Skoda octavia 2021 (a8) — головні переваги і недоліки

85

Сегмент автомобілів c-класу в росії налічує кілька автомобілів — ліфтбек skoda octavia, седани kia cerato, hyundai elantra, toyota corolla і хетчбек kia ceed. Всі вони конкурують між собою, але лідером є octavia. У чому секрет успіху, а також в чому головні переваги і недоліки моделі будемо розбиратися в сьогоднішній статті.

skoda octavia a8

На тесті автомобіль в спеціальній версії hockey edition з пробігом 10 000 км. Куплений в лютому 2021 року за ціною близько 1 600 000 рублів, враховуючи всілякі знижки. На жаль, зараз такий автомобіль по прайс-листу буде коштувати більше 2 000 000 рублів. З урахуванням відсутніх в наявності машин, дилер напевно попросить ще 200-300 000 рублів зверху.

Я спеціально не буду розповідати про відмінності нового кузова від старого, тому що такий матеріал публікували ще взимку. У цій статті варто почати з нюансів або з проблем, які виникали з машиною.

skoda octavia a8

Лакофарбове покриття і метал, в порівнянні з минулим поколінням, став тонше. Про це говорить господар машини, вказуючи на відколи і невеликі вм’ятини, що утворилися від дрібних каменів з дороги. Дійсно, навіть на октавії а7 з пробігом 90 000 км таких відколів немає.

skoda octavia, вид збоку

Другий нюанс відноситься до збірки. Підійшовши до машини близько, помітив, стики і зазори між кузовними деталями нерівні. Наприклад, на капоті і задньому бампері. Це можна перевірити пальцем, та й неозброєним поглядом помітно. На швидкість це не впливає, але все-таки для лідера класу за 2 000 000 рублів мати такі недоліки, м’яко кажучи, дивно.

світлодіодна оптика рефлекторного типу

Але зовнішність октавії, як не крути, вдалася на славу. Машина виглядає сучасно і елегантно. Тестовий екземпляр оснащений стандартними світлодіодними фарами. Світить оптика гідно, але лінз все ж не вистачає. В якості опції для топової версії style plus доступні матричні фари, які затемнюються при наближенні зустрічного автомобіля і дорожніх знаків. Ще в матричної оптики інші покажчики поворотів, ніж у звичайній. Так, що переплатити за таке світло однозначно варто.

матрична оптика

За габаритами і цінами octavia a8 наблизилася до d-класу. Ось чому багато блогерів і журналістів порівнюють її з toyota camry, kia k5 і hyundai sonata. Octavia трохи поступається їм в плані габаритів, зі зрозумілих причин, а ось в плані динаміки виграє. Про це в іншому абзаці.

кліренс дорівнює – 158 мм

Кліренс автомобіля становить 158 мм — це за паспортними даними. Однак по виду, дорожній просвіт, як у кросовера. Власники октавій знають, що для росії застосована підвіска поганих доріг ппд, яка збільшує кліренс. В цьому є і мінус, машина більше крениться в поворотах. Але в плані практичності це безсумнівний плюс. На октавії можна сміливо виїжджати за межі міста.

світлодіодні ліхтарі high з динамічними покажчиками поворотів

Ззаду світлодіодні ліхтарі high з динамічними покажчиками поворотів. Виглядає красиво, а найголовніше натякає на преміум-сегмент, нагадуючи audi.

У більш простих версіях-стандартні покажчики поворотів, а в найдоступнішій active plus зовсім галогенові ліхтарі, які підсвічуються тільки в одній секції на крилі.

задні ліхтарі в комплектації active plus

Раз заговорили про практичність, не можна промовчати про багажнику, який є найбільшим в c і d-класі. Обсяг становить 600 літрів. При складених спинках збільшується до 1555 літрів. Це безсумнівна перевага, яким славиться октавія.

багажник

Плюс до всього, тут додаткові ніші для поклажі і гачки. Під підлогою повнорозмірне запасне колесо.

під підлогою багажника

Двигун і трансмісія

Двигун 1.4 tsi djka, що видає 150 сил і 250 hm крутного моменту, працює в парі з 8-ступінчастим автоматом aisin. Октавія з такою зв’язкою розганяється швидше багатьох перерахованих вище конкурентів.

під капотом 1.4 tsi (djka)

Так, минула версія a7 з турбомотором і роботом dsg dq200 їхала швидше і відчувалася більш динамічною, але і нинішня їде гідно. Паспортний час розгону з нуля до сотні-9 секунд, максимальна швидкість – 223 км/год.

Витрата палива, завдяки автомату і трохи збільшеною масі, став більше. Наприклад, на тестовому автомобілі показує 12,2 літра на 100 км шляху, враховуючи, що найбільший час власник їздить по місту.

цифрова приладова панель aid

Помилки і робота ебу

У перші тисячі кілометрів часто виникали помилки по електроніці. Наприклад, помилки по подушці безпеки, круїз-контролю і клімату. Офіційний дилер оновив програмне забезпечення і проблеми пішли.

помилка по клімат-контролю

Власник даного автомобілі нарікає на зв’язку мотора і коробки. Наприклад, в міському потоці при скиданні швидкості і натисканні на педаль гальма, обороти різко можуть вирости і передача в коробці переключитися з четвертої на другу. Відбувається своєрідний поштовх, що негативно позначається на відчуття від їзди.

Також при різкому прискоренні, двигун довгий час продовжує тримати високі обороти, хоча вже можна переключитися на більш високу передачу.

Багатьом, як і мені, зв’язка мотора з роботом dsg подобалася більше.

В салоні

Інтер’єр октавії продуманий і сучасний. До ергономіки не причепишся-вона є мало не еталонною. В очі кидаються двоспицевий мультируль, цифрова приладова панель і екран мультимедійної системи bolero на 10 дюймів. У більш дорогих виконаннях доступна навігаційна система columbus.

інтер’єр

Традиційні клавіші та шайби відсутні. Управління відбувається на екрані. Можна додати гучність, пересуваючи віртуальну шкалу по нижній частині панелі. Температура регулюється за допомогою двох пальців, попередньо переключившись в режим клімат-контролю.

екран мультимедійної системи bolero

Поломка

За час експлуатації сталася поломка каркаса водійського сидіння, яке саме по собі розкладалося, жило своїм життям, так би мовити. Дилер усунув поломку по гарантії.

тканинні спортивні сидіння

Тканинні сидіння в цій комплектації хоч і звичайні, але з пристойною бічною підтримкою. Також опціонально доступні спортивні сидінь з ще більш вираженою бічною підтримкою.

спортивні тканинні сидіння

Ще можна замовити автомобіль з кріслами, оброблені комбінованою обробкою зі шкіри і алькантари.

сидіння зі шкіри і алькантари

Ззаду місця достатньо для двох і навіть трьох пасажирів. На центральному тунелі є дві зарядки usb type-c і управління клімат-контролем, благо він тут тризонний. З переходом на тайп-с концерн vag все-таки поквапився, тому що постійно потрібно мати з собою перехідник.

Підсвічування салону з заводу світлодіодна.

світлодіодне підсвічування

В русі

Після тесту hyundai elantra і kia cerato, в салоні octavia розумієш, що шумоізоляція тут набагато краще. У машині тихо і комфортно.

Підвіска досить м’яка, незважаючи на те, що машина взута в 18-дюймові шини bridgestone, розмірністю 225/45r18. Але крени в поворотах відчуваються більше, ніж у конкурентів. Воно й зрозуміло, адже для росії збільшили кліренс, встановивши довші амортизатори і пружини. Але дорогу тримає добре.

у лісі

Схема підвісок не змінилася. Спереду mcpherson, ззаду напівнезалежна балка. Задня незалежна підвіска доступна тільки для версії з мотором 2.0 tsi (190 к.с., 320 hm), який агрегатується з 7-ступінчастим роботом dsg dq381. Ціна такого автомобіля починається від 2 066 000 рублів за комплектацію ambition plus. Модифікація з двигуном 1,4 tsi на акпп коштує дешевше на 306 000 руб.

Природно, унікальністю октавії з мотором 2.0 літра є розгінна динаміка. З місця до сотні машина прискорюється за 7,4 секунди, а максимальна швидкість 240 км/год. Правда, якщо проблема, що при різкому прискоренні, передні колеса зриваються в букс, втрачаючи дорогоцінні секунди. Повного приводу для такого мотора і коробки явно не вистачає. Для росії він не доступний, а ось для європи і країн снд пропонуються не тільки повний привід, але і дизельні агрегати.

Замість виведення

Octavia, незважаючи на свої недоліки, залишається, мабуть, кращою в своєму класі. Машина поєднує в собі строгий і ефектний дизайн, продуманий інтер’єр, величезний багажник, тяговитий і економічний мотор.

skoda octavia. Фото — айрат кадырмаев.

Конкуренти гідні, але в нюансах не дотягують до октавії. Можливо, тому вона і коштує дорожче. Тому, розглядаючи до покупки, можна звернути увагу на клас вище-kia k5 і hyundai sonata. Деякі так і чинять. Але навіть порівнюючи з цими моделями, октавія виграє їх в динаміці, практичності та економічності. Тільки мазда “шістка” з атмосферником 2.5 л (194 к. С., 258 hm) і турбомотором 2.5(231 к. C., 420 hm) їде динамічніше, та й виглядає ефектніше.

Крім того, skoda стала тим брендом, який зберігає високу залишкову вартість. За октавією в хорошому стані на вторинному ринку йде боротьба.

На жаль, ціни за останній час серйозно піднялися і знижувати їх поки ніхто не збирається. Причиною тому відсутності мікрочіпів, без яких випуск нових машин неможливий. Тому склади дилерів пустують, а на решту машин піднімають ціни.

Фото і текст автора-айрат кадирмаєв.