В україні оновили правила видачі посвідчення водія і реєстрації транспортних засобів

74

Уряд постановою від 22 вересня 2021 року №1007 запроваджує низку нововведень у частині видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів, повідомляє «ліга.закон».

Внесено зміни до положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами. Зокрема, водійське посвідчення міститиме більше інформації:

1) з’явитися відмітка про складання практичного досвіду на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач у вигляді коду ” 78 ” в графі 12 посвідчення. За наявності такої відмітки водії зможуть керувати авто лише з автоматичною коробкою передач, а за її відсутності — з будь-якою. Зміни не торкнуться тих водіїв, яким посвідчення водія були видані раніше.

2) за наявності в медичній довідці інформації про обмеження, за яких дозволяється керувати транспортними засобами, відомості про ці обмеження також зазначаються в графі «12» посвідчення водія як кодові піктограми:

01. Засіб корекції та / або захисту зору.

01.01. Окуляри.

01.02. Контактна лінза (контактні лінзи).

01.05. Пов’язка на око.

01.06. Окуляри або контактні лінзи.

01.07. Спеціальний оптичний пристрій.

02. Слуховий апарат / засіб для спілкування.

03. Протези кінцівок / ортези на кінцівки.

03.01. Протез верхньої кінцівки (протези верхніх кінцівок) / ортез на верхню кінцівку (ортези на верхні кінцівки).

03.02. Протез нижньої кінцівки (протези нижніх кінцівок) / ортез на нижню кінцівку (ортези на нижні кінцівки).

3) також у вигляді кодів буде зазначатися інформація про пристосування транспортного засобу та позначення інших обмежень:

61. Керування транспортним засобом лише в денні години

62. Керування транспортним засобом лише в радіусі _ _ км від місця проживання власника або лише в межах міста / регіону.

63. Керування транспортним засобом без пасажирів.

64. Тільки для їзди із швидкістю не більш ніж __ км/рік.

65. Керування дозволено лише в супроводі власника посвідчення водія щонайменше еквівалентної категорії.

66. Без причепа.

67. Заборона керування транспортним засобом на автомагістралях.

68. Заборона керування транспортним засобом під впливом алкоголю.

69. Лише для керування транспортними засобами, обладнаними алкозамком

Термін чинності результату успішно складеного теоретичного іспиту в сервісному центрі мвс збільшили від 3 місяців до 2 років.

Оптимізовано процес прийняття іспитів:

  • у разі одночасного відкриття двох категорій іспити (іспит) складаються за вищою з них (крім категорій b1, b, be). Зокрема, при відкритті категорій с та с1 теоретичний та практичний испити складаються лише за категорією с;
  • при поверненні посвідчення водія після позбавлення права керування, у разі наявності в ньому декількох відкритих категорій, теоретичний та практичний іспити також складаються за вищою категорією.

Також передбачено, що у разі відсутності в населеному пункті територіального сервісного центру мвс обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, обмін посвідчення водія у разі непридатності його для подальшого користування, обмін посвідчення водія у разі зміни персональних даних власника, видача посвідчення водія замість втраченого або викраденого та видача міжнародного посвідчення водія здійснюються працівником територіального сервісного центру мвс за допомогою мобільного територіального сервісного центру мвс (спеціально облаштованого транспортного засобу) за окремим графіком роботи та за наявності більше 10 заявок органів місцевого самоврядування, які надійшли до територіального сервісного центру мвс у відповідній області.

Усі нововведення будуть запроваджені після опублікування зазначеної постанови, крім нововведення, що стосується зазначення відмітки про автоматичну коробку передач у посвідченні водія, яке буде реалізовано впродовж трьох місяців.

До порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, внесено наступні зміни:

1. У разі відсутності в населеному пункті сервісних центрів мвс державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів здійснюються за допомогою мобільного територіального сервісного центру мвс (спеціально облаштованого транспортного засобу) за окремим графіком роботи та за наявності більше 10 заявок;

2. Продаж транспортного засобу, який зареєстрований за фізичною особою в сервісному центрі мвс, та дохід від продажу якого не підлягає оподаткуванню, може здійснюватися за договором купівлі-продажу транспортних засобів , укладеним між фізичними особами в електронному вигляді із застосуванням засобів електронного кабінету вода або через єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Для оформлення договору фізична особа, яка є власником транспортного засобу, та фізична особа, яка виявила бажання його надати:

  • авторизуються в електронному кабінеті вода або на єдиному державному вебпорталі електронних послуг;
  • заповнюють договір в електронному вигляді.

Ці зміни набудуть чинності через шість місяців після набрання чинності постановою.

3. На самостійно сконструйовані транспортні засоби та на зареєстровані в сервісних центрах мвс транспортні засоби наносяться спеціальні індивідуальні номери чи здійснюється дублювання первинних ідентифікаційних номерів транспортних засобів у порядку, визначеному мвс.