Не треба бруду! тест кращого (мабуть) міського кросовера

68

Skoda karoq — найдоступніший кросовер концерну volkswagen. В його основі доведена до досконалості платформа mqb, яка забезпечує йому відмінні їздові характеристики. Автомобіль якісно зібраний і пофарбований, володіє вивіреною ергономікою, багатим оснащенням, стійким до корозії кузовом.

Але ідеальних машин не буває — ми відшукали недоліки.

Динаміка: не дасть занудьгувати

За даними виробника, у цього автомобіля кращі показники розгону до сотні у всій гамі модифікацій. І дійсно, темперамент кросовера порадує навіть активного водія. На тлі однокласників 8,9 секунди до сотні-передовий показник. І суб’єктивні відчуття хороші: наддувний двигун потужністю 150 к.с. Видає приємний підхоплення, а коробка передач dsg працює розторопно.

двигун карока добре захищений від бризок і довго залишається чистим. А ось газових упорів капота немає навіть в максимальній комплектації.

Підвіска: паркетний варіант

Шасі автомобіля заточене під їзду по хорошому асфальту. Karoq прекрасно стоїть на дорозі і здатний потягатися в керованості з легковими автомобілями. Підвіска працює тихо і комфортно.

З пологими хвилями і дрібними нерівностями на шосе кросовер теж справляється гідно. Але щербатий асфальт місцевих доріг перетворює його в брязкальце: підвіска бухає і передає на кузов відчутні поштовхи, поскрипують оббивки. Дискомфорт змушує скидати швидкість.

Сповільнюватися доводиться і на грунтових дорогах. C рівним грейдером karoq справляється прийнятно, але варто з’явитися ям і складкам — енергоємності підвіски явно не вистачає, з’являються пробої.

Прохідність: бруд не його стихія

Кліренс 163 мм (у моноприводной версії 160) з повним завантаженням можна порівняти з просвітом деяких легкових автомобілів. Підвіска не створена для оффроуда, та й повний привід швидше їздовий, ніж всюдихідний. Протектор чіпких на асфальті покришок bridgestone turanza 255/50 r18 моментально забивається на просоченому дощами грунті.

Незважаючи на повний привід і електронні системи, автомобіль ледве рухається, постійно сповзаючи убік. Зовсім безсилий? ні. Просто до прохідності карока треба підходити з міркою легкового автомобіля. Там, де проїде, наприклад, renault logan (у нього схожа геометрична прохідність), цей кросовер буде рухатися впевненіше за рахунок всіх ведучих. З іншими позашляховими експериментами треба бути гранично обережними.

такі перешкоди карок подолає. Але трохи більше рідини і ями глибше вже можуть стати проблемою.

Шумоізоляція: тихоня

Заміри шуму в салоні: на холостому ходу в місті 35,7 дб (а далеко від шуму мегаполісу і зовсім 32,0 дб), на швидкості 50 км/год — 51,3 дб, при «сотні» на заміській трасі — 58,7 дб.

Можна сміливо сказати — рекордні цифри. Karoq впевнено випереджає renault kaptur (41,8; 55,4; 62,8 дб відповідно) і дизельний volkswagen tiguan (38,6; 54,6; 61,4) минулого покоління.

товщину лкп вимірюємо в чотирьох точках кузова: в районі передньої кромки капота, на крилі (в районі колісної арки), на порозі (при неможливості виміру — в нижній частині дверей), а також в районі нижньої кромки кришки багажника.

1. Капот — 108 мкм

2. Крило — 142 мкм

3. Поріг / двері (двері в нижній частині) — 134 мкм

4. Двері багажника – 114 мкм

Товщина заводських лакофарбових покриттів більшості автомобілів від 80 до 160 мкм. У карока-середні показники.

Витрата палива: точно по інструкції

Рідкісний випадок-реальний експлуатаційний витрата палива практично збігається з даними виробника, виміряними за спецметодикою. У змішаному циклі місто-траса з пусками і короткими прогревами вранці karoq споживав близько 8,3–8,4 л/100 км, на магістралі при швидкості близько сотні — 6,9 л/100 км.порівняйте з цифрами з інструкції з експлуатації: 8,1 і 6,9 л/100 км відповідно. І будьте впевнені: при спокійному стилі водіння цей кросовер на бензині вас не розорить.

кріплення для дитячих крісел передбачені і на передньому, і на задньому сидіннях.

Karoq однозначно і беззастережно сімейний кросовер. Є система кріплень isofix для трьох дитячих сидінь: два можна встановити ззаду і одне на передньому пасажирському сидінні.

Об’єм багажника щодо однокласників солідний – 404 літри за нашими вимірами (виробник обіцяє для повнопривідної версії 426). У багажнику є гачки для сумок, ніші для дріб’язку, ремінці для кріплення поклажі. І, головне, в чеському кросовері всі сидіння з оббивкою з алькантари зручні і за мірками класу просторо спереду і ззаду.

реальний об’єм багажника 404 літри. Всередині є ємності, ремені кріплення дрібних предметів з замками і регульовані гачки для сумок.

гаджети: покласти і зарядити

Для телефону є закривається кришкою ніша перед селектором коробки передач. У ній же розетка на 12 в і два слоти usb. Для задніх пасажирів передбачені слот usb і розетки на 12 і 220 в (опція).

ніші для телефону-достатнього розміру. А ось usb-слоти типу type-c-доведеться запасатися перехідниками під звичайний usb.

Ще одна ніша знаходиться в підлокітнику. У ній є знімний органайзер, в якій увійде не просто смартфон, а смартфон разом з в’язанкою зарядних шнурів і перехідників. А вони стануть в нагоді! всі usbнового зразка (так званий type—c). Значить, левову частку телефонів потрібно підключати через перехідник або заряджати через адаптер від 12-вольтових розеток.

З цієї ж причини виникають складнощі з прослуховуємо музики і аудіокниг — без перехідника не підключити ні флешку, ні смартфон. Немає ні роз’єму aux, ні слота для sd-карти (він є тільки в більш простих комплектаціях з мультимедійною системою swing — у нас bolero). Правда, можна сконнектіть телефон з головним пристроєм по повітрю через bluetooth.

список доступних носіїв музики для тих, у кого немає usb-c-сумісних пристроїв. Тільки bluetooth.

Щось зламалося?

За тиждень тестової експлуатації серйозних проблем проблем не було. Все ідеально? звичайно, ні. Будь з’їзд з асфальту на брудну дорогусупроводжується попаданням бруду в нижню частину прорізів задніх дверей. Бризковики і пластикові накладки кузова не рятують. Це добре видно на фото. Тому на мийці не забувайте очищати внутрішні поверхні задніх дверей.

особливості проникнення бруду в задній отвір. Поріг залишається чистим, все налипає з внутрішньої сторони у кромки задніх дверей.

Karoq-один з кращих так званих міських кросоверів. Ідеальний для повсякденного використання: поїздок на роботу, доставки дітей до школи, сімейних виїздів в магазини і на дачу.

Але сфера застосування не обмежена тільки міськими та приміськими поїздками — karoq прекрасно підійде і для тривалих подорожей. З одним лише застереженням-маршрут не повинен проходити через важке бездоріжжя.

* — по прайс-листу без урахування дилерських націнок

Гаранти йні умови

Виробник обіцяє відсутність наскрізної корозії кузова протягом 12 років без обмеження пробігу. На вузли та агрегати діє стандартна гарантія – 3 роки або 100 000 км пробігу (в залежності від того, що настане раніше). Причому перші два роки гарантія діє незалежно від пробігу.

Габаритні розміри

* — для повнопривідної версії

Страховка і податки

За ті ж гроші

Серед нових автомобілів варто придивитися до кросоверів в-класу. Прямий аналог на тій же платформі mqb-volkswagen taos.

Непогана альтернатива-лідер з продажу серед невеликих кросоверів hyundai creta . якщо на чолі кута міцна підвіска і кращі позашляхові якості, зверніть увагу на renault kaptur .

Плюси і мінуси

подобається – комфорт, оснащення, ходові якості на асфальті, зручність передніх сидінь, обладнання багажника, помірна витрата палива на трасі.

не подобається – низька прохідність, малий дорожній просвіт, гучність підвіски поза рівних доріг.