Українці будуть по-новому купувати і продавати автомобілі: що придумали в кабміні

71

Через півроку оформляти угоди-продаж автомобілів та інших транспортних засобів, включаючи причепи та мопеди, в україні можна буде прямо з дому за допомогою електронного кабінету водія. Про це повідомляє delo.ua з посиланням на постанову кабміну, прийняте 22 вересня. Норма вступити в силу через шість місяців після публікації.

Як говориться в пояснювальній записці до документа, проект акта «передбачає можливість укладення договору купівлі-продажу у електронною вигляді з використанням« електронного кабінету водія» без особистої присутності в такому органів (сервісному центрі мвс) суб’єкта отримання послуги».

Роблять це, щоб спростити перереєстрацію в рамках цифровізації.

Тепер процедура оформлення документів на автомобіль буде виглядати наступним чином:

– авторизація продавця і покупця в електронній пошті кабінеті водія через реєстр єдиної інформаційної системи мвс або єдиний держпортал електронних послуг; – заповнення договором онлайн; – підписання документа за допомогою електронних підписів.

Далі відомості про власника транспортного засобу і саму машину перевірять за реєстрами і баз даних на обмеження для продаж. Це відбувається автоматично.

Якщо за результатами перевірки виявиться, що транспортний засіб, продавець чи покупець знаходяться в розшуку, договір не укладається.

Нагадаємо, зараз в електронному кабінеті вода можна сплатити штрафи за порушення пдр, обміняти і відновити права.