Чому в росії перестали точити гальмівні диски

69

Характерне биття в кермо на швидкості понад 100 км/год товсто натякає, що гальмівні диски повело. Домогтися цього нескладно: пара міцних гальмувань, і калюжа миттєво призведе до «потрібного» результату. Їздити в такому режимі не тільки незручно, але і надзвичайно небезпечно: за рахунок некоректної роботи системи, значно збільшується гальмівний шлях. Тобто вихід один: треба гальма ремонтувати. Або міняти.

Раніше дорога до магазину автозапчастин була значно довшою: деталь спочатку проміряли, оглядали і тільки після приймали рішення про її долю. Адже токар з простим радянським верстатом міг запросто вирівняти диск, якщо було достатньо заліза для вирівнювання. Вся робота займала годину-півтори часу і коштувала значно дешевше, ніж новий “расходник”. Мова, безумовно, не про спортивні і складно скроєні диски, а про самі звичайні, цивільні. Ну повело їх трохи, проточили, поставили на місце, та можна їздити. Однак сьогодні знайти подібну пропозицію просто неможливо: чи то лижі не їдуть, чи то сніг не пішов. Невже вичерпалися “лівші” на землі руській, або ми настільки розбагатіли, що готові міняти гальмівні диски з приводу і без?

Як показує практика, і майстри перевелися, і доріжка заросла. Багаті роки і китайські запчастини, а також лінь і відсутність потрібних контактів та знайомств викорінили послугу. У сусідній білорусії, де з кредитами і доходами набагато тугіше, старі гальмівні диски не тільки точать, але і продають. І, що не менш дивно, спокійно купують. А що: адже якщо кривий-можна ж проточити!