-benz glc. Модель до того ж вважається однією з найнадійніших серед однокласників. З іншого боку, преміальні марки взагалі не особливо часто ламаються.

На які порівнянні варіанти варто звернути увагу при виборі нового автомобіля — показуємо кілька відповідних варіантів.

Mercedes-benz glc

Згідно з авторитетною доповіддю tüv, двох-трирічні mercedes-benz glc очолюють рейтинг найнадійніших кросоверів з 1,7% поломок (складений на основі даних про техогляд майже 9 млн автомобілів в німеччині).

Додайте сюди економічність потужного двигуна (7,2 – 7,6 л на 100 км), систему сенсорного і голосового управління в салоні, адаптивну ходову частину і повний привід.

mercedes-benz glcmercedes-benz glc

mercedes-benz glc

Зрозуміло, є і недоліки.

оновлений mercedes-benz glc: 10 відмінностей

Mercedes-benz відкликав в росії кілька сотень glc через проблеми зі джгутом електропроводів блоку управління рульовим механізмом і різьбовим з’єднанням плюсового проводу на стартері, а також мимовільного спрацьовування подушок безпеки.

Ціна на новий повнопривідний glc 200 4matic від офіційного дилера починається з 3,9 млн руб.топові комплектації обійдуться приблизно в 1,5 рази дорожче.

Вартість володіння glc-класом становить досить значні 20 тис. Руб. В місяць або 12 руб.на км пробігу (тут і далі — при пробігу 100 000 км за 5 років). Причому більше 40% в структурі витрат припадає на каско, ще по 20% піде на паливо і техобслуговування.

Audi q5

Оновлений audi q5 просувають на ринку як п’ятизірковий suv. Головний упор в рестайлінгової версії зроблений на дизайні, мультимедіа, електроніці, системах допомоги при водінні і орієнтації в міському просторі і тому подібних речах. Зрозуміло, що такий функціонал в росії працює не в повну силу через інфраструктурні обмеження.

А ось залізо зазнало не так багато змін. Лінійка старих добрих двигунів 2.0 tfsi quattro і 3.0 tdi quattro страждає від прогарів поршнів і пошкоджень циліндрів і проблем з приводом грм, більш просунуті версії відрізняє висока термонавантаженість. І старі, і більш сучасні мотори чутливі до якості палива. Загальна оцінка надійності audi q5-3,7% (19-е місце в рейтингу кросоверів від tüv).

Новий audi q5 в базовій комплектації продають за 4,3 млн руб., але навіть в самій навороченной версії ціна не перевищить 5,5 млн руб.

Експлуатаційні витрати на audi q5 перевищують 21 тис. Руб. В місяць або майже 13 руб. На км пробігу. Різниця з glc-класом в абсолютних числах невелика, але структура вартості володіння відрізняється досить сильно: 39% піде на каско, ще 33% на паливо.

audi q5audi q5

audi q5

Bmw x4

Bmw x4 приваблює традиційно харизматичним зовнішнім виглядом, інтелектуальною системою повного приводу, адаптивним рульовим управлінням, потужними двигунами twinpower turbo і численними приємними дрібницями на зразок спортивних сидінь, гальванічного напилення на елементах управління і цифрових сервісів на будь-який смак.

Недоліки зрозумілі: відносно велика витрата палива, швидкий знос колодок, в деяких модифікаціях — надмірно чутливий кермо (в поправкою на якість російських доріг). В цілому, автомобіль не вражає уяву високою надійністю: після 2-3 років експлуатації частка поломок становить 6% (77-е місце в рейтингу tüv).

У офіційного дилера за bmw x4 доведеться викласти 4,7 млн руб.вартість володіння оцінюється в 24,5 тис. Руб. На місяць або трохи менше 15 руб. На км пробігу. Найбільше доведеться витратиться на каско (36%), паливо (31%) і техобслуговування (23%).

bmw x4

bmw x4

bmw x4

Porsche macan

Компактний кросовер створювали на базі audi q5, але в підсумку машина з максимальною швидкістю 227 км/год мітить в більш статусну лігу справжнього спорткара серед компактних suv.

Навіть у базовій комплектації водій отримує семиступінчасту кп, фірмову систему підтримки курсової стійкості, багатоважільну незалежну передню підвіску і саморегулюючу задню підвіску.

До недоліків автомобіля відносяться задираки поршневого клапана, неполадки в коробці передач і, само собою, пристойний витрата на рівні під 10 л на 100 км. По надійності porsche macan займає 18-е місце в рейтингу tüv з часткою поломок в 3,6% для моделей 2017-2018 років випуску.

За новий автомобіль просять від 4,6 млн руб. (248 к. С.) до 7,7 млн руб. (варіант turbo потужністю 440 к. С.). Утримувати porsche macan обійдеться приблизно в 25,5 тис.руб. На місяць або понад 15 руб. За км пробігу. Серед розглянутих преміальних кросоверів тільки macan вимагає більше витрат на паливо (40%), ніж на каско (31%).

porsche macan gts

Volvo xc60

Всі вольво вважаються чемпіонами з безпеки, але при цьому у них добре купуються версії з потужними моторами. Бонусом йдуть функції попереднього підігріву салону, просунута система очищення салону і обробка хорошою шкірою.

Скарги щасливих власників volvo xc60 в основному стосуються складної і дорогої в ремонті електроніки, ненадійності акп, проблем з рульовим валом, обмеженого ресурсу генератора.

Ціна на модель починається з 3,9 млн руб. І спокійно добирається до 6 млн. При цьому volvo-найвигідніший варіант в обраному нами лінійці початкових преміальних suv. В місяць на нього буде йти всього 18 тис. Руб. Або менше 11 руб. На км пробігу.