5 способів заподіяти “користь” своєму автомобілю

67

1. Більш в’язке масло в двигуні

Стартеру влітку легше крутити двигун на запуску. І деякі автомобілісти радять залити більш в’язке масло на теплий сезон. Але є проблема. Масло з більш високим ступенем в’язкості утворює на поверхні деталей двигуна товсту масляну плівку. Також зі збільшенням в’язкості тепло гірше відводиться від поршня і зростає сила тертя. Відповідно, чим товщі масляна плівка, тим сильніше нагрів поршня. Через температурного розширення відбувається зменшення зазору між поршнем і стінками циліндра. В результаті при сильному нагріванні може статися повне заклинювання поршня.

А з настанням холодного періоду додається нова небезпека. Стартер може просто не провернути занадто в’язке замерзле масло, а насос не зможе його прокачати. Так що якщо в моторі вашої машини занадто в’язке масло, то обов’язково змініть його на те, яке рекомендовано заводом-виробником, до настання заморозків.

2. Мийка двигуна

Напевно, всім знайомі написи на воротах більшості автомийок, що за нормальну роботу двигуна після миття вони відповідальності не несуть. А все чому? та тому, що на двигуні і навісному обладнанні дуже багато місць, потрапляння води в які небажано: стартер, генератор, датчики і блоки системи управління двигуном і акп. Поливати водою під тиском ці деталі не варто. Велика ймовірність замикання і подальшого ремонту двигуна — нехай і чистого.

3. Заміна штатних лампочок на» поліпшені ”

День все коротше, і все частіше доводиться їздити в темний час доби. А хороше світло – справа свята. Однак не варто чекати обіцяного ефекту «+30%» від так званих «поліпшених» лампочок. У кращому випадку світловий потік незначно збільшиться в одній-двох точках. Гарантованим буде тільки зниження терміну служби лампочок.

Також варто врахувати, скільки ви витратите часу і сил на заміну ламп: в залежності від моделі вашого авто: можливо, доведеться знімати бампер, розібрати половину підкапотного простору і ще багато чого. А потім це зібрати. Звичайно, це все доведеться робити для заміни перегорілої лампи. Але і в цьому випадку ми рекомендуємо встановлювати звичайнісінькі лампи, причому міняти їх парами.

4. Присадки до палива і масла

Ні у одного автовиробника немає вказівок на використання будь-яких присадок або добавок. Таких рекомендацій немає і у виробників пального і моторних масел.

Інша справа, якщо мова йде про необхідність видалення води з бака або усунення наслідків від заправки низькооктановим паливом. Але якщо просто захотілося «що-небудь поліпшити» — наприклад динаміку розгону, або скоротити витрату палива, то подумайте зайвий раз, а чи дійсно це потрібно. Адже поліпшивши одні характеристики, погіршите інші.

Замість присадки краще купити більш дороге масло або заправлятися на перевірених мережевих заправках замість сумнівного виду азс з низькими цінами. Від цього двигун тільки спасибі скаже.

Є і ще один вагомий аргумент: використання різних присадок загрожує втратою гарантії. Жоден автовиробник не хоче відповідати за чужі експерименти. Після гарантії можете лити все що завгодно. Але пам’ятайте: на практиці варіант «залив-поїхав-запрацювало!» малоймовірний.

5. Тонування

Взимку не так багато сонячних днів. Погода похмура. Тому тонування, якщо вона у вас є на передніх стеклах, краще зняти. Та й на задніх вона ні до чого.

Мова в першу чергу про безпеку. Уявіть ситуацію, коли водій їде позаду вас машини вчасно не побачив через вашу тонування небезпека на дорозі. Автомобіль перед вами починає різко гальмувати (його стоп-сигналів теж не видно через тоновані стекла), потім гальмуєте ви — і тільки тепер у водія ззаду з’являється привід тупнути по педалі гальма. Яка ймовірність уникнути удару ззаду? невелика, прямо скажемо. Звичайно, винен в будь-якому випадку буде той, хто їхав ззаду і допустив зіткнення. Але ж і у вас виявиться розбитою машина. Надумаєте її продавати-доведеться скидати ціну.

І це лише один з безлічі можливих сценаріїв на дорозі, коли від тонування більше шкоди, ніж користі. Додайте до цього постійну увагу співробітників гибдд, обмежений огляд в темний час доби і т. Д.