По дорогах європи з турботою про екологію: автопробіг автономного кемпера stella vita на сонячній енергії

66

Студенти з нідерландів, які створили унікальний будинок на колесах stella vita, що працює виключно на енергії, прийняли рішення отруїтися на тестування свого кемпера. Молоді люди планують проїхати 3 тис. Км. Відправною точкою буде місто ейндховен, кінцевим пунктом стане місто тарифу, на півдні іспанії. Маршрут побудований таким чином, що кемпер проїде через бельгію, францію та іспанію.

Група студентів solar team eindhoven і їх винахід кемпер stella vita

Питання про екологічно чистих транспортних засобах в останні роки стоїть дуже гостро в багатьох країнах європи. На зміну гібридним автомобілям прийшли електрокари. Вони не викидають в атмосферу планети шкідливі речовини в процесі своєї роботи, тому стають все більш популярні.

Розробки екологічно чистих автомобілів, а також способи перетворення звичайної машини з двигуном внутрішнього згоряння в електрокар, ведуться постійно. Багато вчених зрозуміли, що майбутнє людства саме в транспортних засобах, які під час своєї роботи не викидають вуглекислий газ атмосферу.

У нідерландах, студенти, що входять до групи solar team eindhoven, що базується в технологічному університеті міста ейндховена в нідерландах, створили унікальний автомобіль. Ним став двомісний будинок, що працює на електриці. Пристрій отримав назву stella vita.

Головною особливістю кемпера stella vita є те, що він повністю автономний. Цього вдалося домогтися за рахунок сонячних панелей, за допомогою яких заряджаються встановлені на транспортному засобі акумулятори.

Згідно з офіційною інформацією наданою командою solar team eindhoven кемпер здатний проїжджати 730 кілометрів при швидкості в 120 км/год за день. Однак є певна умова для того, щоб це сталося, погода повинна бути ясною і сонячною.

Для того щоб випробувати свій винахід в «польових умовах» представники solar team вирішили проїхати з ейндховена в іспанське місто тарифу, через бельгію і францію. Загальна протяжність маршруту складе 3 тис.км. Творці унікального будинку на колесах планують робити зупинки у великих містах. Таким чином вони планують показувати людям, що розрив між технологічними інноваціями та повсякденним життям можна скоротити досить швидко, за рахунок створення інноваційних, енергоефективних засобів, що працюють на сонячній енергії.

Кемпер stella vita є унікальним екологічно чистим транспортним засобом. Його особливістю є те, що це промисловий проект, а розробка групи 22 молодих студента, які хочуть зберегти планету земля для своїх нащадків.

габаритні розміри будинку на колесах:

  • довжина транспортного засобу-7,2 метра;
  • ширина кемпера – 2,05 метра;
  • ширина будинку на колесах з повністю розкритими сонячними батареями – 4,4 метра;
  • висота кемпера-1,83 метра;

Незважаючи на досить значні габаритні розміри, маса будинку на колесах становить всього 1 тис. Такого результату вдалося домогтися за рахунок рами, виготовленої з алюмінію, а також деталей зі скловолокна.

На кемпері встановлена літій-іонна акумуляторна батарея. Її ємність становить 60 квт⋅год. Цього достатньо для того, щоб будинок на колесах міг проїхати близько 600 км. Підзарядка батареї може здійснюватися як від мережі на спеціалізованих станціях, так і від сонячних панелей, встановлених на даху кемпера.

Для повної зарядки літій-іонної батареї від сонячних панелей необхідно від 2 до 3 днів. Багато в чому це залежить від хмарності. Згідно з даними наданими командою solar team eindhoven в ясний день кемпер спосіб подолати відстань в 730 км на швидкості 120 км/ч.

В складеному вигляді сонячні панелі, встановлені на даху будинку на колесах займають площу в 8,8 кв. М. Однак час зупинок людина може розгорнути дах і збільшити площу сонячних панелей, у цьому випадку зарядка акумулятора буде відбуватися швидше. У розгорнутому вигляді площа сонячних панелей стає практично в 2 рази більше і становить 17,5 кв.метра.

Всередині кемпера є все необхідне для того, щоб дві людини могли не тільки подорожувати з комфортом, але і жити в будинку на колесах. Однією з основних функцій stella vita є контроль енергії. Для цього була розроблена спеціальна система. Вона показує людині не тільки поточний рівень заряду батареї, але ще і пояснює, скільки енергії споживають прилади кемпера, і що людина можете зробити з рештою її кількістю. Це дозволить водієві і пасажиру не контролювати заряд акумулятора і не залишитися без енергії десь посеред дороги.

Будинок на колесах обладнаний всім необхідним для повсякденних потреб людини. У ньому є зона кухні, велике двоспальне ліжко, диван, невеликий стіл, а також душ і санвузол.

Інтер’єр спроектований таким чином, щоб ідеально гармоніювати з природою. Великі французькі вікна створюють відчуття перебування на вулиці, а кольори інтер’єру підібрані так, щоб відповідати кольорам зовні. Житловий простір влаштовано таким чином, що готувати можна як всередині кемпера, так і на вулиці поруч з ним. Завдяки легким меблям її можна без будь-яких проблем перенести на вулицю. Таким чином людина зможе легко відпочити на свіжому повітрі.

Для того щоб випробувати не тільки роботу будинку на колесах stella vita як транспортного засобу, але і його зручність в плані інтер’єру, представники групи solar team eindhoven вирушили з ейндховена в місто тарифу, розташований на півдні іспанії. Маршрут побудований таким чином, що в цілому кемпер проїде відстань в 3 тис.км і проїде через такі країни як бельгія, франція та іспанія.