Продавця зобов’язали виплатити компенсацію за неякісний бензин в баку

69

Уклавши договір купівлі-продажу, покупниця mitsubishi pajero, керуючи придбаним автомобілем, їхала додому, однак при підйомі в гірку автомобіль заглох, двигун автомобіля перестав заводитися. Позивачка відразу поставила до відома відповідача. Згідно з висновком фахівця, причиною виходу з ладу двигуна внутрішнього згоряння транспортного засобу mitsubishi pajero стало додавання в паливну систему присадок кустарного виробництва, не передбачених заводом-виробником тз.

Різні думки

Тим самим за договором купівлі-продажу відповідач передав їй автомобіль з істотними недоліками, які спричинили неможливість його використання, пише «российская газета», посилаючись на матеріали суду. Продавець здивувався: раз в момент продажу автомобіль був на ходу, які до нього претензії? пробіг автомобіля перевищував гарантований заводом-виробником, і покупниця про це знала.

Восьмий касаційний суд загальної юрисдикції вирішив інакше: покупниця мала намір використовувати транспортний засіб за його прямим функціональним призначенням — для пересування, однак у зв’язку з поломкою двигуна і необхідністю здійснення ремонту зазнала збитків, що призвело до порушення її права, яке підлягало судовому захисту.

Рішення суду

З відповідача були стягнуті збитки, пов’язані з ремонтом автомобіля, — 112 тисяч 690 рублів, проведенням досудової експертизи — 20 тисяч рублів, відсотки за користування чужими грошовими коштами — 698 рублів (відповідач, відмовившись платити добровільно, виявився у жінки в боргу, а за час розгляду на борг набігли відсотки).

Таким чином, якщо придбаний автомобіль зламається в першу поїздку і не доїде до гаража, це допоможе новому власнику домогтися правди.

Якщо продавець, свідомо знаючи, промовчав про будь-який недолік автомобіля, договір купівлі-продажу можна розірвати. Повернення грошей-тільки через суд. Перед цим покупцеві необхідно направити продавцю в письмовій формі повідомлення про відмову від виконання договору.