Чим жорсткі перевірки мінпромторгу загрожують російським автозаводам і пересічному споживачеві

60

Новий принцип передбачає повне розбирання автомобілів, а також виїзні перевірки заводів, де на російське походження будуть перевірятися навіть лакофарбові матеріали. Як уточнює ” газета.ру”, в конкретній деталі процентну частку російських матеріалів і компонентів визначатимуть за масою — через фактичне зважування і лабораторні дослідження.

Коротко нагадаємо, що компанії, які налагодили збірку автомобілів всередині росії, отримують віртуальні бали. І якщо конкретна модель набирає потрібну кількість таких очок, то держава повертає заводу утилізаційний збір. У 2021 року для повної компенсації легковий автомобіль повинен отримати 1 500 балів.

Простіше кажучи, виробник відправляє гроші в бюджет, а потім чекає, коли їх йому повернуть назад. Тепер розумієте, чому у нас приживаються тільки моделі місцевої збірки?

Тепер, якщо перевіряючі від мінпромоторгу, користуючись новою методикою, зрозуміють, що виробник видавав недостовірну інформацію, то з бюджету прийде не повна, а часткова компенсація.

Логічно припустити, що таке закручування гайок покликане зловити нечисті на руку автозаводи, що заявляли високий рівень локалізації, але за фактом ставили імпортні комплектуючі.

Чим це загрожує пересічному покупцеві? очевидно, що підвищенням цін. Адже автомобільні марки явно перекладуть суму сплаченого утилізаційного збору на споживача.

До речі, портал “автовзгляд” детально розповідав, що таке утиль-збір, і як цей механізм став новим загороджувальним бар’єром замість традиційних митних зборів.