Кікдаун: що це в машині на автоматі

739

Автоматична коробка передач значно спростила життя автомобіліста. Тепер більше немає необхідності постійно смикати ручку КПП пересуваючись в густонаселеному мегаполісі, всі дії за водія тепер робить автоматика. І про одну з особливостей її роботи сьогодні як раз і піде мова.

Зміст

  • Що таке кікдаун і для чого він потрібен
  • Як користуватися кікдауном
  • Чому може не працювати кікдаун

Що таке кікдаун і для чого він потрібен

Кожен хто хоч трохи цікавиться автомобілями, напевно, чув слово “кікдаун”. Але небагато знають, що він із себе представляє і для чого використовується. Давайте спробуємо розібратися на прикладі. Однополосное шосе з щільним трафіком і вам потрібно швидко обігнати автомобіль, що їде попереду. На механіці немає нічого простіше — вмикаємо нижчу передачу і тиснемо на газ. За рахунок збільшених обертів двигуна машина різко прискорюється дозволяючи комфортно виконати небезпечний маневр.

Кікдаун ж дозволяє виконати даний алгоритм, якщо у вас машина з АКПП. Автоматика сама знижує передачу і машина набуває так необхідну їй в цей момент додаткову динаміку, а ви встигаєте виконати маневр і повернутися в свою смугу.

Фактично все влаштовано так, що при активації функції кікдаун відбувається різке зниження тиску масла в коробці і автомобіль “скидає” одну-дві передачі. Реалізована процедура за рахунок подачі електрики на соленоїд, що і робить можливим відкриття клапана кикдауна. Після цього тиск поступово нормалізується по мірі того, як двигун набирає обертів і потім автомобіль знову переключається на більш високу передачу.

Як користуватися кікдауном

Використання кикдауна на сучасних автомобілях не представляє ніякої складності. Для того щоб включити її водієві достатньо просто вичавити педаль газу в підлогу. Це ж, до речі, випливає і з самої назви — “kickdown” буквально означає “удар вниз”. Раніше в автомобілях також встановлювали спеціальну кнопку під педаллю газу для переходу в цей режим. Але тепер це в минулому і система активується при сильному натисканні на педаль газу.

Важливим моментом тут є те, що після того, як ви втиснули педаль газу в підлогу, не потрібно і далі продовжувати утримувати її в такому положенні. При спрацьовуванні кикдауна електроніка надалі сама підбере оптимальні параметри для максимального розгону.

Використовувати кікдаун можна при різких обгонів або при підйомі в гору. У цілому цей режим підходить для будь-яких ситуацій, коли вам потрібно, щоб автомобіль більш чуйно реагував на натискання педалі.

Оскільки при кікдауні двигун і коробка працюють при підвищеному навантаженні це сприяє швидкому зносу їх деталей. Тому застосовувати функцію різкого прискорення слід розумно, не перевантажуючи техніку даремно.

Ну і звичайно ж, не можна використовувати кікдаун спільно з режимом овердрайв, коли автомобіль і без того працює на зниженій передачі. Таке поєднання може стати причиною збою електроніки і виходу з ладу автоматичної коробки.

Свої варіації на тему зустрічаються і в варіатора. Принцип дії кикдауна тут трохи інший, але результат для водія виходить аналогічний — швидкий розгін автомобіля на зниженій передачі.

Читайте також: Що таке лаунч контроль та для чого він потрібен.

Чому може не працювати кікдаун

Якщо з якихось причин кікдаун не працює на вашому автомобілі, необхідно перевірити чи передбачена така функція виробником за замовчуванням і як правильно нею скористатися. Якщо в інструкції зазначено, що кікдаун є, а система все одно не спрацьовує, тому може бути кілька причин:

  • технічна несправність трансмісії
  • збій електронного блоку управління
  • вихід з ладу деталей внаслідок зносу

У будь-якому випадку визначити причину поломки зможе тільки діагностика. Але найчастіше проблеми з кікдауном відчувають саме вікові автомобілі, а також машини, у яких раніше проводився ремонт АКПП. Також несправності можуть бути пов’язані з важелем або контактами, які відповідають за подачу напруги на соленоїд і спрацьовування олійною фарбою. Трансмісія у цьому випадку так і продовжує працювати на підвищеній передачі і недолік обертів двигуна позначається млявою реакцією на ваші дії.

Читайте також: Чому машина глохне при натисканні на газ і що в цьому випадку робити.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового