Lucid запустив в серію свого первістка: на конвеєр встав великий седан air

58

Історія lucid motors почалася в 2007 році, правда, тоді американська компанія називалася atieva. За першим часом стартап займався розробкою електричних силових установок на базі mercedes-benz vito. А актуальне найменування lucid компанії було присвоєно в 2016 році, напередодні офіційної презентації прототипу великого седана air.

Спочатку передбачалося, що випуск електричної «чотирьохдверки» стартує в 2018 році на заводі в каса-гранде (штат арізона, сша). Але запуск седана air в серію довелося відкласти кілька разів, в тому числі і через наслідки пандемії коронавірусу. Раніше повідомлялося про те, що стартував випуск передсерійних моделей, тепер же в компанії відзвітували про повноцінний запуск моделі в серію.

на фото: lucid air

Будівництво заводу lucid motors стартувало в 2019 році, цьому допомогли вкладення в проект від державного інвестиційного фонду саудівської аравії в розмірі 1 млрд доларів. Підприємство включає в себе складальний завод і виробництво електродвигунів. Зараз потужності конвеєра складають 34 тис. Автомобілів на рік, проте вже до кінця 2021-го конвеєр буде розрахований на випуск 90 тис.електрокарів. Надалі виробник має намір збільшити показник до 400 тис. Машин на рік.

Випуск первістка бренду lucid стартував з топових версій dream edition. Згідно з даними агентства з охорони навколишнього середовища сша (epa), максимальний запас ходу у такої «чотирьохдверки» становить 836 км. Такий автомобіль оснащується батареєю ємністю 112 квт*год. Для порівняння, головний конкурент новинки – tesla model s long range – без підзарядки може проїхати 668 км.

Далекобійний седан air оснащений силовою установкою, що складається з двох моторів, сукупна віддача становить 933 к.с., а максимальний крутний момент перевищує 1000 нм. На розгін з місця майже до «сотні» (до 97 км/год) такої версії потрібно 2,7 секунди.

У більш потужної флагманської версії моделі-dream edition performance-розгін до 97 км / год займає ще менше – всього 2,5 секунди. Сумарна віддача установки у такого виконання становить 1111 к. С. При цьому запас ходу у такого седана менше, він становить 758 км. В обох версіях «максималка» дорівнює 270 км/год.

Згодом завод lucid буде випускати і варіанти» простіше ” – мова йде про air у виконанні grand touring. У такої “чотирьохдверки” потужність електричної “начинки” складе 800 к.с. Максимальний запас ходу у цього седана складе 830 км.

Ціни моделі на американському ринку вже відомі. Вартість lucid air варіюється в діапазоні від 77 400 до 169 000 доларів, що еквівалентно близько 5,6 – 12,3 млн рублів за поточним курсом. Для порівняння, актуальний цінник tesla model s в штатах дорівнює 89 990 – 129 990 доларів (близько 6,5-9,4 млн рублів).