Податкова завантажила на сайт базу транспорту юросіб для сплати транспортного податку. Є нюанси

57

Міністерство з податків і зборів інформує організації-платників транспортного податку, що до розділу “відомості про транспортні засоби” сервісу “особистий кабінет платника” завантажено інформацію про зареєстровані станом на 1 січня 2021 року за організаціями транспортні засоби. Ці дані надані мвс.

Однак, є кілька нюансів.

Як зазначили в мнс, на даний момент існує проблема коректності даних, переданих мвс щодо власників транспортних засобів юросіб. Дані отримані не в повному обсязі, в деяких випадках неможливо ідентифікувати власника транспортного засобу (наприклад, через те, що не заповнені відомості про унп організації), що призвело до значної кількості звернень платників щодо інформації, що міститься в електронному сервісі, оскільки вона не відповідала даним про зареєстровані транспортні засоби, наявними у самого платника, пише автобізнес.

Зокрема, є випадки, коли в особистий кабінет платника надійшла інформація про меншу кількість транспортних засобів, ніж зареєстровано за платником і підтверджується довідкою, отриманою в органах даі.

Крім того, є розбіжності в інформації про транспортні засоби, переданих за договорами лізингу до 20.01.2019. У зв’язку з тим, що до зазначеної дати діяли інші правила реєстрації транспортних засобів, переданих за договорами лізингу, відомості про такі транспортні засоби були направлені в особисті кабінети лізингодавців, тоді як згідно з нормами податкового кодексу рб платниками транспортного податку є лізингоодержувачі.

Мнс в даний час проводиться доопрацювання відомостей, отриманих від мвс. Надалі після подання платниками-організаціями податкових декларацій (розрахунків) з транспортного податку ці відомості також будуть актуалізовані.

У міністерстві зазначили, що, враховуючи сказане вище, організаціям-платникам транспортного податку слід обчислювати податок у порядку, встановленому главою 28-1 податкового кодексу рб, виходячи з наявності зареєстрованих за організацією транспортних засобів та з урахуванням особливостей, встановлених законодавством для окремих категорій платників. При необхідності організація має право звернутися до органів даі за довідкою, що підтверджує перелік зареєстрованих за нею транспортних засобів.

“інформація, завантажена в особисті кабінети платників-організацій станом на 1 січня 2021 року, не є підставою для обчислення транспортного податку, оскільки в ній містяться дані не в повному обсязі, і надана платникам в ознайомлювальних цілях для попередньої і подальшої звірки”, – сказано в повідомленні міністерства з податків і зборів рб.

Про те, як платити транспортний податок юрособам, автобізнес писав, зокрема, тут.