Знаменитий веломаршрут ” шляхам тизангаўза “затопило:” ой-їй, тут все глибше і глибше «

71

Один з кращих гродненських веломаршрутів» шляхам тизангаўза ” став ще більш різноманітним. Один з його ділянок перетворився на річку, причому часом рівень води досягає осі колеса.

Веломаршрут “шляхам тизангаўза” починається з площі тизенгауза, тягнеться уздовж міських вулиць і на виїзді з гродно йде в лісовий масив. Саме на цій мальовничій ділянці веломаршрут стало затоплювати.

Виявилося, що невелика річечка, яка тече в трубі під веломаршрутом, вийшла зі своїх берегів неподалік в лісі і звідти вода стала заливати велодоріжку.

Протяжність затоплення – від 100 до 200 метрів, а рівень води часом досягає 30-40 сантиметрів. Якщо велосипедист встигне виявити глибину, ці місця краще об’їжджати через ліс.

– з дитиною по веломаршруту проїхати не вийде, а тим, хто любить екстрим, тут дуже сподобається, – повідомив читач.

Цим же маршрутом проїхав і автор каналу “мій ровар”:

– ой-їй, тут все глибше і глибше. Це чи то річка, чи то маршрут. Водяний, байдарковий маршрут. Ну що, цікаво, – каже автор відео.

Про маршрут» шляхам тизангаўза ”

Веломаршрут 434 з’єднує гродно з сокулкою. Його облаштовували майже рік і відкрили напередодні дня міста, 18 вересня 2020 року.

Маршрут “шляхам тизенгаўза” реалізується за рахунок коштів технічної допомоги євросоюзу в рамках транскордонного проекту польща-білорусь-україна 2014-2020. Загальний бюджет проекту – 2 139 254 євро. Фінансування єс становить 1 925 329 євро. У гродно за ці гроші продовжують реставрувати колишню будівлю архіву на площі тизенгауза. Після ремонту там буде музичний салон, галерея, кафе і зал для офіційних прийомів.

Від площі тизенгауза шлях веде за німан і вздовж вулиці суворова. В рамках проекту оновили велосипедну розмітку від філармонії в бік ювілейного озера.

За містом велодоріжка до ювілейного озера згортає із загальної дороги і переходить в грунтову. Там же стоїть черговий стенд з картою. Лісову велодоріжку зробили гравійною. Її проклали так, щоб жодне дерево не довелося зрубати.

По берегу ювілейного озера велодоріжка виводить до альтанки-ротонди. Ідея ротонди належить гродненському архітектору олександру штену . Він же вибирав для неї мальовниче місце. Побудували ротонду з місцевого пісковика і білого архітектурного бетону.

Прогулянки по веломаршруту» шляхам тизенгаўза ” стали одними з найулюбленіших для гродненських велосипедистів. Але тепер необхідно враховувати і водний ділянку.

// передрук матеріалу та його фрагментів з дозволу редакції