MPI двигун: що це таке

741

Період підвищеного інтересу до бензиновим двигунам MPI (абревіатура розшифровується як Multi Point Injection) припав на кінець минулого та початок нинішнього століття. Попит на автомобілі з подібними установками обумовлений нестандартною схемою паливного уприскування, яка побудована за багатоточковому принципом.

Кожен циліндр такої установки має власний інжектором, в результаті чого паливна суміш наскільки можливо рівномірно розподіляється по всіх циліндрах. Втіленням ідеї автомобільного двигуна з багатоточковим уприскуванням займалася компанія Volkswagen, яка значною мірою посприяла появі в особі MPI ефективної альтернативи карбюраторним двигунів. Спробуємо детальніше розглянути, що таке MPI двигун і оцінити його конкурентні сторони.

Зміст

  • Наскільки сучасний Multi Point Injection
  • MPI — двигун як він є
  • Плюси і переваги MPI
  • Мінуси і недоліки MPI

Наскільки сучасний Multi Point Injection

Ще кілька років тому здавалося, що майбутнього MPI двигунів немає, і навіть можна було повірити, що виробництво подібних моторів повністю припинено. Це не дивно, адже стрімкий розвиток автомобільних технологій дуже скоро змушує забувати про те, що ще вчора вважалося флагманом або орієнтиром якості. Щось схоже відбувається з MPI-агрегатами, які багатьом експертам галузі здаються застарілими і не відповідають сьогоднішньому поглядам на екологію і економічність.

Якщо для європейського ринку подібні висновки і вірні, то для російського – тільки частково, тому що багатьма вітчизняними автолюбителями справжній потенціал цих агрегатів досі так і не розкрито. Благо, що далекоглядні виробники не дають «померти» технології і раніше активно її впроваджують, наприклад, у разі другої серії Škoda Octavia, Volkswagen Polo, Volkswagen Golf 7, Škoda Yeti для російських доріг та ін. Найбільш запомнившимися представниками з MPI останніх років стали мотори об’ємом 1,4 і 1,6 л.

MPI — двигун як він є

Поряд з багатоточковою системою уприскування є ще одна значуща деталь – повна відсутність турбонагнітача. В наявності типовий бензонасос, що подає паливо у впускний колектор під тиском три атмосфери для подальшого сумішоутворення і надходження суміші в циліндр через клапан впускання. Як видно схема схожа на те, що відбувається в двигунах з карбюратором, з тією різницею, що кожен циліндр обладнаний окремою форсункою.

Multi Point Injection двигун оснащений контуром водяного охолодження паливної суміші, що трохи незвично. Подібний хід продиктований тим, що в області головки циліндра температура досить висока, тоді як тиск надходить палива порівняно невелика, з-за чого існує велика ймовірність закипання і, як наслідок, виникнення газоповітряної пробки.

Читайте також: Що таке TSI двигун, його пристрій, плюси і мінуси.

Плюси і переваги MPI

Співвітчизники, кому вже пощастило ближче познайомитися з MPI двигунами, перед тим як пересісти на автомобіль з іншим двигуном, напевно добряче подумають, чи зможуть вони отримати набір тих переваг, завдяки яким силові установки з багатоточковим уприскуванням завоювали всесвітнє визнання:

  • Простий пристрій. Не можна сказати, що воно простіше, ніж у карбюраторних моделей, але в порівнянні з двигунами TSI, оснащеними ТНВД і турбокомпресорами, перевага очевидно, що виражається у вартості автомобіля, не настільки значних витратах на експлуатацію і можливості здійснювати багато видів ремонту самостійно.
  • Помірні запити до якості ПММ. Для Росії це особливо важливо, так як гарантувати наявність бензину і масел високої якості завжди і скрізь не можна. MPI двигуни досить невибагливі і непогано себе почувають при використанні низькооктанових бензинів не нижче 92-го.
  • Надійність. На думку розробників мінімальний пробіг без поломок для авто з MPI складає не менш 300 тис. км, але тільки за умови, що масло і фільтри будуть замінюватися вчасно.
  • Мала ймовірність перегріву.
  • Регулювання кута випередження запалювання.
  • Наявність системи опор двигуна. Вона заснована на використанні гумових опор. І хоча безпосередньо з пристроєм двигуна це не пов’язано, на його «здоров’я» і комфорт власника це все-таки позначається, так як опори ефективно гасять шуми і вібрації, що виникають під час руху. Цікавий факт, що підстроювання опор під роботу двигуна здійснюється автоматично.

Читайте також: Що таке TDI двигун, його пристрій, плюси і мінуси.

Мінуси і недоліки MPI

До числа мінусів, змушують відмовлятися від покупки і експлуатації машин з Multi Point Injection на користь самих нових моделей, можна віднести лише два моменту:

  • Порівняно високий витрата палива. При багатоточковим впорскуванні уникнути подібних наслідків не виходить.
  • Брак крутного моменту і невисока потужність. Змішування палива з повітрям відбувається у впускних каналах, а не в циліндрах, накладає певні обмеження. Автомобілі з MPI не можна віднести до розряду «жвавих» і потужних; вони більшою мірою розраховані на неспішний хід, а тому любителям драйву, швидше за все, не сподобаються. А ось на роль сімейного такий автомобіль цілком може претендувати, адже динаміка і потужність для нього не головне.

Якщо співвіднести всі можливі плюси і мінуси, то серед росіян напевно знайдеться чимало тих, хто з упевненістю вважати, що силові установки з MPI залишаються конкурентоспроможними. Очевидно, так думають і німецькі виробники, які вирішили, що для російської версії Škoda Yeti кращим варіантом буде саме MPI-двигун.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового