Ford планує витратити мільярди доларів на виробництво електромобілів

65

Автомобілі бренду ford на домашньому ринку користуються високим попитом, але, незважаючи на це, показники продажів на даний момент продовжують падати. Згідно з даними сайту carsalesbase, за підсумками минулого» ковидного ” року дилери в штатах реалізували 1 929 298 машин марки, що на 16% менше, ніж роком раніше. У поточному році негативна динаміка зберігається: за січень-серпень клієнти купили 1 173 916 одиниць, що на 5,5% менше, ніж за перші вісім місяців 2020-го.

Багато країн, в тому числі і сша, поступово починають фокусуватися на електротранспорті, поступово скорочуючи кількість машин, оснащуваних традиційними двигунами внутрішнього згоряння. Загальному шляху слід і ford: сьогодні виробник розповів про власний масштабний план з випуску «зелених» машин.

Мова, зокрема, йде про те, що форд має намір об’єднатися з промисловою компанією sk innovation (базується в південній кореї). Спільними зусиллями вони планують солідно вкластися в розвиток електричного транспорту: інвестиція обіцяє скласти 11,4 млрд доларів і, ймовірно, стане найбільшою в штатах. Із загальної суми ford вкладе близько 7 млрд доларів, решту додасть партнер.

У компанії пояснили, що гроші підуть в тому числі на будівництво «найбільш великого, передового і ефективного комплексу з виробництва автомобілів за свою історію [бренду]». Насправді планується створити два великих виробничих комплекси на території сша.

Перший комплекс отримає ім’я blue oval city (нагадаємо, американці часто називають бренд ford «синім овалом» через логотип). Він буде побудований поруч з містом стентон, який знаходиться в штаті теннесі. Площа цього комплексу складе близько 1,5 тис. Гектарів. Під цей проект визначили 5,6 млрд доларів, він передбачає створення 6 тис. Робочих місць.

Передбачається, що на цьому підприємстві будуть випускати електричні пікапи наступного покоління, тоді як електроверсію пікапа ford f-150 з приставкою lightning продовжать випускати на заводі в мічигані (зараз тут стартував випуск тестових зразків для випробувань). Крім того, новий комплекс буде включати в себе конвеєр для складання батарей blueovalsk (потужність – 43 гвт*год на рік) і кілька майданчиків найважливіших постачальників.

Другий великий комплекс з’явиться в штаті кентуккі, неподалік від міста глендейл, в його складі виявиться пара заводів, на потужностях яких налагодять виробництво літій-іонних акумуляторів для нових електричних моделей брендів ford і lincoln (також по 43 гвт*год на рік на кожному майданчику). У цей проект буде вкладено 5,8 млрд доларів, площа складе близько 600 гектарів, а кількість нових створених робочих місць виявиться рівним 5 тис.

Ford має намір відкрити два нових великих виробничих комплекси в 2025 році. За словами гендиректора компанії джима фарлі, нові потужності дозволять виробнику випускати електромобілі для масового покупця. Так, в ford розраховують, що частка в 40-50% від сукупних світових продажів до 2030 року припадатиме на електрокари. До речі, до цього терміну марка має намір вже повністю «озеленити» свою європейську лінійку.