Як розводять водіїв у великому місті: 5 типових підстав

72

Небезпеки підстерігають нас на парковках, в пробках, у дворах житлових будинків, на пішохідних переходах і тихих вулицях.

1. Підстави на стоянці (3 способи)

На забитих під зав’язку стоянках шахраї навмисно розміщують власний автомобіль так, щоб машини проїжджали до нього якомога ближче, і знімають потік на відео . Потрібен вдалий ракурс – і справа зроблена. Через деякий час, пробивши по базах номера жертви, підставники знаходять невдало проїхав автомобіль, наносять на нього подряпину і виходять на зв’язок з водієм, якому показують запис уявної події. Пропозиція нехитра: заплатити або позбутися прав за залишення місця дтп.

Інший варіант розлучення на парковці, як правило, стосується жінок з дітьми в салоні. під час руху крізь щільні ряди в машину кидають невеликий предмет. слід глухий удар, і тут же з’являється “потерпілий «з нібито мимоволі збитим жертвою дзеркалом, прихильно готовий взяти готівку на»ремонт”.

На парковках також можуть зустрітися добровільні помічники, які вказують, як саме маневрувати . Вибирають вони зазвичай жінок або недосвідчених водіїв (за знаком «початківець водій») і заздалегідь ставлять поруч авто спільників. Мета таких “паркувальних бригад” – спровокувати невелике зіткнення і домовитися на місці про грошову компенсацію.

як боротися? у всіх випадках необхідно звертатися до поліції і не погоджуватися ні на які варіанти полюбовно роз’їхатися. Розрахунок шахраїв будується саме на тому, що введена в оману жертва не стане викликати співробітників правопорядку.

2. Шантаж через записку

Якщо залишати автомобіль (навіть на невеликий час) в неохоронюваних і малолюдних місцях, то після повернення водія можуть чекати неприємні сюрпризи. Наприклад, 8 скручені з колісних вентилів золотники . Або замок на спиці легкосплавного диска . А іноді і важкий ланцюг , яку одним кінцем кріплять до ручки або коліс, а іншим до стовпа, паркану або сусідній машині.

У всіх випадках десь на кузові обов’язково знайдеться записка з проханням перевести певну суму грошей, а натомість отримати координати місця, де лежать золотники або ключі від замку.

як боротися? покласти в бардачок запасні золотники і ковпачок-ключик. Вибирати охоронювані стоянки з відеоспостереженням, а якщо це неможливо, то не зайвим буде возити з собою болторіз і малярський скотч, за допомогою яких і зрізати замки і ланцюги. Само собою зрозуміло, ніколи не йти на поводу у шантажистів.

3. У пробці

В пробці головний інтерес для зловмисників представляють цінні речі в салоні: сумки, борсетки, розміщені на панелі смартфони. Відповідно, завдання підставників-змусити водія залишити їх без нагляду, покинувши автомобіль. Для цього застосовується широкий набір відволікаючих маневрів.

Наприклад, підліток кидає на лобове скло пакет з кефіром або молоком. Або гострим предметом проколює колесо . Або непомітно прикріплює магніт з висить на ньому невеликим предметом до кузова , щоб викликати при русі дивний стукіт.

як боротися? як не банально це звучить, але-тримати вухо гостро. Цінні речі слід прибирати в бардачок або тримати при собі. Перш ніж вийти з машини з будь-якого приводу, озирніться, перевірте, чи закриті вікна, чи немає поруч підозрілих людей.

4. Збитий пішохід

5 простих, але “робочих” автоподстава (реальні історії)

Популярна розводка у великих містах пов’язана з імітацією наїзду на пішохода . Людина йде поруч з автомобілем по тротуару або переходу і раптом починає корчитися від болю і кричати. Для переконливості в машину кидають шматок мила, а поруч відразу ж збирається група підтримки «потерпілого».

Аналогічна схема застосовується на парковках. Автолюбитель здає назад і відчуває глухий удар. Жертву наїзду може розігрувати підліток, а міцні чоловіки в такому випадку беруть на себе роль «батьків». За допомогою нехитрих психологічних прийомів водія намагаються збити з пантелику і змусити заплатити.

Ось так виглядає типова підстава на пішохідному переході:

як боротися? використовувати відеореєстратор з широким кутом огляду. Не піддаватися на погрози, діяти строго за інструкцією: виставити аварійний знак, зателефонувати в гибдд і швидку допомогу. Якщо підставники втекли, обов’язково дочекатися поліцейських і документально зафіксувати подію.

5. Розбита розкіш

У дворах будинках і на тихих вулицях, тобто в тих місцях, де автомобілі не можуть набрати велику швидкість, орудують аферисти, озброєні завчасно зіпсованими дорогими гаджетами або муляжами люксових годинників. Їх завдання просте: в потрібний момент кинутися на капот, а потім пред’явити водієві нібито розбиті в цей момент речі.

Для таких схем намагаються вибирати дорогі іномарки, а в арсенал злочинних засобів додають фальшиві посвідчення високопоставлених співробітників силових структур. Спантеличені і перелякані водії шанують за благо не зв’язуватися і віддають сотні тисяч рублів «компенсації».

як боротися? викликати поліцію. Пам’ятайте, що компенсацію призначає суд, і для цього буде потрібно недешева автотехнічна експертиза. Навіть якщо ви програєте процес, то виплати покриє осацв.

***

Ремесло автопостачальників по-своєму стандартизовано і поставлено на потік. Відомо, що в якості жертв найчастіше вибирають водіїв автомобілів середнього класу без пасажирів (зайві свідки), машини зі знаком «початківець водій» (розрахунок на недосвідченість) і/або подряпинами і вм’ятинами на кузові (непряма ознака невпевненого водіння). Якщо ви не дуже підходите під вказаний профіль, все одно зберігайте пильність!