Ось найбожевільніші концепти Mazda родом з минулого

304

Найнеймовірніші автомобілі Mazda 20 років тому в епоху економічного міхура

Автовиробники завжди в ударі, коли вони не бояться приймати сміливі рішення. Створення нетрадиційних автомобілів, виходи на нові ринки, спроба придумати новий формат автоперегонів, створення безглуздих нішевих автомобілів — після всього цього, люди надовго запам’ятовують автомобілі, навіть якщо вони виявляються повним провалом. Як кажуть, хто не ризикує, той не п’є шампанського.

Наприкінці 1980х та початок 1990х, коли японська економіка являла собою потужну машину, яку не можна було зупинити, шампанське текло рікою в компанії Mazda.

Для того щоб зрозуміти, чому був такий успіх, необхідно дізнатися трохи про саму Японії в період з 1980х по 1991. В цей час, ціни на японську нерухомість і акції злетіли, і великі компанії мали величезну кількість готівкових коштів, але тільки частина цих коштів була реальною. У підсумку, все було дуже переоцінене, але коли стався обвал, то це був не просто обвал, а грандіозне обвалення.

Перш ніж це сталося, в таких умовах японці відчули себе неймовірно амбітними. Honda, Toyota і Nissan запустили свої люксові бренди у спробі зайняти місце на ринку в одному ряду з Mercedes, Audi і BMW. Honda вирішили поборотися з Ferrari, створивши свій NSX і прийнявши рішення поставляти двигуни для Формули-1. І виключно всі японські автовиробники випустили якийсь нестандартний нішевий продукт. Вони успішно тримали американські та інші іноземні машини за рамками свого внутрішнього ринку, тому у них практично не було конкуренції.

Австралійське видання «Drive» не так давно опублікувало статтю, в якій лаконічно і зрозуміло описувалася вся ситуація:


Autozam AZ-1 — мотоколяска з конструкцією дверей «крило чайки». У Toyota Sera були крила-метелики. У Mitsubishi Emeraude поставили двигун V6 об’ємом 1.6 літрів. Безглузді ретро-автомобілі, такі як Nissan Be-1, з’явилися разом зі своїми власними магазинами. Subaru створили SVX, великий шикарний купе, який не мав ніякого відношення до інших моделей цього ряду. У з’явився Mitsubishi 3000GT. Були і суперкари: Yamaha і Dome були такими ж гарними, як і Jiotto Caspita.

Але серед всіх японських автовиробників, які трохи зійшли з розуму в епоху японського фінансового міхура, мабуть, самої безрозсудною виявилася компанія Mazda. Компанія в буквальному сенсі нескінченно викидала нові моделі, особливо не піклуючись про те, хто їх буде купувати.

Ось найбожевільніші концепти Mazda родом з минулого

Вони запустили безліч суб-брендів, які згодом були ліквідовані, в тому числі Autozam, Eunos, Efini і M2. Вони також спробували утримати на плаву, мабуть, самий великий і самий найгірший японський люксовий бренд всіх часів і народів Amati. Ми до нього ще повернемося.

Ось, що писали в New York Times у 1993 році:


Як і більшість конкурентів на внутрішньому ринку, Mazda почали шпурляти грішми. Компанія, що базується в Хіросімі практично втричі збільшила вкладення капіталу, щоб відкрити ультра сучасне підприємство, створювати нові спортивні та люксові моделі машин і вдвічі збільшити кількість угод на внутрішньому ринку. Метою було задовольнити запити нового покоління більш заможних і впевнених у собі споживачів.

При цьому не будемо забувати, що Mazda — це не Toyota або Nissan. Це завжди був самий маленький японський автовиробник, скромний творець автомобілів з роторним двигуном, у якого було менше ресурсів, ніж у гігантських конкурентів. Можна сказати, що вони почали виростати з своїх штанів.

Дивіться також: Огляд: Mazda6 2016

Що найжахливіше, вони помітили, що відбувається, пізніше за всіх. Ось знову замітка з Times:


Однак для компанії, яка практично збанкрутував у середині 1970-х, коли з-за високих цін на енергію стало важко «нагодувати» ненажерливі роторні двигуни Wankel, успіх був як наркотик.

Вплив розірвався японського міхура помітили не відразу. І навіть, коли весь японський ринок автомобілів почав згортатися, починаючи з 1991 року, Mazda повільно і неохоче натискала на гальма витрат і розробки нових продуктів.

Так, на початку 1990-х у Японії все розвалилося, коли бульбашка луснула. Японія перебувала в такому сильному стані сп’яніння від власного успіху, що похмілля було особливо важким. Всім автомобільні компаніям довелося стримати свої амбіції. Вони скоротили свої лінійки продуктів і навчилися не ризикувати. Що стосується Mazda, то два годя через компанію поглинув їх давній партнер Ford.

Безсумнівно, Mazda і сьогодні залишається сміливої компанією. Їм вдається надати навіть самій скромній машині особливий дух. Однак все одно, сьогодні діяльність компанії не така активна, як це було 20 років тому, що, загалом, зрозуміло.

Не подумайте, що я критикую Mazda. Зовсім навпаки. Вони просто робили те, що робили всі їхні конкуренти, на це їх спонукала, здавалося б, сильна економіка. Як я вже сказав, автовиробники завжди на висоті, коли вони приймають сміливі рішення, і хоча деякі спроби провалилися, все ж для свого часу, так і для сучасних днів, це були чудові машини.

Autozam AZ-1

Ось найбожевільніші концепти Mazda родом з минулого

Це клінічний випадок Mazda. Компактний кей-кар з дверима у формі крил чайки і середньо-моторної конструкцією — це спільне творіння з Suzuki. Suzuki розробили і створили цей мініатюрний автомобіль, а Mazda продавали його через свою мережу Autozam. (Suzuki продавали свою версію). AZ-1 була видатною мініатюрної спортивною машиною, потужність якої надавав трициліндровий двигун. Був навіть версія Mazdaspeed, оснащена різними обвісом і штуками для управління автомобіля.

Дивіться також: Нові моделі Мазда, які вийдуть до 2020 року

На жаль, AZ-1 вийшов на ринок як раз в 1992 році, коли починали з’являтися наслідки бульбашки. До того ж, автомобіль вважався занадто дорогим для кей-кара і йому було важко конкурувати з іншим автомобілем компанії Mazda MX-5. Машина була крута, нічого не скажеш, але цікаво, на якого споживача вона була розрахована? Це питання, на яке ніхто не може дати відповідь.

FD RX-7

Ось найбожевільніші концепти Mazda родом з минулого

Багато хто з нас з ніжністю згадують покоління японських спортивних купе, які з’явилися на початку 1990х. Але з усіх купе, самим серйозним, мабуть, був автомобіль RX-7. Це була навіть не «спортивна машинка», а справжній спортивний автомобіль, і у нього не було версії без турбо двигуна. Тобто, машина була явно не для слабаків на дорозі, тому що для управління цією машиною потрібні досвід і навички. Це, до речі, означає, що у Mazda була не одна, а дві платформи для спортивних автомобілів.

RX-7 був хорошим спортивним автомобілем з 1970х, але FD під’їжджав до будинку, давав всім жару, вивозив твою маму в ресторан і більше ніколи їй не дзвонив. Ми все ще чекаємо більш сучасну версію цієї машини, тільки сподіваємося, що вона буде надійніше колишньої.

Mazda 787B

Ось найбожевільніші концепти Mazda родом з минулого

Історія перемоги 787B на чемпіонаті в Ле-Мане в 1991 році — це моя сама улюблена історія. Машина стала легендарною, і Mazda досі цим пишається. Вони виставляли свої машини на роторним двигуном на чемпіонаті світу спортивних автомобілів в Ле-Мане з 1970 року, але саме 787B з четырехроторным двигуном і потужністю 700 кінських сил прийшов до фінішної прямої першим.

Сьогодні Mazda залишається єдиним японським виробником автомобілів, які змогли досягти цієї перемоги, а також єдиними, хто стали переможцями з роторним двигуном.

Amati

Ось найбожевільніші концепти Mazda родом з минулого

Ох, цей Amati. Залишається тільки гадати, що могло б статися, не відмовся від тебе Mazda. Передбачалося, що це буде Lexus або Acura тільки у виконанні Mazda. Люксовий бренд, який міг конкурувати з кращими європейськими машинами. Mazda навіть зняли офіс в Каліфорнії і найняли 50 осіб спеціально для цього бренду. Планувалося випускати дві машини. Одна з них Amati 1000, седан з чотирилітровим двигуном W12.

На форумах Mazda кілька років тому відкопали цікаву інформацію щодо цих двигунів, і я раджу вам почитати цю інформацію. Якщо технічні характеристики вірні, то двигун повинен бути з магнію з алюмінієвим блоком і керамічними циліндрами. Божевілля.

Як би те ні було, всі плани по Amati довелося перекреслити з-за фінансових труднощів 1992 року. Модель 1000 так і не побачила світ, але машина, якою повинна була стати Amati 500 стала Mazda Millenia, у якої теж по-своєму цікавий двигун.

Eunos Cosmo

Ось найбожевільніші концепти Mazda родом з минулого

Гаразд, скажу відразу, мені подобається Eunos Cosmo. Цей автомобіль в моєму списку бажаних машин, може бути не в першій десятці, але він там є. Це величезний, елегантний, важкий люксовий автомобіль із заднім приводом. Приблизно в тому ж стилі, що і старий Lexus SC, тільки краще, тому що у Mazda був подвійний турбонаддув і трехроторный двигун 20B. До речі, це єдиний автомобіль з таким двигуном.

Всередині все ще краще: просторий і м’який салон, сенсорна система управління і вбудована GPS навігація. Уявляєте! Це в машині 1991 року випуску! Тільки через кілька років все це з’явилося в масовому виробництві.

Cosmo — це ідеальний символ автомобілів Mazda в період японського фінансового міхура. Хто міг купити таку машину? Навіщо вони її зробили? Чому б не використати той же двигун в інших машинах і не розподілити витрати? Схоже у компанії був такий підхід: «Давайте створимо машину, а вже як її продати придумаємо потім». Неважливо. Я все одно хочу цю машину.

MX-5 Miata/Eunos Roadster

Ось найбожевільніші концепти Mazda родом з минулого

Miata — це відповідь на все. Хоча Miata стала незаперечним успіхом для компанії Mazda, ми забули, кілька сміливий це був для них крок у ті дні. Miata — це наслідування старим британським родстерам, такі моделі автомобілів вважалися вже себе ще в 1980х.

Про машину відмінно написали у Drive: «У будь-яку іншу епоху, MX-5, ймовірно, був би простий переробкою з новим кузовом і переднім управлінням». На щастя для Mazda і для ентузіастів по всьому світу, їх ставка на невеликий, легкий задньопривідний родстер виявилася вірною і окупилася сповна.