Датчики дощу і світла в автомобілі: що це таке

700

Рівень автоматизації в сучасному автомобілі істотно відрізняється від такого ж параметра, в машинах навіть вісімдесятих років минулого століття, говорити про більш старих моделях авто, взагалі не має сенсу. Сьогодні, якщо на вулиці почався дощ, розумна електроніка самостійно включить двірники або активує омивач лобового скла. Якщо ж зовні авто настав вечір, або ж ви в’їжджаєте в тунель, фари так само включаться автоматично. І відповідає за це по суті один прилад датчик дощу і світла.

Про те, що таке датчик дощу і світла в автомобілі, як це електронний пристрій функціонує, і які помилки стосовно даного датчика побутують, ми розповімо в цій статті.

Зміст

  • Де знаходиться датчик дощу та світла
  • Як працює датчик дощу та світла
  • Міфи і помилки стосуються датчика дощу

Де знаходиться датчик дощу та світла

По суті, датчик дощу і світла це дійсно один електронний блок, який знаходиться в тримачі внутрішнього дзеркала заднього виду, на лобовому склі. Його функції, загалом-то, досить прості. Це включення і вимикання фар, а так само управління двірниками, які на сучасних авто, можуть працювати в семи режимах. Так само в ряді випадків, датчик дощу здатний активувати омивач лобового скла.

В принципі, цей прилад не робить чогось, що не зміг би зробити сам водій. І раніше саме водій увімкнув фари, коли темніло, і запускав очисники лобового скла, коли скло заливала вода і погіршувалася видимість. Але, розвиток автомобілебудування рухається в бік підвищення комфорту їзди, а так само її безпеки, адже для включення фар або двірників, так чи інакше, нехай на частку секунди, доводилося відволікатися. А на високій швидкості, це може бути небезпечно. Крім того, у водія буває, фізично немає часу, щоб включити світло або двірники, а поки він звільниться, статися може всяке. Ось і виходить, що датчик освітлення та дощу, це не тільки комфорт і безпека, нехай і в меншому ступені. Тому, коли люди кажуть, що встановлення такого датчика, це чистий маркетинг і ще один спосіб здерти гроші з бідних покупців, вони не зовсім праві. Адже, їзда на автомобілі старого зразка, радикально відрізняється і по комфорту, і по легкості та безпеки, від їзди на сучасній машині. Інша справа, що при одному і тому ж якості, старі моделі бувають набагато надійніше і дешевше в обслуговуванні.

Як працює датчик дощу та світла

Принцип роботи датчика дощу (сухе і вологе скло)

Якщо говорити про датчик світла, то це звичайний фоточутливий сенсор, який виробляє виміри інтенсивності світлового потоку, як навколо авто, так і безпосередньо перед машиною. Його завдання включити фари в наступних випадках:

  • сутінки або ніч;
  • в’їзд в тунель;
  • заїзд в ліс або густу алею;

Ось власне і все, особливо розповідати про це датчику нічого. Інша справа, датчик дощу. Він складається з спеціального діода, який випускає пучок інфрачервоних променів. Інша частина датчика, це чутливий сенсор, який фіксує інтенсивність відбиття інфрачервоних променів від лобового скла.

Справа в тому, що сухе лобове скло відбиває більшу частину потоку інфрачервоних променів, тоді як вологе скло, навпаки, більшу частину потоку променів, пропускає. Ось цю різницю і реєструє електроніка і на підставі отриманих даних, віддає команду на включення двірників.

Принцип пристрою дуже простий і зустрічається у тому чи іншому вигляді, у багатьох пристроях, а ось виконання, вже набагато складніше і тонше. Тим не менш, датчик світла і дощу коштує не надто дорого, а тому, сьогодні це пристрій зустрічається навіть в бюджетних моделях автомобілів.

Міфи і помилки стосуються датчика дощу

Загалом, практично всі помилки стосуються саме датчика дощу, так як, з роботою світлового сенсора, все більш чи менш зрозуміло.

І так, існує думка, що датчик дощу фіксує удари по лобовому склу. Але в такому разі, виникає просте запитання: чому двірники не реагують на пил, комашок і навіть камінці, які часом залишають помітні сліди на вітровому склі нашого авто?

Наступний міф стверджує, що в нічний час датчик дощу не може функціонувати. Але, як відомо, для інфрачервоних променів ступінь освітленості зовні не відіграє ніякого значення.

Так само кажуть, що взимку датчик дощу не спрацьовує. І тут потрібно розібратися з тим, на що не спрацьовує датчик дощу взимку? На сніжинки датчик дійсно не спрацьовує, але якщо скло з підігрівом, а такі скла в сучасних моделях авто зустрічаються все частіше, то сніг на склі розтане і датчик на нього цілком собі спрацює. Якщо ж ваше лобове скло не має підігріву, то сніг, ймовірно, не буде активувати цей датчик.

Також є помилки стосуються тонування. На самому початку, коли такі датчики тільки починали застосовуватися, тонування лобового скла робила роботу датчика неможливою. Сьогодні ж, виробники просто випускають тонувальні плівки зі спеціальними отворами для забезпечення працездатності датчика дощу. Та й взагалі, тонування вітрового скла, штука вельми неоднозначна в плані огляду і безпеки.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового