На аукціоні виставили amphicar 770, 54-річну малолітражку для прогулянок по воді

75

На одній з онлайн-майданчиків серед всім звичних, хоч і досить дорогих автомобілів з’явився дуже цікавий і незвичайний екземпляр. Можна скільки завгодно сперечатися про його функціональності, можливості і користь, але він є одним з найбільш екстравагантних автомобілів в світі. Йдеться про машину-амфібії , amphicar 770.

Ретро-амфібія

Цей екземпляр «амфікара» був випущений в 1967 році. За наявними відомостями, машина знаходиться в ідеальному стані, правда, відомості про пробіг відсутні. За автомобілем явно доглядали і періодично проводили обслуговування. На ньому немає ні сліду іржі, а на оббивці салону – потертостей.

Під капотом амфібії в біло-червоному оформленні встановлений двигун triumph / herald об’ємом 1,15 літра і потужністю 38 кінських сил. Трансмісія amphicar 770 має одну особливість: завдяки додатковій передачі, крутний момент замість коліс можна направити до двох гребних гвинтів. Самі по собі гвинти стаціонарні і не прибираються.

На суші «амфікар» здатний розвивати швидкість до 120 км/год, а на воді максимальна швидкість доходить до 12 км/ч.

Додатково amphicar 770 оснащується знімним м’яким дахом і радіоприймачем motorola. Початок аукціону заплановано на середину жовтня, а виручити за автомобіль збираються від 50 до 75 тисяч доларів.

Автором цієї незвичайної машини є німецький інженер ганс тріппель. Його інтерес до амфібій був неминущим, а ідея перетворити звичайний автомобіль в «водоплавний» з’явилася в післявоєнні роки. Після того як економіка почала виходити з кризи, багато хто став замислюватися про придбання транспортного засобу для відпочинку. Таким і повинен був стати “амфікар”, здатний виконувати функції і звичайної машини, і невеликого водного судна.

Ідею про його створення тріппелю підкинув харальд квандт, німецький промисловець і за сумісництвом пасинок колишнього міністра пропаганди геббельса. Він довго переконував конструктора в необхідності створення подібного автомобіля і прибутковості цього підприємства. Упор передбачалося зробити на американський ринок, де любов до яхт поєднується з великою купівельною спроможністю.

На розробку нового транспортного засобу витратили вражаючі 5 мільйонів доларів. Після довгих проб і помилок інженер вирішив корпус машини зробити суцільнометалевим. В результаті герметичний корпус дуже сильно нагадував човен, яку поставили на колісну базу. Всі місця з’єднань герметизувалися, включаючи і двері.

У «амфікара» було кілька особливостей. Наприклад, переведення його в режим для водної прогулянки вимагав всього лише одного повороту селектора коробки передач. Завдяки великому кліренсу і здатності долати перешкоди з 40-градусним ухилом амфібія могла заїхати у воду і вибратися на берег практично в будь-якому місці.

Був у амфібії і недолік, завдяки якому її історія дуже швидко закінчилася. Автомобіль виявився дуже дорогим і при цьому малопотужним. Amphicar 770 розраховувався на масового покупця, а в разом його змогли дозволити собі лише одиниці. За своєю вартістю він знаходився на рівні нового ford mustang.

В результаті підприємство випустило всього лише 800 примірників, з яких більша частина була продана в сша. Низький попит на амфібію змусив згорнути проект як нерентабельний.

амфібію з» запорожця ” .