Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

295

Ось чому багато дарма купили кросовер або позашляховик.

Ми знаємо, що світ в буквальному сенсі зійшов з розуму, помешавшись на кросоверах і позашляховиках. У результаті дійшло до того, що компанія Lamborghini випустила позашляховик. Слідом компанія Ferrari почала думати, як не відстати від конкурента, і, як нам здається, також незабаром представить свій ексклюзивний кросовер.

Чому ж сьогодні всі автомобільні компанії намагаються випустити як можна більше кросоверів і позашляховиків? Дійсно покупка автомобіля цього класу виправдана і логічна? Або ж поведінка натовпу сьогодні регулюється чистої маркетологией автовиробників?

Сьогодні ми поговоримо про те, що в більшості випадків купівля кросовера і позашляховика невиправдана. Але тим не менше люди готові переплачувати за ці автомобілі шалені гроші. Хочете знати, чому багато кросовери і позашляховики не мають сенсу? Ось докладне пояснення.

Звичайно, ми розуміємо, що своєю думкою ми, можливо, когось торкнемося, так як для багатьох автолюбителів кросовери і позашляховики – це відкриття. Звертаємо вашу увагу, що ми лише висловлюємо свою точку зору і не хочемо її комусь нав’язати. Але при цьому ми вважаємо, що ви повинні знати деякі речі про цей вид автомобілів.

1) Позашляховики і кросовери жертвують швидкістю

Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

По-перше, давайте поговоримо про швидкості. Якщо ви подивитеся на технічні характеристики будь-якого нового позашляховика, а потім порівняйте їх з легковим аналогом (легковим універсалом), то помітите, що універсал майже завжди швидше. Це пов’язано з одним очевидним основним фактором, що впливає на динаміку розгону, максимальну швидкість, – вагою.

Наприклад, в базовій версії кросовера BMW X3 в кузові F25 c АКПП (xDrive 20i) споряджена маса складає 1 795 кг Повна маса дорівнює 2 305 кг Споряджена маса універсала BMW 320i в кузові F31 (xDrive) – 1 610 кг (менше на 185 кг), а повна – 2 185 кг (менше на 120 кг, ніж у Х3). Відповідно, універсал BMW істотно легше кросовера Х3. В автомобільному світі це колосальна різниця. Ефект від цього видно в динаміці розгону.

Так, універсал BMW 320i з 0-100 км/год, згідно з даними автовиробника, розганяється за 7,9 секунди, тоді як Х3 з тим же мотором і тією ж потужністю робить спринт до “сотні” за 8,2 секунди. Різниця 0,3 секунди, на перший погляд, не дуже суттєва. При реальному ж порівнянні на дорозі Х3 програє універсалу як мінімум на 0,5 секунди.

Судячи з усього, така мінімальна різниця в динаміці розгону BMW 320i і BMW X3 – справжнісінький маркетинговий хід автовиробника, щоб привернути увагу до кросоверу. Але якщо порівняти максимальну швидкість двох машин, то тут різниця вже пристойна. Максимальна швидкість BMW 320i F31 (xDrive) – 223 км/год Максимальна швидкість BMW X3 F25 xDrive 20 – 210 км/ч. Якщо порівнювати дизельні версії, то різниця в динаміці розгону буде більш суттєвою.

Звертаємо вашу увагу, що ми порівняли перші-ліпші машини. І ця різниця в швидкостях між легковими універсалами і кросоверами видно серед практично всіх моделей кросоверів і універсалів, представлених сьогодні на ринку. І, як ми вже сказали, головний ворог кросоверів і позашляховиків – це їх вагу. Це один з важливих чинників, що впливають на швидкість автомобіля, який не може оминути жоден автовиробник.

Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

Крім ваги, на динаміку розгону і максимальну швидкість також впливає аеродинаміка автомобіля, яка в універсалах набагато краще, ніж в кроссоверах і позашляховиках. Справа в тому, що більшість позашляховиків мають більш високий коефіцієнт опору повітря порівняно з легковими універсалами. Причина – в розмірах кузова. Так, більший профіль кузова дає більше опору повітря при розгоні. Саме цей фактор і впливає на максимальну швидкість машини.

У тому числі багато кросовери і позашляховики часто страждають від більш високого центру тяжіння. Але високий центр тяжкості впливає, до речі, вже не тільки на швидкість, але і маневреність на дорозі. І вся справа в тому, що з-за високого центру тяжіння кросовери і позашляховики при поворотах мають більш значний крен. У підсумку кросовери і позашляховики, як правило, більш повільні не тільки прямий, але і при проходженні поворотів.

2) Позашляховики і кросовери завжди дорожче легкових автомобілів

Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

Більше – завжди краще, чи не так? За цим принципом багато компаній і виробляють позашляховики і кросовери в надії за допомогою хитрої маркетологии продати якомога більше автомобілів. На жаль, більше не означає краще. Якщо, звичайно, мова йде не про ціну. Наприклад, це висловлювання ідеально підходить до ціноутворення в класі SUV. Адже майже завжди всі автомобільні компанії хочуть отримати від нас при продажі кросовера або позашляховика набагато більше грошей порівняно з легковими автомобілями.

Погляньте на картинку вище, яку ми взяли з офіційного сайту Мерседес-Бенц в Росії, і ви побачите прірва між початковими цінами на автомобіль С-класу і кросовер GLC-класу (в модельній лінійці Мерседес відноситься до кроссоверам С-класу). Це не просто різниця. Це більше 1 000 000 рублів!!! Ми не говоримо ще про версії GLC в кузові купе, за яку потрібно доплатити як мінімум 400 тис. рублів. І це за менш практичний кросовер!

Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

І це не жарт! Та ж історія з Mercedes E-класу і позашляховиком GLE (позашляховик Е-класу). Різниця в початковій вартості GLE і седана Е-класу 1 080 000 рублів.

Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

Правда, якщо порівняти GLE з Е-класу в кузові універсал, різниця, звичайно, менше. Але тим не менш все одно колосальна – мінімум 690 тис. рублів.

Якщо ж порівняти універсал Е-класу з GLE в кузові купе, то різниця буде знову величезною, так як початкова вартість GLE Coupe станом на березень 2018 року становить 5 280 000 рублів. Причому цю суму потрібно віддати за менш практичний позашляховик-купе.

Найцікавіше, що, переплативши такі величезні гроші за кросовер / позашляховик, ви не отримаєте багато натомість універсалу або седана. Єдине, що, віддавши більше грошей, ви отримаєте більш високу машину, а значить, більш високу посадку водія і пасажирів.

Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

Але якщо ви думаєте, що отримаєте краще простір усередині салону, наприклад для ніг, то глибоко помиляєтеся. Чи знаєте ви про те, що універсал Е-класу має більше простору в салоні для ніг водія і пасажирів, оскільки, як не дивно, але ця машина довше позашляховика того ж класу?

Хтось скаже, що, накручуючи ціну на позашляховик, зазвичай натомість автовиробник пропонує більш напхані різноманітними опціями автомобілі. Але це в більшості випадків не так. Наприклад, ми вивчили онлайн-конфігуратор Мерседеса з метою порівняння базового оснащення автомобілів. В результаті набір обладнання Е-класу і GLE і GLE Coupe приблизно однаковий. Так що тим, кому не важлива висота машини, немає сенсу переплачувати за більш дорогі кросовери.

Хтось заперечить нам, що базова модель GLE, на відміну від базового Е-класу, оснащена системою повного приводу. Але пам’ятайте, що ви переплатили не 100, 200 і 300 тис. рублів. Ви переплатили понад 1 млн рублів. За ці гроші ви не тільки зможете собі купити опцію 4Matic, але і замовити в Е-клас інше дороге електронне обладнання і розкішну обробку.

Якщо ж ви хочете просто високий автомобіль, щоб просто сидіти вище інших водіїв, то, погодьтеся, переплата в 1 млн рублів здається нерозумної.

Так що, як бачите, в автосвіті не завжди працює формула “чим дорожче, тим швидше”.

3) Позашляховики менш економічні

Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

Що, крім високої посадки, ми отримуємо, переплативши за кросовер? Звичайно, більш ненажерливу машину. Як правило, всі кросовери і позашляховики менш економічні. Їх вага і коефіцієнт аеродинамічного опору впливає на споживання палива. Наприклад, давайте порівняємо офіційні дані витрати палива неполноприводного кросовера Hyundai Creta (1,6 літра бензин, АКПП потужністю 123 к. с.) з його легковим аналогом Hyundai Solaris (1,6 літра бензин, АКПП потужністю 123 к. с.):

Hyundai Solaris

Hyundai Creta

Місто

8,9

9,2

Шосе

5,3

5,9

Змішаний

6,6

7,1

Варто відзначити, що це все заводські специфікації, які нічого спільного не мають з реальним витратою палива. До цих даними можете сміливо додавати 20-30%. В результаті при реальній звичайної експлуатації цих машин на дорогах ми отримаємо, що кросовер Hyundai Creta на 0,6-1,0 літра споживає в середньому більше, ніж седан Hyundai Solaris, на базі якого побудований популярний в Росії корейський кросовер.

І подібну тенденцію ви можете побачити і серед інших кросоверів і позашляховиків, порівнюючи їх технічні характеристики з легковими автомобілями інших марок. У результаті В більшості випадків, звичайно ж, легкові автомобілі більш економічні.

Виходить, що, переплачуючи за кросовери і позашляховики, ми не тільки отримуємо більш повільні автомобілі, але і більш ненажерливі.

І це неминуче, оскільки легкові автомобілі нижче і мають краще аеродинамічний опір повітря порівняно з кросоверами.

4) Кросовери менш корисні

Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

Ви будете здивовані, але багато кросовери на сьогоднішньому ринку мають менше корисної площі в машині, ніж їх легкові аналоги в кузові універсал. Правда, це відноситься не до всіх автомобілів. Є і винятки. Але ми порівняли чимало автомобілів, представлених сьогодні на ринку, і були вражені. Багато з кросоверів дійсно мають менше простору в машині порівняно з їх легковими аналогами. Ось один з прикладів.

Давайте порівняємо об’єм вантажного простору Audi A6 і кросовера Audi Q5.

Так, обсяг багажного простору в Audi A6 Avant (кузов С7 – рестайлінг 2014 року), згідно з офіційними даними, становить 565 літрів. Якщо розкласти задні сидіння, об’єм вантажного простору збільшується до 1680 літрів. Тепер давайте подивимося, який обсяг багажника у кросовер Audi Q5 (версія, що випускається з 2012 по 2017 рік). Згідно специфікації заводу – виробника, обсяг багажника Q5 складає 540 літрів. При складених задніх сидіннях об’єм вантажного простору збільшується до 1560 літрів.

Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

Як бачите, різниця очевидна. Універсал має більше вантажного простору, чим більш дорогий кросовер. І подібне на авторинку не рідкість.

Крім цього чи знаєте ви, що завантаження універсалу відбувається набагато легше, ніж в кросовері? Особливо якщо мова йде про великогабаритних важких предметах. Справа в тому, що в кросовері з більш високим порогом завантажувати машину набагато складніше.

Хтось скаже, що багато кросовери помітно виграють у універсалів за рахунок більшої кількості місць у салоні. По всій видимості, в цьому випадку автолюбителі мають на увазі 7-місцеві кросовери і позашляховики. Але справа в тому, що це перевага існує тільки в рекламі автомобільних компаній та на паперових рекламних проспектах дилера. На практиці ви навряд чи помітите це перевага. Особливо якщо у вашій родині немає 7 осіб.

У більшості випадків ці зайві два місця ви будете використовувати дуже рідко. По-перше, ці два місця у багатьох кросоверів дуже маленькі і незручні. Вони, як правило, призначені для перевезення маленьких дітей. Так що якщо у вас немає 7 дітей, то найчастіше ці сидіння будуть складені у вашій машині.

До речі, ще один важливий мінус кросоверів і позашляховиків, який повинен хвилювати тих, хто найчастіше використовує автомобіль у місті, – це габарити (зазвичай кросовери ширше і в деяких випадках довше). Чи знаєте ви, що, придбавши кросовер, ви, як правило, отримаєте більш габаритний авто порівняно з легковим аналогом? Це означає, що ви будете більше випробовувати проблем на вузьких міських парковках і вулицях. У результаті часто процес управління кросовером буде більш напруженим.

5) Вони менш стильні і красиві

Чому сучасні кросовери і позашляховики безглузді

На закінчення ми підійшли, мабуть, до найбільш суперечливого моменту – до дизайну кросоверів. Адже тут можна сперечатися до нескінченності, оскільки, як кажуть, “на смак і колір товаришів немає”. Для кожного з нас гарний дизайн автомобілів свій. Але тим не менш ми хотіли б висловити свою суб’єктивну думку.

Ми вважаємо, що як би не намагалися автовиробники зробити позашляховики і кросовери красивими, агресивними і стильними, у них і досі не вийшло зробити їх такими ж смачними, як легкові автомобілі.

Справа в тому, що з-за розмірів кузова кросоверів і позашляховиків дизайнерам і конструкторам дуже важко зробити гладкі, стрункі і елегантні лінії кузова. В результаті чисто естетично легкові автомобілі помітно виграють майже у всіх кросоверів. Хоча, варто визнати, за рідкісним винятком деякі виробники все-таки випускають гідні кросовери і позашляховики. Але при їх порівнянні з легковими аналогами вся краса куди-то зникає.

В принципі, ось всі основні причини, по яких ми вважаємо сучасні кросовери і позашляховики безглуздими. Адже сьогодні автосвіт одержимий стилем, економічністю, спортивністю, потужністю і багатьма іншими характеристиками, які можуть дати лише легкові автомобілі.

Ми вважаємо, що настав час тріумфального повернення на всі світові ринки забутих універсалів і мінівенів, які в минулі роки були дуже популярні, поки на ринок не прийшли кросовери.