Що таке ремінь ГРМ і для чого він потрібен в автомобілі

514

У сучасних автомобілях є чимало різних приводів, які необхідні для передачі обертальних моментів від одних деталей, вузлів і агрегатів, до інших. Можна з повною впевненістю констатувати, що без них машини просто не могли б виконувати свої функції. Серед цих приводів одним з найважливіших є той, який забезпечує роботу газорозподільного механізму силового агрегату, змонтованого на транспортному засобі. У багатьох машинах він є ремінним, і знати, що таке ремінь ГРМ, які функції він виконує, чим загрожує його розрив і як уникнути цієї неприємності, просто необхідно всім автомобілістам без винятку.

Зміст

  • Функції і конструкція газорозподільного механізму
  • Навіщо потрібен ремінь ГРМ і як він улаштований
  • Причини і наслідки обриву ременя ГРМ
  • Відео на тему

Функції і конструкція газорозподільного механізму

Пристрій газорозподільного механізму (ГРМ): 1 — шестерня розподільного валу; 2 — кулачки; 3 — розподільний вал; 4 — підшипник; 5 — клапани; 6 — пружини; 7 — ремінь ГРМ; 8 — колінчастий вал з маховиком; 9 — газорозподільна шестерня;

Перш ніж говорити про ремені, які є складовими частинами багатьох газорозподільних механізмів двигунів внутрішнього згоряння, необхідно з’ясувати, що таке ГРМ.

Насправді ГРМ (або газорозподільний механізм) являє собою один з найбільш складних механізмів, які є в двигунах внутрішнього згоряння. Функції її полягають у тому, щоб забезпечувати своєчасне наповнення циліндрів паливної сумішшю і вчасно виводити з них відпрацьовані гази.

Ці завдання газорозподільний механізм вирішує, відкриваючи і закриваючи в строго певні моменти часу впускні і випускні клапани, якими оснащений кожен з циліндрів мотора. Саме вони, а також розподільний вал, безпосередньо керуючий їх роботою, є основними елементами будь-якої сучасної ГРМ.

Для того щоб розподільний вал виконував свої функції, йому необхідно повідомити обертальний момент. Він транслюється від колінчастого вала за допомогою спеціально призначеного для цієї мети приводу, що складається з шківів, розташованих на ньому і коленвале, а також з’єднує їх ременя. Саме він і називається ременем ГРМ.

Навіщо потрібен ремінь ГРМ і як він улаштований

Таким чином, можна сказати, що ремінь ГРМ є тією деталлю, з допомогою якої проводиться синхронізація роботи розподільного і колінчастого валу. Слід також зауважити, що в багатьох моделях сучасних двигунів внутрішнього згорання він також приводить в дію водяний насос.

Як правило, конструктори сучасних двигунів внутрішнього згоряння мають ремені газорозподільних механізмів між радіаторами і блоком циліндрів, то їсть в передній частині рухових відсіків машин. В одних марках автомобілів ремінь ГРМ видно відразу ж після підняття капота, в інших вони приховані кожухами, однак у будь-якому випадку механікам дістатися до цієї деталі не становить жодних проблем.

Візуально ремінь газорозподільного механізму сучасного автомобіля являє собою замкнутий обід, має на своїй внутрішній стороні зуби. Примітно, що кожна модель двигуна має свій власний ремінь ГРМ, тобто універсальних деталей цього типу просто не існує. Що стосується матеріалу виготовлення, то якщо перші ренії виготовляли з гуми, зміцненої текстильним кордом, то зараз використовується високоміцна скловолокно і особливі полімерні сполуки, які відрізняються підвищеною міцністю і стійкістю до впливу значних перепадів температур.

Виробники стверджують (і це в повній мірі підтверджується практикою), що сучасні ремені газорозподільних механізмів хоча і істотно поступаються за своїми характеристиками міцності та стійкості до зношування ланцюгів ГРМ, але все ж мають значний ресурс. У більшості випадків ремінь ГРМ справно працює не менше 60000 кілометрів пробігу. Тим не менш, досить часто буває так, що він виходить з ладу раніше часу і просто обривається.

Читайте також: Що краще ремінь ГРМ або ланцюг.

Причини і наслідки обриву ременя ГРМ

Обрив ременя ГРМ

На жаль, обрив ременя ГРМ — це досить поширена проблема. Основними причинами, по яких обриваються ремені ГРМ, є:

  • Ігнорування рекомендованих виробником строків заміни;
  • Порушення правил експлуатації;
  • Руйнування із-за попадання на поверхню технічної рідини або масла;
  • Невисока якість деталі.

На жаль, багато російські водії просто не звертають увагу на рекомендації виробників щодо строків заміни ременів газорозподільних механізмів. Тому якщо вони обриваються увазі природного зношування, то в цьому їм звинувачувати доводиться тільки себе.

Досить часто до обриву ременів ГРМ призводять проблеми з роликами і натягуванням, а також водяною помпою, якої вони, як вже було сказано вище, також нерідко повідомляють обертальний момент. Тому в рамках заходів з регулярного технічного обслуговування силових агрегатів автомобілів необхідно стежити за ступенем натягу ременя, справністю деталей і механізмів, з якими він взаємодіє.

Якщо на поверхню ременя ГРМ потрапила їдка технічна рідина або машинне масло, то його необхідно як можна швидше замінити. Практика показує, що навіть якщо видалити утворилися плями, ремінь всі рано буде прослизати і в підсумку може порватися.

Нарешті, в «групі ризику» обриву ременя ГРМ знаходяться ті водії, які встановлюють на свої машини ремені невідомих виробників і сумнівної якості. Такі деталі можуть порватися практично в будь-який момент. Що стосується наслідків обриву, то вони практично завжди бувають досить тяжкими.

Як тільки ремінь ГРМ обривається, розподільчий вал зупиняється, залишаючи клапани в тому положенні, в якому вони перебували в момент обриву. Це практично завжди призводить до того, що поршні в результаті вдаряють по клапанам і гнуть їх. Крім того, в результаті обриву ременя ГРМ можуть бути серйозно пошкоджені направляючі втулки, досить часто відбувається деформація і навіть руйнування поршнів.

В результаті цієї поломки вступає в дію горезвісний «ефект доміно», і в результаті, що називається, по ланцюжку, відбуваються такі серйозні неприємності, як деформація розподільного валу, пошкодження головки блоку циліндрів. Вихід з ладу шатунної групи. Для того, щоб цього не сталося, автомобілістам потрібно стежити за станом ременів ГРМ і вчасно проводити їх заміну.

Читайте також: Коли і як міняти ремінь ГРМ.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового