Ineos grenadier виявився дорожчим, ніж очікувалося. Старт продажів — у липні 2022 року

61

Ineos automotive-це, нагадаємо, дочка великої нафтохімічної компанії ineos, яку очолює британський мільярдер джим реткліфф, пристрасний автолюбитель і великий фанат класичного, рамного land rover defender. Конвеєрна життя цієї легенди британського автопрому закінчилася в 2016 році, після чого реткліфф спробував купити у jaguar land rover права на продовження випуску рамного дефендера, але отримав відмову і вирішив розробити власний позашляховик в тому ж стилі і назвав його grenadier.

Grenadier-рамний позашляховик (буде також версія пікап) з нерозрізними мостами, постійним повним приводом, понижуючою передачею в роздавальній коробці і можливістю примусового блокування всіх диференціалів. Зовнішність grenadier була розсекречена в влітку 2020 року, а салон — влітку нинішнього року.

Зараз розробка grenadier добігає кінця: позашляховик проходить фінальний цикл випробувань, йде підготовка до початку його виробництва на колишньому заводі daimler у французькому амбаху, на конвеєр grenadier повинен встати в липні 2022 року і тоді ж почнуться офіційні продажі. Але вже завтра, 30 вересня, почнеться прийом попередніх замовлень. Покупцям з німеччини, наприклад, потрібно буде внести депозит у розмірі 450 євро, щоб застовпити за собою машину з першої партії. За даними німецького журналу auto motor und sport, наступного року завод в амбасі випустить тільки 5000 позашляховиків, а на повну потужність (30 000 — 40 000 машин на рік, залежно від попиту) вийде в 2023 році.

Сьогодні ineos automotive розповіла про стратегію дистрибуції своїх машин: реалізацією позашляховиків grenadier займуться 200 фірмових торгових точок по всьому світу. Головний ринок-європа. У північній америці позашляховики ineos grenadier з’являться із затримкою-влітку 2023 року. Росія в сферу інтересів нового британського автовиробника поки не входить.

Ремонт і обслуговування позашляховиків grenadier віддали на аутсорсинг — цим займеться мережа bosch car service, що має більше 10 000 сервісних центрів по всьому світу. Розглядається також можливість залучення сервісних центрів, що спеціалізуються на автомобілях bmw, так як німецька компанія буде поставляти для grenadier двигуни-рядні бензинові і дизельні “шістки” з робочим об’ємом 3,0 л. Ineos automotive ще офіційно не розкрила технічні характеристики grenadier, але за даними німецьких колег віддача дизельної версії складе 249 к. С. І 550 нм, бензинової — 285 к. С. І 450 нм. Коробка передач – тільки 8-ступінчастий гідромеханічний “автомат” zf.

Ineos automotive обіцяє доставку потрібних запчастин на ключові ринки протягом 24 годин, при цьому дасть можливість клієнтам обслуговувати і ремонтувати grenadier самостійно, відкривши їм онлайн-доступ до каталогу запчастин і всім необхідним інструкціям. Буде також власна служба мобільного сервісу на місцях — технічна допомога прибуде до постраждалої машини протягом 24 годин.

Стартова ціна в 59 000 євро (у великобританії – від 48 000 фунтів стерлінгів) — це сильно вище 40 тисяч євро, на які представники ineos пропонували орієнтуватися рік тому. Для порівняння скажемо, що 5-дверний новий land rover defender 110 (з несучим кузовом) коштує в німеччині від 55 600 євро, 5-дверний jeep wrangler unlimited — від 59 900 євро, mercedes-benz g-класу — від 104 577 євро, 5-дверний toyota land cruiser prado — від 46 050 євро.