Так і не став хітом ford mustang mach-e почали збирати в китаї

68

Компанія ford анонсувала китайську збірку mustang mach-e в січні з обіцянкою почати продажі до кінця цього року, і ось, незважаючи на глобальний дефіцит мікрочіпів, що зірвав запуск не однієї новинки, стримала слово: 18 жовтня завод в чунціні зібрав перший екземпляр електричного кросовера з емблемами у вигляді конячок.

Діапазон цін — від 265 000 юанів (2,94 млн рублів в перекладі за поточним курсом) за базову задньопривідну версію з запасом ходу в 513 км на одній зарядці за китайським їздовому циклу cltc до 379 900 юанів (4,21 млн рублів) за повнопривідну версію gt first edition з багатим оснащенням, ексклюзивною обробкою і запасом ходу в 492 км. Сама «довгограюча» задньопривідна версія extended range premium rwd варто 309 900 юанів (3,43 млн рублів) і може проїхати на одній зарядці 619 км

Базова задньопривідна версія має в своєму розпорядженні єдиний електромотором з максимальною віддачею в 201 квт (273 к.с.) і 430 нм. Топовий mustang mach-e gt з двома електромоторами видає 359 квт (488 к.с.) і 860 нм, такий кросовер може розігнатися до 100 км/год за 3,65 с.

Для порівняння скажемо, що кросовер tesla model y, який збирається на гігафабриці в шанхаї, коштує від 276 000 юанів (3,1 млн рублів) до 387 900 юанів (4,29 млн рублів) і може проїхати на одній зарядці від 525 до 640 км (залежно від модифікації), але за застарілим циклом nedc. Через відмінності в методиці порівняти далекобійність по китайському циклу cltc і європейському nedc, на жаль, безпосередньо не можна, так само як з новим європейським їздовим циклом wltp і американським epa, але в цілому cltc ближче до реальності, ніж nedc.

Європейська версія ford mustang mach-e має сертифікований запас ходу в діапазоні від 400 до 610 км по wltp, американська — від 340 до 490 км по epa. Ємність батареї mustang mach-e для китайського ринку компанія ford не називає, але, вважаємо, вона така ж, як у глобальної версії — 75,7 або 98,7 квт·год. За частиною оснащення кросовер китайської збірки не поступається американському і може бути забезпечений автопілотом 2 рівня за класифікацією sae.

До старту виробництва в чунціні mustang mach-e збирали тільки в мексиканському куаутітлані. Не виключено, що зібрані в чунціні кросовери підуть на експорт. Ні в сша, ні в європі mustang mach-e хітом поки не став і рекордів з продажу не показав, топчучи в середнячках ev-сегмента (в сша за перші три квартали цього року реалізовано 18 855 шт., тоді як tesla model y розійшовся тиражем 121 229 шт.). Тепер подивимося, як підуть справи у mustang mach-e в китаї, де ford в цілому теж поки топчеться в середнячках і продає на порядок менше автомобілів, ніж лідер ринку — volkswagen.

Ford збирається використовувати для продажів mustang mach-e в китаї тут же схему, що і tesla, тобто реалізовувати кросовер безпосередньо, а не через дилерів-посередників. До кінця року у великих містах китаю з’являться 25 «заводських» шоу-румів ford, а протягом найближчих п’яти років їх кількість збільшиться до 100.

Додамо, що нещодавно ford mustang mach-e у виконанні експертів шведського журналу teknikens värld, тоді як його основні конкуренти — hyundai ioniq 5, skoda enyaq iv і tesla model y — впоралися з цим випробуванням добре.