Запропоновано ще один податок-паливний

78

Ініціатором введення нового податку виступає депутат держдуми, голова комітету держдуми з праці, соціальної політики і справ ветеранів ярослав нілов. Новим податком він пропонує замінити транспортний податок.

Нагадаємо, що точно таким же шляхом у вартість палива просочилися акцизи, які повинні були замінити несправедливий транспортний податок. Головним аргументом було те, що чим більше людина їздить, тим більше платить. На ділі транспортний податок так і не був скасований, і сьогодні за дороги автомобілісти платять двічі.

Кошти, отримані з транспортного податку, що нараховується, надходять до бюджету регіону, де автомобіль стоїть на обліку. При цьому їздити він може зовсім в іншому регіоні росії. Другий аргумент теж дуже знайомий і викликає в пам’яті обговорення теми введення акцизів: деякі автомобілісти рідко користуються машинами, але при цьому повинні платити транспортний податок, як і ті, хто їздить постійно і багато.

У підсумку люди змушені хитрувати: не платити податки або знімати автомобіль з обліку, а потім, перед дачним сезоном, знову ставити на облік, переживає депутат.

головний редактор журналу ” за кермом»:

— я ніколи в житті не зустрічав людей, які їздять на дачу влітку, а на зиму знімають автомобіль з обліку. Такого бути не може. Це по-перше. А по-друге, у нас є транспортний податок і у нас є акцизи на паливо. І коли у нас вводилися і підвищувалися акцизи паливні, нам говорили: «тоді ми скасуємо транспортний податок, тому що акцизи будуть відображати реальне користування дорогами: чим людина більше проїхала, тим більше вона купила палива і, відповідно, тим більше заплатила податку». Акцизи збільшили і на бензин, і на дизпаливо, але транспортний податок ніхто не скасував. І зараз акцизи в ціні палива складають близько 20%. А всього у вартості одного літра 95-го бензину» зашито ” близько 70% різних податків — від податку на видобуток корисних копалин до пдв. І акциз там же.

І тепер нам пропонують до акцизу, який і так прив’язаний до пройдених кілометрів і потужності, додати паливний збір. Тобто нам ще збільшать акциз, тільки іншим податком. Це схоже на пропозицію дептранса москви платити за пройдені за рік кілометри. Але ми і так платимо транспортний податок, акциз… Давайте ми будемо ще за кілометраж платити і паливний збір.

Не краще виглядає і пропозиція замінити транспортний податок. Це все-таки якась адекватна сума: в якомусь регіоні це одна тисяча рублів на рік, десь-п’ять, за якісь машини-дев’ять. Це суми податку за найпопулярніші автомобілі помірної потужності (ми не беремо зараз преміальні машини і дуже потужні версії). Тепер нам кажуть, що тисяча рублів в кабардино-балкарії або дві тисячі рублів за гранту в москві — це мало: давайте ми податок в ціну палива «зашиємо». І “зашиють” нам стільки, що ми замучимося за це паливо платити. Якщо зараз літр бензину коштує вже 50 рублів, то яка буде його ціна після додавання паливного податку, можна тільки гадати.

Підвищення вартості палива — болюча тема для людей. У нас багато небагатих регіонів, де огидна транспортна інфраструктура, де без машини ніяк. Крім того, у нас тут же зросте вартість перевезень, товарів і так далі по ланцюжку.

Загалом, це якась підозріла ініціатива, і я вважаю, що вона пропонується не в інтересах автомобілістів, не для людей.